«Εύσημα» δίνει ο διεθνής Τύπος σε Ελλάδα και πΓΔΜ : «Ιστορική συμφωνία»

Για μια «ιστορική συμφωνία» που δίνει τέλος σε μια πολιτική διένεξη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ που διαρκεί 17 χρόνια κάνει λόγο ο διεθνής Τύπος.

«Μετά από ένα τέταρτο του αιώνα, Ελλάδα και ΠΓΔΜ υπέγραψαν συμφωνία για την επίλυση του ονοματολογικό» γράφει η FAZ,

τονίζοντας ότι «οι υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία, που ανοίγει το δρόμο για τη Βόρεια Μακεδονία να ενταχθεί στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ».

«Συμφωνία για τη διαφωνία στο ονοματολογικό» γράφει η γερμανική Die Zeit. «Kαθώς μια ελληνική περιφέρεια ονομάζεται Μακεδονία, η γειτονική χώρα, η ΠΓΔΜ, θα πρέπει να μετονομαστεί. Μόνο η μία χώρα διατηρεί σκέτο το όνομα Μακεδονία».

To Reuters και το AFP αναφέρονται σε μια «ιστορική συμφωνία» που δίνει τέλος σε μια πολιτική διένεξη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ που διαρκεί 27 χρόνια.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) σε εκτενές του τηλεγράφημα φιλοξενεί τις δηλώσεις και των δύο πρωθυπουργών, αναφέρει λεπτομερή βιογραφικά στοιχεία του Ζάεφ και επισημαίνει ότι οι Ζάεφ και Τσίπρας "έχουν διαφορά μόλις λίγων μηνών και είναι αμφότεροι γεννημένοι το 1974 και ότι ενώ αντιμετώπισαν τις έντονα εχθρικές αντιδράσεις στην πατρίδα τους προχώρησαν και οι δύο στην υπογραφή της συμφωνίας".

Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters μνημονεύει, μεταξύ άλλων, τον Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος επί ένα τέταρτο του αιώνα, ασχολήθηκε με την επίλυση του ονοματολογικού μεταξύ των δύο χωρών. Ο Νίμιτς χαρακτήρισε "αξιέπαινη" τη συμφωνία και εξήρε τόσο τους δύο πρωθυπουργούς όσο και τους δύο ΥΠΕΞ. Ήταν, όπως είπε ο Νίμιτς και αναφέρει το πρακτορείο, ένα παράδειγμα του "πώς οι γείτονες μπορούν να επιλύσουν ένα πρόβλημα αν ασχοληθούν πραγματικά με αυτό".

«Ελλάδα και ΠΓΔΜ υπέγραψαν συμφωνία που βάζει τέλος στην χρόνια διαμάχη για το όνομα», σημειώνει το Associated Press.

«Έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες διαμάχης, ο βόρειος γείτονας της Ελλάδας θα ονομάζεται σύντομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Ένας ηλικιωμένος άνδρας στο κοινό κάνει ένα νεύμα και χαμογελάει. Αυτός είναι ο Μάθιου Νίμιτς, ο διαπραγματευτής των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος πέρασε ένα τέταρτο του αιώνα προσπαθώντας να βρει μια κοινά αποδεκτή λύση και για τις δύο χώρες¬ σχολίασε ο ανταποκριτής του βρετανικού BBC στα Βαλκάνια, Γκάι Ντε Λόνεϊ.

Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA μετέδωσε τις δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών.

Η ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro φιλοξενεί τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα, ενώ η Monde έχει εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο «Η Αθήνα και τα Σκόπια υπογράφουν ιστορική συμφωνία για το ονοματολογικό».

Η ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro φιλοξενεί τις δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Αθήνα και τα Σκόπια υπογράφουν ιστορική συμφωνία για το ονοματολογικό" είναι ο τίτλος του εκτενούς ρεπορτάζ που φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της η γαλλική εφημερίδα Le Monde, η οποία παραθέτει τα πολιτικά γεγονότα που προηγήθηκαν της υπογραφής.

«Καθοριστική η παρουσία του Ζάεφ στην πρωθυπουργία», σημειώνει το ρωσικό RT.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik μετέδωσε την είδηση της υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ με τίτλο «Η Αθήνα και τα Σκόπια υπογράφουν ιστορική συμφωνία» και αναφέρθηκε στην απευθείας μετάδοση της τελετής υπογραφής από την ΕΡΤ. Το ρωσικό πρακτορείο, μεταξύ άλλων, κάνει αναφορά στις πολιτικές διαφωνίες και στους λόγους που μπλόκαραν την υπογραφή συμφωνίας μέχρι σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα