Για πρώτη φορά στην Ελλάδα φεμινιστική απεργία και πορεία στην Αθήνα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα διοργανώνεται σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, φεμινιστική απεργία.

Φεμινιστικές οργανώσεις, γυναικείες συλλογικότητες, συνδικαλιστικές ενώσεις και τομείς γυναικών κομμάτων κάλεσαν τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αγρότισσες, φοιτήτριες, μαθήτριες και όλες τις γυναίκες, να σταματήσουν την εργασία και τα μαθήματα, να μην προχωρήσουν σε αγορές

και να απέχουν από τις ενδοοικογενειακές υποχρεώσεις για ολόκληρη την ημέρα.

Το ραντεβού έχει δοθεί στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 13.30, ενώ στις 14:00 θα πραγματοποιηθεί πορεία προς τη Βουλή.

Στις 18:00, στα Προπύλαια, συγκέντρωση θα πραγματοποιήσει και η Ενωση Γυναικών Ελλάδος.

Λόγω της πορείας η κυκλοφορία στους δρόμους θα είναι δύσκολη.

Συγκέντρωση και της ΑΔΕΔΥ

Η ΑΔΕΔΥ λόγω της ημέρας προκήρυξε πανδημοσιοϋπαλληλική στάση εργασίας στο Δημόσιο, από τις 13.00 έως τη λήξη του ωραρίου εργασίας και συγκέντρωση, στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 13.30 «ως ένα πρώτο βήμα για να γίνει ορατή η συμβολή των γυναικών στην παραγωγή και την αναπαραγωγή»..

«Η καταπίεση, η εκμετάλλευση, η ανισότητα, η βία κατά των γυναικών συνεχίζονται αυξανόμενες, σε όλο τον πλανήτη, με την κρίση να βαραίνει τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων ακόμα περισσότερο.

Τα τραγικά γεγονότα σε Ρόδο και Κέρκυρα, με τη βία φίλων και συγγενών να αφαιρεί τη ζωή από δυο νέα κορίτσια, φέρνει στην επιφάνεια ξανά το άλυτο ζήτημα της θέσης της γυναίκας στη σημερινή κοινωνία.

Στην «προηγμένη» εποχή μας δολοφονούνται γυναίκες επειδή είναι γυναίκες (γυναικοκτονίες), τραυματίζονται ή/και πεθαίνουν τα παιδιά τους γιατί είναι εργαζόμενες και δεν έχουν πού να τα αφήσουν, μπαίνουν «διλήμματα» σε έγκυες ανάμεσα στο παιδί και τη δουλειά, γυναίκες αναλαμβάνουν τη φροντίδα παιδιών, γονιών, ανέργων της οικογένειας, χωρίς δημόσιες υποστηρικτικές δομές. Παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, δωρεάν παιδικές κατασκηνώσεις, ολοήμερο σχολείο, μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, δομές υγείας και αποκατάστασης, ψυχολογική υποστήριξη, είναι ελλείψεις που καλύπτουν οι γυναίκες», προσθέτει η ΑΔΕΔΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα