Έρευνα: Το 51% των Ελλήνων επισκέπτεται πορνογραφικές ιστοσελίδες τουλάχιστον μία φορά τη μέρα

Αντιμέτωποι με «ψηφιακά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα» έρχονται αρκετοί χρήστες του Διαδικτύου οι οποίοι επισκέπτονται ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας Kaspersky Lab.

Βάσει των ευρημάτων της πρόσφατης μελέτης, το 25,4% των χρηστών mobile συσκευών που αντιμετώπισαν κακόβουλα προγράμματα εντός του 2017 -πάνω από 1,2 εκατομμύρια άτομα- δέχτηκαν επίθεση από κακόβουλα προγράμματα που χρησιμοποίησαν περιεχόμενο αυστηρά για ενήλικες.

Ειδικοί της Kaspersky Lab διερεύνησαν πώς οι ψηφιακοί εγκληματίες χρησιμοποιούν το πορνογραφικό περιεχόμενο στις δραστηριότητές τους, διαπιστώνοντας ότι η πιο ενεργή χρήση πορνογραφικών θεμάτων, γίνεται σε mobile συσκευές. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, προσδιορίστηκαν 23 οικογένειες κακόβουλου λογισμικού που χρησιμοποιούν πορνογραφικό περιεχόμενο για να αποκρύψουν την πραγματική τους λειτουργία.

Ειδικά για την Ελλάδα, η έρευνα της Kaspersky Lab έδειξε ότι οι μισοί (51%) ενήλικες περιηγούνται σε ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Επιπλέον, τα 2/3 (66%) των ενήλικων στην Ελλάδα έχουν «κολλήσει» κάποιο «ψηφιακό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα» κατά την περιήγηση σε ιστοσελίδες με αυστηρώς ακατάλληλο περιεχόμενο. Το 5% δήλωσε ότι δεν πραγματοποιεί ασφαλή πλοήγηση, καθώς δεν έχει εγκατεστημένη στον υπολογιστή του λύση διαδικτυακής ασφάλειας, ενώ το 7% σκέφτηκε ότι ήταν ασφαλές να ψάξει για πορνογραφικό περιεχόμενο σε smartphones και tablets, καθώς θεωρεί ότι οι συσκευές αυτές δεν είναι δυνατόν να «μολυνθούν».

Αναφορικά με τους πιθανούς τρόπους «μόλυνσης», η έρευνα έδειξε ότι κατά το «κατέβασμα» μιας άγνωστης πορνογραφικής εφαρμογής, οι χρήστες διατρέχουν τον τεράστιο κίνδυνο να «μολυνθούν» με τα λεγόμενα clickers. Μετά τη «μόλυνση», αυτό το κακόβουλο λογισμικό αρχίζει να κλικάρει μέσω ad-links ή προσπαθεί να εγγράψει τον χρήστη σε μία WAP συνδρομή για να αποστραγγίσει την προπληρωμένη mobile πίστωσή του.

Σύμφωνα με την Kaspersky Lab, τα banking Trojans μεταμφιεσμένα ως πορνό video players είναι ο δεύτερος πιο διαδεδομένος τύπος κακόβουλου λογισμικού που τροφοδοτείται από το πορνογραφικό περιεχόμενο. Αυτό ακολουθείται από rooting κακόβουλου λογισμικού και ransomware. Το τελευταίο έρχεται συχνά με τη μορφή νόμιμων εφαρμογών γνωστών πορνογραφικών ιστοσελίδων.

Σε πολλές περιπτώσεις εξάλλου, βάσει των ευρημάτων της έρευνας, το πορνογραφικό ransomware χρησιμοποιεί τις τακτικές του scareware: κλειδώνει την οθόνη της συσκευής και εμφανίζει ένα μήνυμα που δηλώνει πως έχει εντοπιστεί παράνομο περιεχόμενο. Για να ξεκλειδώσει τη συσκευή, το θύμα πρέπει να πληρώσει λύτρα.

Όπως δήλωσε ο ειδικός ασφάλειας στην Kaspersky Lab, Ρομάν Ουνούτσεκ, «αν και δεν μπορούμε να πούμε ότι οι mobile εφαρμογές πορνογραφικού περιεχομένου είναι τεχνικά πολύ διαφορετικές από εκείνες που δεν χρησιμοποιούν πορνό στις δραστηριότητές τους, υπάρχουν μερικές ιδιαιτερότητες όταν πρόκειται για επιθέσεις με κακόβουλες εφαρμογές πορνογραφικού περιεχομένου. Ένας χρήστης που έχει πέσει θύμα κακόβουλου προγράμματος με πορνογραφικό περιεχόμενο μπορεί να σκεφτεί δύο φορές πριν αναφέρει το περιστατικό, απλώς και μόνο επειδή μπορεί να του ασκηθεί κριτική ακόμα και για το ίδιο το γεγονός ότι προσπαθούσε να βρει πορνογραφικό περιεχόμενο».

«Ως εκ τούτου, από την πλευρά του επιτιθέμενου, ένα τέτοιο πρόσωπο είναι ένα πιο βολικό θύμα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους βλέπουμε τόσες πολλές επιθέσεις με κακόβουλο λογισμικό πορνό. Ο άλλος είναι πολύ απλούστερος: οι άνθρωποι καταναλώνουν όλο και περισσότερο περιεχόμενο μέσω mobile συσκευών. Αυτό περιλαμβάνει επίσης και το περιεχόμενο για ενήλικες», πρόσθεσε ο ειδικός ασφάλειας στην Kaspersky Lab.

Για να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα με κακόβουλο λογισμικό ή ψηφιακή απάτη σχετικά με περιεχόμενο για ενηλίκους, η Kaspersky Lab συνιστά στους χρήστες τα παρακάτω:

Να χρησιμοποιούν μόνο αξιόπιστες ιστοσελίδες όταν πρόκειται για περιεχόμενο για ενήλικες.Να μην εγκαθιστούν εφαρμογές Android από άγνωστες πηγές.Να αποφεύγουν να αγοράζουν χακαρισμένους λογαριασμούς.Να χρησιμοποιούν αξιόπιστη λύση διαδικτυακής ασφάλειας.

Πηγή:naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα