Ιστορική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Αραβική Χερσόνησο

Ο πάπας Φραγκίσκος από την Κυριακή είναι ο πρώτος προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας που επισκέπτεται την Αραβική Χερσόνησο. Λίγες ώρες νωρίτερα είχε διατυπώσει τη σθεναρότερη έως σήμερα καταδίκη του για τον πόλεμο στην Υεμένη, στον οποίο ο οικοδεσπότης του, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν ηγετικό στρατιωτικό ρόλο.

Πριν την αναχώρησή του για το Άμπου Ντάμπι, ο πάπας Φραγκίσκος είπε ότι παρακολουθεί την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη με μεγάλη ανησυχία και απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές να εφαρμόσουν την εύθραυστη ειρηνευτική συμφωνία και να βοηθήσουν

στη διανομή βοήθειας προς εκατομμύρια πεινασμένους ανθρώπους.

«Το κλάμα αυτών των παιδιών και των γονέων τους ακούγεται πάνω στον Θεό» επισήμανε ενώπιον χιλιάδων πιστών στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.

«Ας προσευχηθούμε γιατί υπάρχουν παιδιά που πεινάνε, που διψάνε, που δεν έχουν φάρμακα και κινδυνεύουν να πεθάνουν» υπογράμμισε, προτού επιβιβαστεί στο αεροσκάφος για το ταξίδι του.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χαιρετίζουν το μήνυμα του ποντίφικα για την Υεμένη και πιστεύουν ότι η ειρηνευτική συμφωνία, στην οποία αναφέρθηκε, αποτελεί ιστορική επιτυχία, έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ανουαρ Γκάργκας.

«Νέα Σελίδα»

«Αφήστε μας να διασφαλίσουμε την εφαρμογή της και να κάνουμε το 2019 έτος ειρήνης στην Υεμένη» είπε ο ίδιος, μετά την άφιξη του Φραγκίσκου στο Αμπου Ντάμπι.

Στην πρωτεύουσα των ΗΑΕ, τον επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας υποδέχθηκαν ο πρίγκιπας διάδοχος, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ αλ Ναχιάν, κι ο ιμάμης του Αλ Αζχάρ, σεΐχης Αχμεντ αλ Ταγίεμπ.

Ο πάπας Φραγκίσκος θα συναντηθεί με μουσουλμάνους ηγέτες και θα τελέσει υπαίθρια λειτουργία παρουσία περίπου 135.000 Καθολικών, κάτι πρωτόγνωρο στην Αραβική Χερσόνησο. Ο ίδιος έχει πει ότι το ταξίδι αυτό, το οποίο ολοκληρώνεται την Τρίτη, προσφέρει την ευκαιρία να γραφεί «νέα σελίδα στην ιστορία των σχέσεων μεταξύ των θρησκειών».

Τα ΗΑΕ, που ονόμασαν το 2019 χρονιά της Ανεκτικότητας, θεωρούν πως η επίσκεψη αντικατοπτρίζει την ιστορία τους ως «λίκνο της ποικιλομορφίας».

Ωστόσο, βρίσκονται στο στόχαστρο επικρίσεων από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διότι φυλακίζουν ακτιβιστές, μεταξύ αυτών τον Αχμεντ Μανσούρ, πολίτη που εκτίνει ποινή κάθειρξης 10 ετών διότι άσκησε κριτική στην κυβέρνηση μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

«Καλούμε τον πάπα Φραγκίσκο να αναδείξει το θέμα των φυλακίσεων με τους οικοδεσπότες του και να προτρέψει υπέρ της άμεσης και άνευ όρων αποφυλάκισής τους» επισήμανε η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωση της.

Keywords
Τυχαία Θέματα