Eurogroup: Προηγείται η Ιταλία – Συνεχίζεται η αγωνία στην Ελλάδα για συντάξεις και παροχές

«Δεν συζητήθηκε η Ελλάδα, αλλά επειδή το θέμα των συντάξεων επανέρχεται εξετάζουμε πόσος δημοσιονομικός χώρος υπάρχει ώστε να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Και διευκρίνισε ότι, δημοσιονομικός χώρος σημαίνει πόσο πάνω από τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ θα είναι το πρωτογενές

πλεόνασμα για το 2019. Ο στόχος δεν συζητείται, αυτό που βλέπουμε είναι τι πρόκειται να συμβεί με το δημοσιονομικό χώρο και αν θα χρησιμοποιηθεί, αυτό είναι υπό συζήτηση.

Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι είναι πολύ θετικό ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται για τις απαιτήσεις μετά από πολλά χρόνια. Η δέσμευση για το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεν αμφισβητείται από κανένα. Σημείωσε ωστόσο «ότι προηγούμενες δεσμεύσεις με βάση το πρόγραμμα πρέπει να είναι σεβαστές ή να συζητούνται με τους θεσμούς και είμαστε σε αυτή τη διαδικασία».

«Η Ελλάδα δεν ήταν στις έξι χώρες που έλαβαν παρατηρήσεις επί του προϋπολογισμού της. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε παρατηρήσεις να απευθύνουμε στην Ελλάδα και αυτό είναι καλό γιατί για πρώτη φορά η χώρα είναι στην διαδικασία του «ευρωπαϊκού εξαμήνου»», τόνισε από τη δική του πλευρά ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.

Η Ιταλία

Ο Μάριο Σεντένο δήλωσε επίσης πως έγινε μια πρώτη συζήτηση με τον Ιταλό ΥΠΟΙΚ Τζιοβάνι Τρία, για το σχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού, το οποίο έχει απορρίψει η Επιτροπή και έχει ζητήσει από την Ιταλία να αναθεωρήσει και να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες της.

Στα σύντομα συμπεράσματα, οι Βρυξέλλες καλούν τη Ρώμη να «συνεργαστεί στενά με την Επιτροπή» σχετικά με τον προϋπολογισμό της «και να προετοιμάσει έναν αναθεωρημένο προσχέδιο προϋπολογισμού».

Σύμφωνα με τον Πορτογάλο Πρόεδρο, οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης συμφώνησαν με τη θέση αυτή και η Ιταλία έχει μια εβδομάδα για να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό της.

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί εξέφρασε ελπίδα πως η ιταλική κυβέρνηση θα έχει προχωρήσει σε συμβιβαστικές προτάσεις μέχρι τις 13 Νοεμβρίου, στο αίτημα για αναθεώρηση του προϋπολογισμού της και υπογράμμισε πως ο διάλογος με τη Ρώμη είναι διαρκής. Σημείωσε πάντως πως είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή ζήτησε από κράτος μέλος να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό του.

Κατά την έξοδο του ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζιοβάνι Τρία δήλωσε πως ελπίζει να πέσουν τα spread των Ιταλικών ομολόγων και να υπάρξει κατανόηση για τις Ιταλικές θέσεις και την οικονομική στρατηγική της.

Το πρώτο μεγάλο βήμα είναι την ερχόμενη Πέμπτη, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποιήσει τις προβλέψεις για το δημοσιονομικό έλλειμμα, το χρέος και την οικονομική ανάπτυξη των κρατών μελών. Έπειτα, στις 21 Νοεμβρίου η Επιτροπή θα γνωμοδοτήσει για τα σχέδια προϋπολογισμών των χωρών της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης, για πρώτη φορά, και της Ελλάδας.

To ανακοινωθέν του Eurogroup για την Ιταλία

Το Εurogroup συζήτησε την θέση της Κομισιόν για το προσχέδιο Προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019, το οποίο ανακοινώθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2018. Συμφωνούμε με την αξιολόγηση της Κομισιόν.

Υπενθυμίζουμε τη σημασία των υγιών δημόσιων οικονομικών και του συντονισμού τους στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) ως προϋπόθεση για μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και μια ομαλή λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Η έμφαση στην επαρκή μείωση του χρέους και η πορεία προς τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο (ΜΔΣ) αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ΣΣΑ. Προσβλέπουμε για την Ιταλία και την Κομισιόν να ξεκινήσουν έναν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο και για την Ιταλία να συνεργαστεί στενά με την Κομισιόν στην προετοιμασία ενός αναθεωρημένου δημοσιονομικού σχεδίου το οποίο θα είναι σύμφωνο με το ΣΣΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Eurogroup, Προηγείται, Ιταλία – Συνεχίζεται, Ελλάδα,Eurogroup, proigeitai, italia – synechizetai, ellada