Εκλογές – δημοψήφισμα στη Βόρεια Μακεδονία για την εκλογή προέδρου

Υπό την προϋπόθεση συμμετοχής τουλάχιστον του 40% για να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα διεξάγεται σήμερα Κυριακή στη Βόρεια Μακεδονία ο δεύτερος γύρος ων προεδρικών εκλογών. Συνολικά θα πρέπει να ψηφίσουν περίπου 720.000 από τους συνολικά 1.8 εκατ. Εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους της Βόρειας Μακεδονίας.

Σε περίπτωση που το ποσοστό συμμετοχής κυμανθεί κάτω από το 40%, οι εκλογές θα ακυρωθούν και θα προκηρυχθούν νέες, ενώ καθήκοντα Προέδρου της χώρας, μέχρι την εκλογή νέου, θα

ασκεί ο πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI .

Ωστόσο, ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα πολιτειακή κρίση, όπως γράφει η Süddeutsche Zeitung ενώ η αυστριακή εφημερίδα Die Presse σε άρθρο της αναφέρει ότι πιθανές συνέπειες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι «νέες αναταραχές, επανάληψη των προεδρικών εκλογών, αλλά και ταυτόχρονη προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών».

Ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ποσοστό συμμετοχής θα ξεπεράσει το απαραίτητο 40%.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι αρκετοί από τους ψηφοφόρους, που σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις είχαν ψηφίσει υπέρ του κόμματος «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» του Ζόραν Ζάεφ, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών προτίμησαν να μην προσέλθουν στις κάλπες, για να εκφράσουν με τον τρόπο αυτό, τη δυσαρέσκεια τους σε ορισμένα από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Για τον λόγο αυτό, ο Ζάεφ ανήγγειλε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, προκειμένου, όπως είπε, το κυβερνητικό σχήμα να γίνει πιο λειτουργικό και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών. Κυβερνητικά στελέχη εκτίμησαν ότι οι "δυσαρεστημένοι" ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος θα προσέλθουν στις κάλπες στον δεύτερο γύρο, προκειμένου να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να επικρατήσει στις εκλογές η Σιλιάνοφσκα και το VMRO-DPMNE.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας σε συνέντευξή του πριν τον πρώτο γύρο δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών αν ο κυβερνητικός συνασπισμός ηττηθεί. «Εάν ο υποψήφιος μας ηττηθεί στις προεδρικές εκλογές από την υποψήφια του VMRO-DPMNE τότε θα προχωρήσουμε σε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές» είχε δηλώσει ο Ζόραν Ζάεφ. Η διαφορά του πρώτου γύρου ανάμεσα στους δύο υποψήφιους ήταν της τάξης του 0,6%.

Οι υποψήφιοι πρόεδροι

Αντιμέτωποι βρίσκονται ο Στέβο Πεντάροφσκι που υποστηρίζεται από τη «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» του Ζόραν Ζάεφ, το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι και από άλλα μικρότερα κόμματα που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό, και η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα που υποστηρίζεται από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, του οποίου ηγείται ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι και άλλα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης που συνεργάζονται με το VMRO-DPMNE.

Πάντως ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Στέβο Πεντάροφσκι θα επικρατήσει και η χώρα θα αποκτήσει Πρόεδρο προσανατολισμένο στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Παράλληλα εκτίμησε ότι οι περισσότεροι Αλβανοί ψηφοφόροι στη χώρα, οι οποίοι στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, που διεξήχθη στις 21 Απριλίου, επέλεξαν τον Αλβανό υποψήφιο Μπλέριμ Ρέκα θα προτιμήσουν στον δεύτερο γύρο τον Στέβο Πεντάροφσκι, αντί της υποψήφιας του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα υποστηρίζει ότι οι ψηφοφόροι θα τιμωρήσουν την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ και τον υποψήφιο του κυβερνητικού συνασπισμού, λόγω της δυσλειτουργίας, όπως ανέφερε, του κράτους δικαίου και της απουσίας μεταρρυθμίσεων.

Τόσο ο Πεντάροφσκι, όσο και η Σιλιάνοφσκα, κάλεσαν τους ψηφοφόρους της χώρας να προσέλθουν την Κυριακή μαζικά στις κάλπες, ενώ μήνυμα για μαζική προσέλευση στις κάλπες απηύθυνε προς τους Αλβανούς ψηφοφόρους το DUI.

Σημειώνεται ότι στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Στέβο Πεντάροφσκι επικράτησε με οριακή διαφορά, 0,6% της αντιπάλου Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα (42,84% έναντι 42,24%).

Στον πρώτο γύρο συμμετείχε και ο Μπλέριμ Ρέκα, ο οποίος στηριζόταν από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης ("Besa" και "Συμμαχία για τους Αλβανούς") και έλαβε ποσοστό 10,6%.

Keywords
Τυχαία Θέματα