Γερμανικά στοιχεία για μίζες στο Μετρό της Αθήνας ήρθαν στην ελληνική Δικαιοσύνη

Στοιχεία για μίζες σε κρατικούς αξιωματούχους για την υλοποίηση του έργου του Μετρό στην Αθήνα κατά το χρονικό διάστημα 2003 – 2007, διαβιβάστηκαν από τις γερμανικές αρχές στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

Σύμφωνα με καταθέσεις, έγγραφα και ηλεκτρονικά αρχεία που συνέλεξαν οι γερμανικές δικαστικές αρχές, οι μίζες προς κρατικούς αξιωματούχους ανέρχονταν

στο ποσό των 370.000 ευρώ και μοιράζονταν σε βαλίτσες, ενώ υπήρχε και συγκεκριμένο ποσοστό προμήθειας από 5 έως 7% που διοχετευόταν προς τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία αυτά διαβιβάστηκαν στις εισαγγελικές αρχές της χώρας στο πλαίσιο της έρευνας για την εκτέλεση και την υλοποίηση σύμβασης παροχής υπηρεσιών συμβούλων στην κοινοπραξία «Αττικό Μετρό».

Ο μάρτυρας - κλειδί

Σύμφωνα με διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας που είχε συμμετοχή στην υλοποίηση της σύμβασης για την κατασκευή του Μετρό στην Αθήνα, οι καταβολές των χρημάτων φέρονται να γίνονταν από τη γερμανική εταιρεία Deutsche Bahn η οποία συμμετείχε στην Κοινοπραξία Συμβούλων Μετρό Ελλάδος με τις εταιρείες Thales (γνωστή στις ελληνικές Αρχές από τα εξοπλιστικά προγράμματα, καθώς εμπλέκεται στον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου ), Lahmeyer και ΟΜΕΚ, για την υλοποίηση του σχεδιασμού και της επίβλεψης των σιδηροδρομικών έργων του μετρό.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία και την κατάθεση του διευθυντικού στελέχους, η εταιρεία που είχε αναλάβει από το 2003-2007 τρία έργα, μεταξύ των οποίων και το σταθμό Ελληνικού του μετρό, φέρεται να διοχέτευε τις μίζες στην Ελλάδα, μέσω ενός προσώπου. Το συγκεκριμένο πρόσωπο, το οποίο ο μάρτυρας κατονομάζει με κωδική ονομασία στην κατάθεσή του, είχε ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό στη χώρα μας, που στη συνέχεια τον έκλεισε και τα χρήματα δόθηκαν στους κρατικούς αξιωματούχους σε μετρητά.

Μετά τη διαβίβαση των νέων στοιχείων, η εισαγγελία άσκησε συμπληρωματικές ποινικές διώξεις για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου.

Οι διώξεις στρέφονται σε βάρος δύο προσώπων εκπροσώπων των εταιρειών Lahmeyer και ΟΜΕΚ. Πρόκειται για πρόσωπα που κατηγορούνται ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο για μίζες μέσω εικονικών τιμολογίων στο πλαίσιο της υπογραφής της σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών συμβούλων έργων.

Ο ανακριτής που χειρίζεται πλέον την υπόθεση θα ερευνήσει σε ποια πρόσωπα κατέληξαν οι μίζες για να ανατεθούν στην κοινοπραξία ο σχεδιασμός και η επίβλεψη των σιδηροδρομικών έργων του μετρό.

Πηγή: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα