Κάποιος πρέπει να ρωτήσει τους Radiohead, ελευθερία για ποιους ακριβώς;

15:36 19/7/2017 - Πηγή: efsyn
ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ radiohead-live-tel-aviv.jpg Η συναυλία που προκάλεσε «σχίσμα» | (Photo by Robb Cohen/Invision/AP) 19.07.2017, 15:36 | Ετικέτες: Radiohead, φεστιβάλ, συναυλίες Συντάκτης: Ρημ Χατίμπ

«Την ώρα που τα φώτα σβήνουν στη Γάζα και Παλαιστίνιοι καρκινοπαθείς πεθαίνουν επειδή το Ισραήλ τους αρνείται τις ταξιδιωτικές άδειες, την ώρα που μια Παλαιστίνια ποιήτρια στο Ισραήλ βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό για ένα ποίημα που έγραψε στο Facebook...

o Thom York (τραγουδιστής των Radiohead) μιλάει αφ' υψηλού για “υπέρβαση συνόρων” και “ελευθερία της έκφρασης”. Κάποιος πρέπει να ρωτήσει, ελευθερία για ποιους ακριβώς;».

Η απορία ανήκει στο Βρετανό σκηνοθέτη Mike Leigh, έναν από τους πολλούς εκπροσώπους του καλλιτεχνικού χώρου - μεταξύ των οποίων οι Roger Waters και Ken Loach - που εκφράζουν την αντίθεσή τους στην προγραμματισμένη για σήμερα συναυλία των Radiohead στο Τελ Αβίβ. Και μπορεί ο Thom Yorke ν’ αντιμετωπίζει την αντίθεση των κατακριτών του ως «στενομυαλιά» που αντιβαίνει στην οικουμενικότητα της μουσικής, οι ίδιοι όμως υποστηρίζουν πως η πραγματοποίηση της συγκεκριμένης συναυλίας πλήττει το διεθνές - και καλλιτεχνικό - κίνημα που προωθεί το μποϊκοτάζ στο κράτος του Ισραήλ ως ένα μέσο πίεσης για τον τερματισμό της στρατιωτικής κατοχής εις βάρος των Παλαιστινίων, η οποία συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια.

Το κίνημα BDS (Μποϊκοτάζ, Απόσυρση επενδύσεων, Κυρώσεις) μετράει 12 χρόνια και σύμφωνα με το δημοσιογράφο Gideon Levy της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz αποτελεί το μόνο νόμιμο, μη βίαιο τρόπο που μπορεί να αφυπνίσει τους πολίτες του Ισραήλ για τα εγκλήματα που διαπράττουν οι κυβερνήσεις τους εις βάρος των Παλαιστινίων.

Οι Radiohead δείχνουν ωστόσο να εμμένουν στην απόφασή τους. Τι κι αν καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι αλλά και χιλιάδες θαυμαστές τους σε Ισραήλ, Παλαιστίνη και Βρετανία τους ζητούν ν' ακυρώσουν τη συναυλία έστω και τελευταία στιγμή; Τι κι αν το στάδιο στο οποίο πρόκειται να εμφανιστούν είναι χτισμένο πάνω στα ερείπια ενός παλαιστινιακού χωριού;

Εκείνοι (μέσω του frontman τους) προβάλλουν το επιχείρημα πως πολιτικές σαν το μποϊκοτάζ αποτελούν «διασπαστικές ενέργειες» και τονίζουν πως «ο ρόλος της μουσικής δεν είναι να χτίζει σύνορα».

Αποφεύγουν όμως να σχολιάσουν το τείχος που διαχωρίζει το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας και το «καθεστώς απαρτχάιντ» που σύμφωνα με τον ΟΗΕ επιβάλλει το Ισραήλ στην Παλαιστίνη, αντιφάσκοντας με τις μέχρι τώρα προοδευτικές απόψεις τους και απογοητεύοντας πολλούς θαυμαστές τους που θα ήθελαν ο πολιτικός τους ακτιβισμός να έχει την ίδια οικουμενικότητα που ευαγγελίζονται για τη μουσική τους.

[ad-slot]

[related-articles]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Thom μη γκρινιάζεις» Radiohead εναντίον... όλων Οι Radiohead σε «μπελάδες»
Keywords
Τυχαία Θέματα