Public Issue: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τα εθνικά μας θέματα

Η φετινή έρευνα για τις στάσεις της ελληνικής κοινής γνώμης απέναντι στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθότι διεξάγεται σε μια πρωτοφανή συγκυρία μειζόνων γεωπολιτικών ανακατατάξεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων.

Συνεχίζοντας την 20ετή ερευνητική παράδοση της Public Issue, σχετικά με τα αντικείμενα της εξωτερικής πολιτικής, η έρευνα Η Ελλάδα

και ο Κόσμος 2018 περιλαμβάνει τέσσερα βασικά μέρη:

Το πρώτο μέρος διερευνά τις κοινωνικές αντιλήψεις για την ισχύ και την άμυνα της χώρας, τις στάσεις απέναντι τις ένοπλες δυνάμεις και τη στρατιωτική θητεία, την κοινωνική υποστήριξη για την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, καθώς και τις κοινωνικές αντιλήψεις για τις συμμαχίες με τρίτες χώρες.

Το δεύτερο μέρος αναφέρεται, εξαντλητικά, στις αντιλήψεις που διαμορφώνονται σήμερα στην ελληνική κοινή γνώμη, μέσα στις συνθήκες της κλιμακούμενης κρίσης που εμφανίζεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αξιολογείται η ασκούμενη εξωτερική πολιτική και διερευνώνται τα ζητήματα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο τρόπος επίλυσης των ε/τ διαφορών και η πιθανότητα ε/τ σύγκρουσης.

Το τρίτο μέρος εστιάζεται στις σχέσεις της Ελλάδας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και το ζήτημα του ονόματός της. Καταγράφει δε τις σημαντικές μεταβολές που έχουν επισυμβεί στις κοινωνικές αντιλήψεις, αναφορικά με το όνομα, σε σύγκριση με προηγούμενες αντίστοιχες έρευνες της δεκαετίας του 2000.

Τέλος, το τέταρτο μέρος επικεντρώνεται στο κοινωνικό ενδιαφέρον για το Κυπριακό και τις σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου σήμερα.

Τα αποτελέσματα

Το 81% των ερωτηθέντων πιστεύει πως σε σχέση με την περσινή χρονιά οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας έχουν χειροτερεύσει και το 74% εκτιμά ότι το σημαντικότερο πρόβλημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η αμφισβήτηση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας.

Στην ερώτηση πώς χειρίζεται η κυβέρνηση τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία, το 54% απάντησε μάλλον λάθος, ενώ το 37% απάντησε μάλλον σωστά. Επίσης το 56 % θεωρεί μάλλον λάθος την κριτική που κάνει η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και μάλλον σωστή ένα 32%.

Το 70% πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Το 44% των ερωτηθέντων θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο ενός πολέμου με την Τουρκία στα επόμενα χρόνια και ένα 52% απίθανο. Μάλιστα, το 42% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο πόλεμος θα λήξει με νίκη της Ελλάδας. Η συντριπτική πλειοψηφία, το 65% απάντησε πώς ένα θερμό επεισόδιο θα γίνει στο Αιγαίο, ενώ στη Θράκη απαντά το 7% και στην Κύπρο το 17%.

Το 42% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η θέση της χώρας είναι πιο αδύνατη σε σχέση με πέρυσι και το 40% απαντά πως είναι ίδια. Επίσης το μεγαλύτερο ποσοστό, το 87% απαντά ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα με γειτονική χώρα, η Ελλάδα τα αντιμετωπίζει με την Τουρκία. . Το 79% απαντά ότι η Τουρκία συνιστά απειλή για την Ελλάδα, το 17% απαντά πως καμία χώρα δεν συνιστά απειλή για την Ελλάδα και το 13% θεωρεί ως απειλή την Αλβανία.

Το 62% των ερωτηθέντων έχει αρνητική άποψη για το Νάτο και το 49% πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, σε αντίθεση με το 38% που πιστεύει ότι έχει ωφεληθεί.

Το 80% δηλώνει ότι μάλλον εμπιστεύεται τον στρατό, σε αντίθεση με ένα 17% που δηλώνει ότι μάλλον δεν τον εμπιστεύεται.

Στο ενδεχόμενο να αυξηθεί κατά τρεις μήνες η στρατιωτική θητεία, από εννιά μήνες σε 12, το 64% δηλώνει ότι μάλλον συμφωνεί με ένα τέτοιο ενδεχόμενο και το 31% ότι διαφωνεί.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα