Έρευνα: Πώς συνδέονται με την παχυσαρκία ουσίες που χρησιμοποιούνται σε αντικολλητικά σκεύη

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας αμερικανικής έρευνας, οι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (γνωστές και ως PFAS) που χρησιμοποιούνται σε αντικολλητικά σκεύη, για παράδειγμα κατσαρόλες, τηγάνια, καθώς και άλλα αντικείμενα όπως χαλιά ανθεκτικά στους λεκέδες, συσκευασίες τροφίμων και άλλα προϊόντα, είναι πιθανό να συνδέονται και με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Από προηγούμενες μελέτες, ερευνητές είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, οι ίδιες ουσίες (PFAS) μπορεί να σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου,

ορμονικών διαταραχών, υψηλής χοληστερίνης, διαταραχών στο ανοσοποιητικό σύστημα. Το καινούριο στοιχείο με τη πιο πρόσφατη μελέτη είναι ότι προσθέτει στις αρνητικές συνέπειες από τη χρήση αντικειμένων που περιέχουν στη σύστασή τους υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες και τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Ο καθηγητής Φίλιπ Γκράντζιαν, ένας από τους ερευνητές που συμμετείχαν στη νέα μελέτη αναφέρει: «Συνήθως σκεφτόμαστε τις PFAS σε σχέση με πιθανά σπάνια προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος, όμως φαίνεται πως οι ουσίες αυτές παίζουν επίσης ρόλο στην παχυσαρκία. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η αποφυγή ή η μείωση της έκθεσης στις ουσίες αυτές μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους, ιδίως τις γυναίκες, να διατηρήσουν ένα σταθερό σωματικό βάρος, αφότου έχουν χάσει με επιτυχία μερικά κιλά».

Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα στις εφημερίδες Telegraph και Guardian, ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, μελέτησαν για 2 χρόνια 621 υπέρβαρους και παχύσαρκους που προσπαθούσαν να αδυνατίσουν.

Οι συμμετέχοντες στο πείραμα φάνηκε πως έχασαν κατά το πρώτο εξάμηνο6,4 κιλά κατά μέσο όρο, αλλά μέσα στους επόμενους 18 μήνες ξαναπήραν 2,7 κιλά κατά μέσο όρο. Όσοι είχαν στο αίμα τους τα μεγαλύτερα επίπεδα των ουσιών PFAS (Perfluoroalkyl Substances) ήταν εκείνοι που είχαν ανακτήσει το περισσότερο βάρος. Συγκεκριμένα, το αποτέλεσμα της ανάκτησης βάρους σχετιζόταν περισσότερο με τις γυναίκες, αφού αυτές με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των εν αλκιλιωμένων υπερφθοριωμένων ουσιών στο αίμα τους είχαν βάλει ξανά 1,7 έως 2,2 περισσότερα κιλά, σε σχέση με τις γυναίκες που εμφάνιζαν τα μικρότερα επίπεδα PFAS.

Συμπερασματικά προέκυψε ότι, οι PFAS επιβραδύνουν τον μεταβολισμό και συνεπώς την ταχύτητα καύσης των θερμίδων, με αποτέλεσμα κάποιος να χάνει δυσκολότερα βάρος.

Για περισσότερα από 60 χρόνια, οι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες χρησιμοποιούνται σε πληθώρα προϊόντων και συσκευών που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Επιπλέον, οι ουσίες PFAS μπορούν να συσσωρευθούν στις τροφές και στο πόσιμο νερό, ενώ παραμένουν στο ανθρώπινο σώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.Παρά τις επισημάνσεις της συγκεκριμένης ομάδας ερευνητών, υπάρχουν και άλλοι επιστήμονες, όπως ο καθηγητής τοξικολογίας ‘Αλαν Μπούμπις τουImperial College του Λονδίνου, εξέφρασαν επιφυλάξεις ότι προς το παρόν είναι αδύνατο να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι, πράγματι, οι ουσίες PFAS ευθύνονται για την ανάκτηση των χαμένων κιλών και σχετίζονται με την παχυσαρκία.
Keywords
Τυχαία Θέματα