Κάθε κράτος της ΕΕ αποφασίζει για την ώρα του ως το 2021 ~ Καταργείται η αλλαγή

Μετά από αρκετές δεκαετίες η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθεί το παράδειγμα της Ρωσίας και της Κίνας και αποφασίζει να καταργήσει την αλλαγή της ώρας σε θερινή και χειμερινή. Αυτό θα συμβεί από το 2021 και κάθε κράτος θα αποφασίσει που θα κρατήσει.

Το σίγουρο είναι ότι αυτή την Κυριακή τα ρολόγια στην ΕΕ προσαρμόζονται, για μία ακόμη χρονιά, στη θερινή ώρα. Αλλά την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ακολουθώντας σχετική πρόταση της Κομισιόν, ζήτησε να καταργηθεί η αλλαγή της ώρας.

Τα κράτη-μέλη φαίνεται να συμφωνούν στην κατάργηση, αλλά όχι ακόμη στη διάδοχη κατάσταση. Ποιό είναι το επόμενο βήμα; Ο Τσέχος ευρωβουλευτής Πάβελ Σβόμποντα, από εκείνους που πρωτοστάτησαν στην καμπάνια του Κοινοβουλίου για να σταματήσει η εναλλαγή θερινής και χειμερινής ώρας, δηλώνει: «Προφανώς τα κράτη-μέλη θα συντονιστούν μεταξύ τους και θα βρουν λύση, είμαι αισιόδοξος. Άλλωστε ήδη σήμερα στην Ευρώπη έχουμε τρεις διαφορετικές ζώνες ώρας- κι όμως το σύστημα λειτουργεί. Είμαι βέβαιος ότι θα βρεθεί μία καλή λύση».

Το καλοκαίρι του 2018 πάνω από 4,5 εκατομμύρια πολίτες συμμετείχαν σε δημόσια διαβούλευση της Κομισιόν για την κατάργηση της εναλλαγής και η θέλησή τους γίνεται σεβαστή. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επικρατεί σε όλη την Ευρώπη η χειμερινή ώρα, ούτε ότι καθιερώνεται παντού η θερινή. Η ώρα παραμένει εθνική αρμοδιότητα. Κάθε χώρα διαλέγει το καθεστώς που επιθυμεί. Όσοι αποφασίσουν να διατηρήσουν μόνιμα θερινή ώρα, καλούνται να προσαρμόσουν τα ρολόγια τους για τελευταία φορά τον Μάρτιο του 2021, ενώ όσοι επιλέξουν χειμερινή ώρα θα γυρίσουν το ρολόι για τελευταία φορά τον Οκτώβριο του 2021. Είναι και αυτό μία απόδειξη για την ποικιλομορφία της Ευρώπης.

Η Γκάμπι Τσίμερ, επικεφαλής της Κ.Ο. της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Στρασβούργο, ζητεί από την Κομισιόν να συντονίσει τα κράτη-μέλη, ώστε να αποφευχθεί ακόμη μεγαλύτερο μπέρδεμα από το σημερινό στην εναλλαγή της ώρας. «Φυσικά, κι εγώ φανταζόμουν ότι θα βρίσκαμε μία λύση για όλη την ΕΕ, αλλά φαίνεται ότι αυτό δεν είναι εφικτό» λέει η Γερμανίδα ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle. «Ζητούμε όμως από την Κομισιόν να συντονίσει τα κράτη-μέλη. Θα ήταν βλακώδες να καθιερώσουμε για παράδειγμα στη Γερμανία τη θερινή ώρα, αλλά να αλλάζουμε ώρα όταν πάμε στο Βέλγιο- που δεν ξέρω αν θέλει θερινή ή χειμερινή- και μετά όταν μπαίνουμε στη Γαλλία να αλλάζουμε και πάλι ώρα...»

Ο Πάβελ Σβόμποντα λέει ότι δεν γνωρίζει πόσο χρόνο θα πάρει για να συμφωνήσουν τα κράτη-μέλη, αλλά επισημαίνει ότι το παλαιό σύστημα έπρεπε να καταργηθεί, γιατί σχεδόν το 20% του συνολικού πληθυσμού στην Ευρώπη διαμαρτύρεται για ενοχλήσεις στην υγεία του λόγω αλλαγής ώρας. Από κει και πέρα: «Δεν ξέρω για το Βέλγιο, νομίζω βέβαια ότι ειδικά το Βέλγιο έχει κάθε λόγο να μην πάει σε θερινή ώρα, γιατί δεν ωφελεί να έχεις φως της ημέρας μέχρι τις δέκα και μισή το βράδυ», τονίζει ο Τσέχος ευρωβουλευτής. «Αλλά όσον αφορά τη Γαλλία και τη Γερμανία για παράδειγμα, είμαι σίγουρος ότι θα συντονιστούν μεταξύ τους και θα βρουν κοινή λύση».

Η θερινή ώρα είχε καθιερωθεί με βασικό επιχείρημα την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και την αποφυγή... τροχαίων ατυχημάτων. Ωστόσο, νεότερες έρευνες δείχνουν ότι η σύγχρονη τεχνολογία και ιδιαίτερα η ψηφιοποίηση εξοικονομεί πολύ περισσότερη ενέργεια από μία αλλαγή ώρας. Όσο για τα τροχαία, ούτε αυτό το επιχείρημα ευσταθεί, υποστηρίζει η ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Γκεζίνε Μάισνερ. «Αποφύγαμε κάποια τροχαία τις βραδυνές ώρες, αλλά είχαμε περισσότερα τις πρωινές ώρες, και μάλιστα με θύματα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο» λέει η Γερμανίδα ευρωβουλευτής. «Επιπλέον, πολλά παιδιά δεν μπορούν να συγκεντρωθούν στο σχολείο μετά από μία αλλαγή ώρας. Γι' αυτούς τους λόγους η Ρωσία και η Κίνα έχουν καταργήσει την αλλαγή ώρας, γιατί να μην κάνουμε κι εμείς το ίδιο;»

Keywords
Τυχαία Θέματα