Η Μέρκελ στην Αθήνα – Υποδοχή από τον Τσίπρα στο Μαξίμου αλλά και συγκέντρωση στα Προπύλαια

Για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχεται, το απόγευμα της Πέμπτης την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, στα πλαίσια της διήμερης επίσκεψής της.

Αυτή τη φορά η κυρία Μέρκελ δεν έρχεται για να επιτηρήσει την πρόοδο του

ελληνικού προγράμματος όπως είχε κάνει το 2012 και το 2014. Δεν έρχεται καν για να συνεννοηθεί την κοινή πολιτική σε θέματα όπως το μεταναστευτικό, ιδίως όταν η ίδια αναγκάστηκε σε αναδίπλωση παρότι αρχικά είχε ταχθεί της αποδοχής και ενσωμάτωσης μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη. Ούτε προσέρχεται να συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό για κάποια μεγαλεπήβολα σχέδια για την αναμόρφωση των ευρωπαϊκών θεσμών, διότι στην πραγματικότητα αποτελεί πλέον και η ίδια τμήμα της στρατηγικής αμηχανίας και της κρίσης ηγεσίας της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Άνγκελα Μέρκελ είναι πια στη δύση της καριέρας της, εφόσον έχει ήδη δηλώσει ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει ξανά αξίωμα, σε μια χειρονομία που σηματοδοτεί ένα ιδιότυπο τέλος εποχής στα ευρωπαϊκά πράγματα αλλά και τη μεγαλύτερη παρά ποτέ αβεβαιότητα για το πώς θα διαμορφωθεί η «επόμενη μέρα» για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Όμως, η Άνγκελα Μέρκελ έρχεται γιατί θεωρεί ότι πρέπει να εξασφαλίσει ότι θα γίνει κάτι στο οποίο έχει επενδύσει και αυτή: να επικυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών.

Μέχρι τώρα ως προς την πίεση του «διεθνούς παράγοντα» για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών το δημόσιο ενδιαφέρον έχει στραφεί κυρίως στη σπουδή των ΗΠΑ να λυθεί το ζήτημα των διμερών σχέσεων και του «ονόματος», έτσι ώστε μπορέσει να ξεμπλοκάρει η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και να παγιωθεί ένας φιλοαμερικανικός συσχετισμός στα Δυτική Βαλκάνια.

Όμως, ταυτόχρονα υπήρχε και ένα γερμανικό ενδιαφέρον για την υπόθεση. Αυτό το ενδιαφέρον δεν περιοριζόταν απλώς στο ότι η Βόννη όπως και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ενστερνίζονται την ανάγκη επέκτασης των ατλαντικών δομών ασφάλειας. Αφορούσε και το μελλοντικό ενδεχόμενο διεύρυνσης της ΕΕ με ειδική επικέντρωση στα Βαλκάνια.

Αυτό εξηγεί και τη χρονική στιγμή της έλευσής της. Στις 9 Ιανουαρίου ξεκινά στη Βουλή της ΠΓΔΜ η τελική επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και η έγκρισή της με την απαιτούμενη πλειοψηφία, που είναι το πιθανότερο σενάριο, ανοίγει το δρόμο για να έρθει και στην ελληνική Βουλή, ιδίως από τη στιγμή που η ταχεία επικύρωσή της και από τις δύο χώρες είναι βασική δέσμευση της Συμφωνίας των Πρεσπών και ταυτόχρονα αναγκαία συνθήκη όχι μόνο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ αλλά και για την έναρξη τυχόν ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ.

Η καγκελάριος Μέρκελ δεν έρχεται για να εξασφαλίσει την επικύρωση. Αυτή είναι δεδομένη καθώς έχει πια αποσαφηνιστεί ότι μπορεί η συμφωνία να οδηγεί σε τέλος τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, όμως έχει εξασφαλισμένη την πλειοψηφία των 151.

Η Άνγκελα Μέρκελ έρχεται για να εξασφαλίσει και μια ευρύτερη στήριξη της συμφωνίας. Ας μην ξεχνάμε ότι και οι δύο μεγάλες πολιτικές οικογένειες της Ευρώπης, οι χριστιανοδημοκράτες (στους οποίους ανήκει και η ίδια) και οι σοσιαλδημοκράτες έχουν στηρίξει ανοιχτά τη Συμφωνία. Ωστόσο, στην Ελλάδα μόνο το Ποτάμι έχει δηλώσει ότι στηρίζει τη συμφωνία ακολουθώντας τη γραμμή των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΙΝΑΛ έχουν τοποθετηθεί κατά της συμφωνίας.

Οι αναφορές του Τύπου

Εκτενείς αναφορές στην επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα κάνει η Handelsblatt σε άρθρο για την κατάσταση στην Ευρωζώνη λόγω των χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ διερμηνεύοντας την επιεική στάση της καγκελαρίου απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα.

Η εφημερίδα γράφει: «Για τον Αλέξη Τσίπρα η Άνγκελα Μέρκελ ήταν πριν μερικά χρόνια η 'πιο επικίνδυνη πολιτικός της Ευρώπης'. Όμως στο μεταξύ η Ελλάδα δεν βρίσκεται πια υπό ευρωπαϊκό ζυγό. Μετά την αρχική περίοδο όπου οι σχέσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Έλληνα πρωθυπουργό ήταν στον πάγο, πλέον έχει γίνει για αυτόν σημαντική εταίρος. Λέγεται ότι οι δυο τους τηλεφωνιούνται συχνά. Σε αντίθεση με την κορύφωση της ευρωκρίσης, όταν η καγκελάριος γινόταν δεκτή με αφίσες που είχαν πάνω τους τη σβάστικα και μαζικές πορείες, η Άνγκελα Μέρκελ μπορεί να ελπίζει την Πέμπτη σε μια φιλική υποδοχή στην Αθήνα

Στη συνέχεια η Handelsblatt σημειώνει ότι στο περιθώριο της επίσκεψης θα συζητηθεί και πάλι το θέμα της διάσωσης της Ελλάδας. «Η καγκελάριος ενδέχεται να προειδοποιήσει τον Τσίπρα να μην αποκλίνει της μεταρρυθμιστικής του πορείας. Στην αρχή της χρονιάς ο πρωθυπουργός πήρε πίσω μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και το δίκαιο συλλογικών διαπραγματεύσεων, που η ΕΕ είχε ζητήσει. Επίσης ανέστειλε την περικοπή συντάξεων και διένειμε ως 'κοινωνικό μέρισμα' 710 εκατομ. ευρώ σε 1,4 εκατομ. οικογένειες. Πολλοί πιστεύουν ότι η Ελλάδα ήδη βρίσκεται στο δρόμο για το επόμενο πακέτο βοήθειας».

«Η Μέρκελ δεν βλέπει πια τον Τσίπρα ως παρία»

Σε άλλο σημείο η οικονομική εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι η ΕΕ συνεχίζει να είναι «επιεικής» με την Ελλάδα –όπως και με άλλες χώρες της ευρωζώνη κι αυτό, όπως γράφει, «παρά το ότι ο Τσίπρας έχει εξαγγείλει δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις στον δημόσιο τομέα συνεχίζοντας με τον τρόπο αυτό το σύστημα πελατειακών σχέσεων, που θεωρείται μια από τις αιτίες της ελληνικής κρίσης χρέους. Αλλά ο Τσίπρας έχει επίσης μπροστά του προσεχώς και εκλογές. Και η καγκελάριος δεν βλέπει πια τον πρωθυπουργό ως πολιτικό παρία αλλά ως πραγματιστή, λόγω και του συμβιβασμού που δρομολόγησε στο πλαίσιο της διαμάχης για το ονοματολογικό με τη γειτονική ΠΓΔΜ. Ο συμβιβασμός αυτός είναι που αναμένεται να ανοίξει στα Σκόπια την πόρτα για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, γεγονότα από τα οποία η Δύση ελπίζει να επέλθει σταθεροποίηση στα ταραγμένα από διαμάχες Βαλκάνια. Η καγκελάριος θα επιδιώξει λοιπόν κατά την επίσκεψή της να συζητήσει μόνο εν συντομία για τα πισωγυρίσματα στις μεταρρυθμίσεις -και θα περάσει γρήγορα στο επόμενο θέμα».

Συγκέντρωση στα Προπύλαια

Τη δική τους υποδοχή στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ετοιμάζουν την Πέμπτη, μεγάλος αριθμός οργανώσεων και ομάδων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και αντιεξουσιαστές.

Το κάλεσμα των διαδηλωτών είναι για αύριο, Πέμπτη, στις 18:00, στα Προπύλαια. Οπως αναφέρουν στο κείμενό τους, το σώμα της πορείας θα κινηθεί στη συνέχεια προς τη Βουλή, ενώ ο τελικός προορισμός θα είναι τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί της Βασιλίσσης Σοφίας.

Εκείνη την ώρα, σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψής της, η Άνγκελα Μέρκελ θα βρίσκεται σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι συλλογικότητες που καλούν στη διαδήλωση τονίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας «για πρώτη φορά μετά το 2014 και αφού το “Go Back” έχει μετατραπεί σε πλήρη υποταγή του στα συμφέροντα του ντόπιου και Ευρωπαϊκού Κεφαλαίου» ετοιμάζεται να υποδεχθεί «την εκπρόσωπο του γερμανικού ιμπεριαλισμού Άνγκελα Μέρκελ».

Σε άλλο κάλεσμα, της Ταξικής Αντεπίθεσης, τονίζεται ότι «μια δυναμική υποδοχή της Γερμανίδας καγκελαρίου μπορεί να συμπυκνώσει τους βασικούς στόχους ενός σύγχρονου επαναστατικού κινήματος• της εναντίωσης στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο αφενός και της πάλης ενάντια στη οικονομική λεηλασία και τον κοινωνικό εκφασισμό αφετέρου. [...] Στο χέρι μας είναι λοιπόν να αποτελέσει η επίσκεψη Μέρκελ εφαλτήριο ανασυγκρότησης του λαϊκού αντι-ιμπεριαλιστικού αντικαπιταλιστικού κινήματος» καταλήγουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα