Αριστερά Ιταλία, δεξιά Τουρκία και στη μέση εμείς (Ελλάδα)

Την ίδια ώρα που στην Ελλάδα επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο η χώρα θα βγει από τα μνημόνια και η επόμενη ημέρα που θα βοηθήσει την οικονομία να πάει μπροστά, χωρίς νέους κλυδωνισμούς στην ευρύτερη γειτονιά μας δύο πραγματικά μεγάλα κράτη, έχουν μπει για τα καλά σε φάση πλήρους οικονομικής αβεβαιότητας. Τα δε καλά ή κακά τους αποτελέσματα επηρεάζουν πολλαπλώς εκτός από την ελληνική, την ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια οικονομία και σταθερότητα.

Στην Ιταλία, για να ξεκινήσουμε από την τρίτη

μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και μια από τις μεγαλύτερες του πλανήτη, μέλος του G8.

Η νίκη των αντισυμβατικών λαϊκιστικών κομμάτων των 5 Αστέρων και της Λέγκας, το κυβερνητικό πρόγραμμα που διαμόρφωσαν και η επιλογή του καθηγητή Τζουσέπε Κόντε για το αξίωμα του πρωθυπουργού δημιουργούν ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο η νέα ιταλική κυβέρνηση θα χειριστεί τα οικονομικά ζητήματα και πώς αυτά θα επηρεάσουν την Ευρωζώνη.

Στη Γερμανία, για παράδειγμα, όπως καταγράφει και η Deutsche Welle, συζητούν ότι «η κρίση της Ιταλίας είναι και κρίση της Ευρώπης. Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι πρέπει πράγματι να κινηθούν περισσότερο προς τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Το μακροχρόνιο δράμα των Αθηνών δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί με τη Ρώμη διότι εάν η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης καταστραφεί, τότε η ΕΕ κινδυνεύει με διάλυση. Είναι πάντως κατανοητό ότι η Ιταλία (…) αισθάνεται δικαίως ότι έχει αφεθεί μόνη της στο πεδίο της προσφυγικής κρίσης. Επιπλέον το 50% της νεανικής ανεργίας στο Νότο καθιστά επιτακτική την ανάγκη για επενδύσεις στην παιδεία και την εργασία.

Ο πρόεδρος Μακρόν έχει καταλάβει την ευρωπαϊκή κρίση, αλλά μέχρι στιγμής η καγκελάριος Μέρκελ δεν δίνει απαντήσεις. Στην Ιταλία οι Γερμανοί θεωρούνται εδώ και καιρό οι ωφελημένοι της πολιτικής λιτότητας που πλουτίζουν σε βάρος άλλων. Μόνο όποιος αντιλαμβάνεται αυτή την κριτική, μπορεί να απαιτήσει και από τους άλλους περισσότερη αυτοκριτική η οποία θα οδηγήσει σε πραγματικά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη Ρώμη».

Σρον αντίποδα, βέβαια υπάρχουν και αόψεις όπως αυτή που καταγράφεται από την Straubinger Tagblatt: «Όταν ο κυβερνητικός συνασπισμός διατυμπανίζει ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα χρέη, αυτό ισοδυναμεί με προαγγελία κατάχρησης εμπιστοσύνης. Για να το πούμε ξεκάθαρα: οι σταθερές χώρες του ευρώ - με πρώτους φυσικά τους Γερμανούς - μπορούν κάλλιστα να συνεχίσουν να πληρώνουν όσο οι άλλες χώρες ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους και με δανεικά. Ο πρωθυπουργός Τζουσέπε Κόντε έχει τη φήμη ενός έμπειρου και ταλαντούχου νομικού και επιστήμονα. Κανονικά θα έπρεπε να γνωρίζει σε πόσο επικίνδυνο έδαφος κινείται η κυβέρνηση της οποίας πρόκειται να είναι επικεφαλής».

Η κατάρρευση της Τουρκίας

Ταυτόχρονα, στα ανατολικά μας σύνορα, στην Τουρκία κάθε μέρα βυθίζει την οικονομία της όλο και πιο βαθιά στο χάος και την ύφεση, ενώ σε ένα μήνα θα γίνουν οι διπλές πρόωρες εκλογές για την ανάδειξη τόσο προέδρου της Δημοκρατίας όσο και κυβέρνησης.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου διολίσθησε η τουρκική λίρα την Τετάρτη καθώς παραμένουν ζωντανές οι ανησυχίες για την επιρροή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική της χώρας.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε ως το ιστορικό χαμηλό των 4,8450 λιρών έναντι του δολαρίου στις πρωινές συναλλαγές της Ασίας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Τις ανησυχίες για τα τουρκικά assets έρχεται να εντείνει και η νευρικότητα των Ιαπώνων επενδυτών, καθώς αυτό που θεωρούνταν κάποτε ως αναδυόμενη αγορά προβάλλει πλέον ως "απαγορευμένη ζώνη". Με τη λίρα να υποχωρεί κάτω από το επίπεδο των 24 γεν για πρώτη φορά στην ιστορία της, οι Ιάπωνες margin traders περιόρισαν τις απώλειές τους. Η κίνηση επιταχύνθηκε σήμερα, οδηγώντας τη λίρα σε απώλειες άνω του 3% έναντι του δολαρίου.

Τόσο ο οίκος Fitch όσο και o S&P εντοπίζουν κινδύνους σε ό,τι αφορά την οικονομία της Τουρκίας.

Σε ανάλυσή της η Fitch σημειώνει πως οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυξάνουν την πιθανότητα η ανεξαρτησία στη χάραξη πολιτικής να βρεθεί υπό πίεση μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

Αυτό αναμένεται να έρθει την ίδια στιγμή που οι πιο δυσμενείς παγκόσμιες χρηματοοικονομικές συνθήκες θα δοκιμάζουν τις αδυναμίες [της τουρκικής οικονομίας] που έχουν δημιουργηθεί από τις μεγάλες απαιτήσεις εξωτερικής χρηματοδότησης της χώρας, προσθέτει ο οίκος.

Η Fitch σημειώνει παράλληλα ότι η λίρα συνεχίζει να καταγράφει νέα ιστορικά χαμηλά έναντι τόσο του δολαρίου όσο και του ευρώ, επισημαίνοντας ότι η υποχώρηση του νομίσματος αυτό το έτος οφείλεται σε έναν αριθμό παραγόντων που περιλαμβάνουν:

τη διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (USD16,4 δισ. το πρώτο τρίμηνο του 2018 από USD8,4 δισ. το πρώτο τρίμηνο του 2017)τον πληθωρισμό που παραμένει σε διψήφιο ποσοστόκαι τέλος τις πολιτικές και γεωπολιτικές εντάσεις

Τα δημόσια οικονομικά της Τουρκίας θα μπορούσαν να επιδεινωθούν με ραγδαίο ρυθμό, εάν οι Αρχές της χώρας αποτύχουν να ανακόψουν την τρέχουσα πίεση στο νόμισμά της και το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης, ανέφερε από την πλευρά του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P.

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά το γεγονός ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή επιβεβαιώνεται και από τη βόμβα για κατάργηση της τουρκικής λίρας και αλλαγή του νομίσματος, στη οποία προέβη ο λεγόμενος πρωθυπουργός του ψευδοκράτους της κατεχόμενης Κύπρου.

Ο Τουφάν Ερχιουρμάν μίλησε για την ανάγκη λήψης ριζοσπαστικών μέτρων, ενώ αποκάλυψε ότι βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με την Άγκυρα από την οποία ζητούν αύξηση της οικονομικής βοήθειας που της παρέχει.

«Γίνονται επί καθημερινής βάσης συσκέψεις για τις επιπτώσεις από την συνεχιζόμενη πτώση της τουρκικής λίρας με ειδικούς και δεν αποκλείεται να χρειαστεί η λήψη μέτρων, τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν ριζοσπαστικά, μεταξύ των οποίων η μετάβασή μας σε διαφορετικό νόμισμα και η σταθεροποίηση της ισοτιμίας» ανέφερε.

Αποκάλυψε εξάλλου ότι τα κατεχόμενα βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Ρετζέπ Ακτάνγκ, αρμόδιο για θέματα Κύπρου, στον οποίο έχουν θέσει αίτημα για αύξηση της οικονομικής βοήθειας που η Άγκυρα τους παρέχει. Ο Ψευδοπρωθυπουργός ωστόσο εκτίμησε ότι έως τις 24 Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία θα διεξαχθούν οι εκλογές στην Τουρκία, δεν αναμένονται τελεσίδικες αποφάσεις.

Οι αρνητικές εξελίξεις αγγίζουν κυρίως τους κλάδους που το μισθολόγιό τους καλύπτεται κατά βάση από τα τουρκικά εμβάσματα, όπως οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι προχώρησαν χθες σε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Ψευδοβουλής.

Keywords
Τυχαία Θέματα