Κορoνοϊός – Κικίλιας: Δεν υπάρχει λόγος πανικού αλλά όχι στον εφησυχασμό

Όσοι εμφανίζουν συμπτώματα κορoνοϊού να μείνουν στα σπίτια τους και να μην τρέχουν με στα νοσοκομεία» συνέστησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αμέσως μετά τη επίσκεψή του στο Νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς», προτρέποντας τους πολίτες να συνομιλούν με τους ιατρούς τους ή να απευθύνονται στον ΕΟΔΥ.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού αλλά όχι και εφησυχασμός», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Ο κ. Κικίλιας κάλεσε για ακόμη μια φορά τους πολίτες να τηρούν τις οδηγίες και τους κανόνες των ειδικών και να έχουν εμπιστοσύνη

σε αυτούς

Ο υπουργός Υγείας επισκέφθηκε το συγκεκριμένο νοσοκομείο καθώς πρόκειται για ένα από τα νοσοκομεία όπου θα τοποθετηθούν isolation boxes – σημεία διαλογής υπόπτων κρουσμάτων του κορoνοϊού.

Αναλυτικά ο κ. Κικίλιας τόνισε:

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να στηρίζουμε τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και αυτό κάνουμε από την πρώτη μέρα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την INTRAKAT για την ευγενική δωρεά των κινητών μονάδων αυτών, που είναι οι χώροι πρώτης υποδοχής πιθανών περιστατικών κορονοϊού στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας και να πω ότι συμβάλλετε κι εσείς με αυτή την πρωτοβουλία σας στην προσπάθεια που γίνεται, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί ένα σημαντικό θέμα Δημόσιας Υγείας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης

Δεύτερον, θα ήθελα να τονίσω για ακόμη μια φορά ότι συμπεριφορές ατομικής ευθύνης που δεν συνάδουν με τις οδηγίες των ειδικών, των επιστημόνων, επιδημιολόγων, λοιμωξιολόγων και τις αποφάσεις που έχει πάρει η Ελληνική Κυβέρνηση, μπορεί να αποβούν μοιραίες για συνανθρώπους μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Θέλω καθένας και καθεμία, με αφορμή αυτά που έγιναν από κάποιους σε καρναβάλια σε όλη τη χώρα και την εν γένει συμπεριφορά τους, να τα αναλογιστούν ξανά. Όλοι μας, ένας- ένας και μία-μία, οφείλουμε να σεβαστούμε ότι υπάρχουν συνάνθρωποί μας οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και τους οποίους πρέπει να φροντίσουμε και να προσέξουμε.

Ας αναλογιστεί ο καθένας λοιπόν που έχει στην οικογένειά του τον παππού του, τη γιαγιά του, που έχει ανθρώπους οι οποίοι είναι ανοσοκατασταλμένοι, που έχουν ενδεχομένως μεταμοσχευθεί ή έχουν χρόνια προβλήματα, ότι αυτοί πρέπει να στηριχθούν πρώτοι απ’ όλους. Άρα, κανόνες υγιεινής, για τα χέρια μας και την προσωπική υγιεινή, για τους ανθρώπους αυτούς και τις ευπαθείς ομάδες να μείνουν σπίτι τους, να προσέξουν τον εαυτό τους, να αποφύγουν στενές επαφές με άλλους συμπολίτες μας ή με άλλες οικογένειες που μπορεί να είναι κρυωμένοι, να είναι άρρωστοι, να έχουν βήχα, να έχουν πυρετό.

Εάν και εφόσον υπάρχει κάποιος που αισθάνεται ότι νοσεί από τον ιό της γρίπης, του κορονοϊού ή ό,τιδήποτε άλλο, να μείνει σπίτι του. Να μην τρέχει όλος ο κόσμος στα νοσοκομεία, να μιλήσει με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ, να μιλήσει με τον οικογενειακό του γιατρό, με τους παθολόγους, να μιλήσει τηλεφωνικά με τις Υγειονομικές Περιφέρειες, τα νοσοκομεία μας, τους εξαιρετικούς γιατρούς που έχουμε και στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» και παντού. Να φέρει μάσκες ατομικής προστασίας μόνο αν νοσεί.

Θα ήθελα να παρακαλέσω για ακόμη μια φορά όλους τους συμπολίτες μας σε όλη τη χώρα, να τηρήσουμε τους κανόνες και τις οδηγίες που μας δίνουν οι επιδημιολόγοι, οι λοιμωξιολόγοι, αυτοί οι οποίοι έχουν χειριστεί και άλλες τέτοιες κρίσεις Δημόσιας Υγείας στο παρελθόν και χειρίζονται και αυτή. Να έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτούς.

Επαναλαμβάνω, δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού, αλλά δεν υπάρχει και εφησυχασμός. Για ακόμη μια φορά, σήμερα, εδώ, από το «Γεννηματάς» θέλω να ευχαριστήσω τους ιατρούς, τους νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό και διοικητικό προσωπικό για τη προσπάθεια που κάνουν, την πολύ μεγάλη μάχη την οποία δίνουν.

Ας αναλογιστούν όλοι, ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα Νοσοκομεία μας και τα Κέντρα Υγείας, θα κουβαλήσουν το μεγάλο βάρος σε οποιαδήποτε κρίση Δημόσιας Υγείας υπάρχει ή θα υπάρξει. Οπότε ψυχραιμία και ας αναλογιστούν αυτοί οι οποίοι δεν σεβάστηκαν τους συμπολίτες μας, πώς πρέπει να συμπεριφερθούν από εδώ και στο εξής».

Να θυμίσουμε ότι η ΠΝΠ περιλαμβάνει πέντε βασικά άρθρα:

-Το πρώτο άρθρο αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου.

-Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού.

-Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.

-Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

-Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα