Ισραήλ: Διέρρευσαν προσωπικά δεδομένα 6,5 εκατ. πολιτών από σφάλμα του κόμματος Νετανιάχου

Διαρροή «μεγατόνων» δημιουργεί τεράστιο πόνο στο κόμμα του πρωθυπουργού Νετανιάχου, καθώς τα προσωπικά δεδομένα περίπου 6,5 εκατομμυρίων πολιτών της Ισραήλ διέρρευσαν λόγω μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής που χρησιμοποιεί το κόμμα.

Όπως αναφέρει η Haaretz, το Λικούντ μεταφόρτωσε ολόκληρο τον εκλογικό κατάλογο της χώρας σε μια ηλεκτρονική εφαρμογή που χρησιμοποιεί, με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν

τα ονοματεπώνυμα, οι διευθύνσεις και η γενιά όλων των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων της χώρας αλλά και τα τηλέφωνα και άλλες προσωπικές πληροφορίες ορισμένων.

Τα πολιτικά κόμματα της χώρας λαμβάνουν προσωπικές λεπτομέρειες των ψηφοφοριών πριν από τις εκλογές και δεσμεύονται να προστατεύσουν την ιδιωτικότητα τους, αλλά και να μην αναπαράγουν τον εκλογικό κατάλογο ούτε να δώσουν σε άλλο κόμμα. Μία ακόμη δέσμευση είναι να διαγράψετε όλες τις πληροφορίες μόλις τελειώσουν οι εκλογές.

Ο εκλογικός κατάλογος μεταφορτώθηκε στην εφαρμογή Elector του Λικούντ, ο οποίος χρησιμοποίησε το κόμμα για τη διαχείριση των δεδομένων της ημέρας των εκλογών.

Η εταιρεία που δημιούργησε την εν λόγω εφαρμογή, η Feed-b, σχολίασε ότι το ... λάθος ήταν περιστασιακή και πως η διαρροή έχει αντιμετωπιστεί και τα μέτρα ασφάλειας έχουν ενισχυθεί.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη θέση από το κόμμα του πρωθυπουργού της χώρας.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα, αλλά και με τους ερευνητές της κυβέρνησης της Νομάρ Ροτέμ και Ίντο Κεϊνάν, ένα πρόβλημα στην εφαρμογή έδωσε τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε να κατεβάσει ολόκληρο τον εκλογικό κατάλογο χωρίς να απαιτήσει ειδικά εργαλεία ή τεχνολογία.

Η μόνη γνωστή διαρροή τέτοιου μεγέθους συνέβη το 2006, όταν ένας υπάλληλος του υπουργείου Εσωτερικών έσπασε τα στοιχεία του πληθυσμού και διαδόθηκε παράνομα.

Η Haartz έλαβε μια ανώνυμη πληροφορία για το κενό ασφαλείας, Με δεξί κλικ πάνω στην κεντρική σελίδα του Εφαρμοστή και πατώντας στο "view source" (δείτε την πηγή) αποκαλύφθηκε ο αρχικός κώδικας της σελίδας. Ο κώδικας αποκάλυψε όλα τα ονόματα χρηστών και τους κωδικούς πρόσβασης των διαχειριστών του συστήματος, επιτρέποντας σε οποιονδήποτε να συνδεθεί και να κατεβάσει τον εκλογικό κατάλογο.

Ο ανώνυμος πληροφοριοδότης της εφημερίδας έδωσε στο Haaretz και προσωπικές πληροφορίες ισχυροί πολίτες της Ισραήλ.

Παραμένουν άγνωστοι πολλοί άνθρωποι που έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα και κατέβαλαν, όμως η εφαρμογή έχει χρήστες και σε πολλές χώρες εκτός της Ισραήλ, μεταξύ των οποίων η Αμερική, η Κίνα, η Ρωσία και η Μολδαβία.

Πηγή:efsyn.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα