Ε.Σ.Υ.
Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος
Θα ήταν παντελώς απάνθρωπο αν όλοι μας σήμερα δεν αναγνωρίζαμε την απίστευτη δουλειά των γιατρών και των νοσηλευτών του ΕΣΥ. Άυπνοι, κουρασμένοι, με αυταπάρνηση βάζοντας τον προσωπικό τους φόβο να αρρωστήσουν στην άκρη, ουσιαστικά επιβεβαιώνουν το ότι την κρίσιμη στιγμή πάντα θα κερδίζει ο άνθρωπος.
Είναι επίσης άδικο αυτές τις ημέρες να ξεχνάμε τον εμπνευστή του Γιώργο Γεννηματά.
Δεν ξέρω με ποιο τρόπο ο καθένας από εμάς χωριστά θα μπορέσει να ανταποδώσει αυτή την προσφορά.
Γιατί στο τέλος της ημέρας η ευθύνη της κοινωνικής προσφοράς δεν είναι πλέον εναλλακτική λύση, αναδεικνύεται ότι είναι απαραίτητη.
Και το λέω αυτό τώρα γιατί δεν είμαι από τους ανθρώπους που στέκονται στις γενικολογίες. Πριν από μήνες στηλίτευσα τις «πολιτικές προσωπικότητες» που έλεγαν ότι τη δύσκολη στιγμή η χώρα θα μείνει μόνη της. Το λέγανε αλλά κανείς δεν είχε τη διάθεση να προσθέσει τη μαγική φράση ότι μόνος μου σημαίνει, πολεμάω μόνος μου.
Την επόμενη μέρα του κορωναϊού θα είμαστε πάλι μόνοι μας. Η διαφορά θα είναι ότι κανένας δεν θα είναι, τουλάχιστον μέσα στην ΕΕ πολύ πιο ισχυρός από εμάς. Γιατί πολύ απλά τότε θα κληθούν όλες οι χώρες και όλες οι ηγεσίες να επανασχεδιάσουν τη νέα πραγματικότητα. Σε αυτό ο ρόλος του καθενός μας θα είναι κεντρικός και εκεί θα χρειαστεί περισσότερος εθελοντισμός από όσο μπορεί κανείς να φανταστεί. Δεν είναι όμως της παρούσης.
Της παρούσης είναι το ΕΣΥ.
Το 1983 ένας οραματιστής υπουργός της πρώτης κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Γιώργος Γεννηματάς, έκανε μια πραγματική μεταρρύθμιση, από τις λιγοστές ολοκληρωμένες που έχουν γίνει στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Δημιούργησε το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) με τη λειτουργική ενοποίηση των δημόσιων υποδομών περίθαλψης.
Σκοπός του ήταν η ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική κάλυψη των αναγκών του συνόλου του πληθυσμού μέσω της παροχής δωρεάν υπηρεσιών.
Με βάση τον ιδρυτικό του νόμο οι υπηρεσίες υγείας οφείλουν να παρέχονται απρόσκοπτα και ισότιμα σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική και επαγγελματική τους κατάσταση μέσα από ένα ενιαίο και αποκεντρωμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Αιχμή του συστήματος ήταν η δημιουργία Κέντρων Υγείας, περιφερειακών και νομαρχιακών Νοσοκομείων στην Ελλάδα. Παράλληλα δημιουργήθηκε και το ΕΚΑΒ με σκοπό την αποστολή εξειδικευμένου προσωπικού στον τόπο ενός εκτάκτου συμβάντος, για την παροχή άμεσης βοήθειας και διακομιδής πασχόντων ατόμων, προς τους πλησιέστερους υγειονομικούς σχηματισμούς.
Βέβαια, ως Έλληνες προσπαθήσαμε να το υποσκάψουμε και να το υπονομεύσουμε: Από τα φακελάκια έως το βόλεμα των μεγαλογιατρών και των συνδικαλιστών από τις εξωφρενικές σπατάλες στον τομέα της υλικοτεχνικής υποδομής των των αναλώσιμων έως τις λιγοστές επενδύσεις στον τομέα της Υγείας κυρίως λόγω της κρίσης την τελευταία δεκαετία.
Για παράδειγμα, υπάρχει μεγάλο νοσοκομείο στην Αθήνα που καθημερινά πριν από την πανδημία γίνονταν 600 χειρουργικές επεμβάσεις και σήμερα μόνον 30. Γιατί; Πολύ απλά γιατί οι γιατροί σε δέχονται στο ιδιωτικό τους ιατρείο και μετά σε «βαφτίζουν» επείγον περιστατικό και σε χειρουργούν στο δημόσιο νοσοκομείο, εισπράττοντας αυτοί το χρήμα με τα έξοδα του κρατικού προϋπολογισμού.
Προφανώς αυτό ήταν γνωστό και στην εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Υγείας που είτε δεν μπορούσε είτε δεν ήθελε να λύσει το πρόβλημα.
Τα λέω αυτά γιατί είναι καλό να χειροκροτούμε στα μπαλκόνια τους γιατρούς που δίνουν τη μάχη για την αντιμετώπιση του κορωναϊού, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιο είναι το πρόβλημα και ποιοι συμμετέχουν σε αυτό.
Την πρώτη ευθύνη όμως την έχουμε εμείς ως πολίτες που δεχθήκαμε να λειτουργεί έτσι αυτό το σύστημα.
Σήμερα, παρά το γεγονός πως αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι το ΕΣΥ νοσεί κανείς δεν υποστηρίζει ότι πρέπει να αλλάξει η βασική του φιλοσοφία. Απλώς πρέπει να βελτιωθεί με σχεδιασμό, γνώση και τόλμη.
Ασχολούμεθα με το ΕΣΥ για να θυμηθούμε ποιο ήταν το όραμα του Γεννηματά. Και είναι σωστό να εξυμνούμε το ΕΣΥ σήμερα αλλά να ξέρουμε και σε τι κατάσταση είναι γιατί είναι η μοναδική ευκαιρία μέσα στο κορωναϊό το κράτος να κάνει πράγματα τα οποία δεν θα μπορούσε να τα κάνει σε όλη τη μεταπολίτευση.
Το ΕΣΥ χρειάζεται μια νέα μεταρρύθμιση για να ξαναγίνει ΕΣΥ. Προφανώς δεν είναι εύκολο. Δεν ήταν όμως εύκολο ούτε το 1983 όταν ο Γιώργος Γεννηματάς είχε να συγκρουστεί με κατεστημένα συμφέροντα οικονομικά, κοινωνικά, πελατειακά και άλλα.
Είναι αλήθεια ότι στις σύγχρονες κοινωνίες μοχλός ανάπτυξης είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά πάντοτε, και πρέπει να το καταλάβουμε, καθοριστική θα είναι η λειτουργία του κράτους. Θα έχει πάντα τον πρώτο ρόλο δίνοντας το στίγμα, επιβάλλοντας το όραμα και τις λύσεις για το κοινό καλό.
Και τα λέω αυτά γιατί θεωρώ ότι πρέπει να ειπωθούν τώρα και όχι μετά την πανδημία. Τότε όπως συμβαίνει σχεδόν πάντοτε, θα ξεχάσουμε. Η μνήμη είναι πολύ κοντή στην καταναλωτική μας κοινωνία.
Αυτό λοιπόν είναι το στοίχημα στην Ελλάδα του 2020 και κυρίως του 2021, στα εμβληματικά 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που στα διαγγέλματά του επικαλείται την δημόσια υγεία ως βασικό «εργαλείο» για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωναϊού μένει να αποδείξει την επόμενη μέρα αν απλώς το εκμεταλλεύεται ή αν κατανοεί την ανάγκη να αποτελέσει η αναδιάταξη του ΕΣΥ την πρώτη, μεγάλη και πραγματική του μεταρρύθμιση.
Ο καιρός θα δείξει. Κυρίως όμως θα δείξουν οι πράξεις.
Γιώργο Γεννηματά σε ευχαριστούμε.
Κυριάκο Μητσοτάκη θα περιμένουμε.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Διευθύντρια Πνευμονολογικής στο "Σωτηρία": Νοσηλεύουμε 40άρηδες και 50άρηδες
- Κορονοϊός: Τι ρόλο θα παίξει η άνοδος της θερμοκρασίας
- Πώς ένα κρυολόγημα μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία
- Το νέο σύμπτωμα του κορονοϊού που εξετάζουν οι ειδικοί
- Ακόμη 100 ΚΑΔ προστίθενται στα μέτρα στήριξης είπε ο Χρ. Σταϊκούρας
- Κορονοϊός: Βρούτσης – Μέσα στην ημέρα η πλατφόρμα για τα 800 ευρώ – Αυξάνονται οι δικαιούχοι
- Κορωνοϊός: Από σήμερα αλλαγές στις τραπεζικές συναλλαγές – Τι ισχύει
- Η διαδικασία για είσπραξη του επιδόματος των €800
- Κορονοϊός: Αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα - Φόβοι για νέα έξαρση του ιού
- 25η Μαρτίου-Ευαγγελισμός της Θεοτόκου: Σύναξη της Παναγίας Μεγαλόχαρης στην Τήνο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις RizopoulosPost
- Κορωνοϊός: Από σήμερα αλλαγές στις τραπεζικές συναλλαγές – Τι ισχύει
- Netflix: «Επιστρέφει» το «La Casa de Papel» ~ Πότε κάνει πρεμιέρα ο τέταρτος κύκλος
- Ε.Σ.Υ.
- Διευθύντρια πνευμονολογικής του Σωτηρία: «Νοσηλεύουμε σαραντάρηδες και πενηντάρηδες με κορωνοϊό»
- Κλινικές δοκιμές με χίλιες δόσεις φαρμάκων κατά του κορωναϊού από σήμερα στη Νέα Υόρκη
- Η Ριάνα κάνει δωρεά 5 εκ. δολαρίων για τη μάχη κατά του κορωνοϊού
- Τελευταία Νέα RizopoulosPost
- Ε.Σ.Υ.
- Η Ριάνα κάνει δωρεά 5 εκ. δολαρίων για τη μάχη κατά του κορωνοϊού
- Κλινικές δοκιμές με χίλιες δόσεις φαρμάκων κατά του κορωναϊού από σήμερα στη Νέα Υόρκη
- Διευθύντρια πνευμονολογικής του Σωτηρία: «Νοσηλεύουμε σαραντάρηδες και πενηντάρηδες με κορωνοϊό»
- Netflix: «Επιστρέφει» το «La Casa de Papel» ~ Πότε κάνει πρεμιέρα ο τέταρτος κύκλος
- Κορωνοϊός: Από σήμερα αλλαγές στις τραπεζικές συναλλαγές – Τι ισχύει
- Κορωνοϊός: Μειώνεται στο 6% ο ΦΠΑ στα προϊόντα ατομικής υγιεινής
- Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για το επίδομα των 800 ευρώ~ Πότε θα καταβληθεί
- Κορωνοϊός: Η Γερμανία θα αναλάβει τη θεραπεία Ιταλών
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 24, 25η Μαρτίου 2020- Ευαγγελισμός Θεοτόκου
- Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Σε αναστολή λειτουργίας των ιατρείων υποχρεώνονται οι γιατροί
- Στους 30 εκατομμύρια παίκτες έφτασε το Call of Duty: Warzone μέσα σε 10 μέρες
- Κορονοϊός – Σοκ από τη διευθύντρια της Πνευμονολογικής στο Σωτηρία: Νοσηλεύουμε και 40άρηδες
- Κορονοϊός: Αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα - Φόβοι για νέα έξαρση του ιού
- Κορονοϊός: Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη Γερμανία - Επιβεβαιώθηκαν 4.764 σε μία μέρα
- Κορονοϊός: Σήμερα οι αποφάσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες
- Γονείς και παιδιά την εποχή του κορονοϊού: Οι συμβουλές των ειδικών για το διάστημα που μένουμε σπίτι
- Ζωζώ Σαπουντζάκη: Έχω σχέση - Τι ανέφερε για τον άνδρα που είναι στο πλευρό της - Βίντεο