Μαζί μας Γιούνκερ και Μοσκοβισί, απέναντι Ντράγκι και Λαγκάρντ

Ναι, ναι, το αντιλαμβάνομαι, η Novartis είναι το θέμα των ημερών. Αλλά, η χώρα έχει πιο σοβαρά μακροπρόθεσμα προβλήματα, σε σχέση με μια υπόθεση την οποία, ούτως ή άλλως, χειρίζεται η Δικαιοσύνη.

*****

Χωρίς, φυσικά, να υποτιμώ τη σημασία του σκανδάλου της Novartis και το αδιαμφισβήτητο κόστος που είχαν οι πρακτικές της εταιρείας για τα κρατικά και τα ασφαλιστικά ταμεία, προτιμώ να ασχοληθώ λίγο με την επόμενη μέρα της χώρας, μιας και σιγά σιγά βγαίνουμε

από τα Μνημόνια (θέλω χειροκρότημα εδώ!) και θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε από εδώ και μπρος.

*****

Αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον, όμως, και μου αποκάλυψε εξ Ευρώπης πληροφοριοδότης μου, είναι ότι στην κυβέρνηση έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι ο δρόμος προς την έξοδο (από τα Μνημόνια, όχι την εξουσία), μόνο στρωμένος με ροδοπέταλα δεν είναι. Η έκδοση του επταετούς ομολόγου που έγινε προ ημερών ήταν ακριβή. Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο ανέφερε ότι καλό θα ήταν η Αθήνα να μελετήσει την ιδέα της ένταξης στην πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Αυτό, δηλαδή, που έχει πει και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας και έχουν πέσει να τον φάνε οι εδώ αισιόδοξοι.

*****

Το καλύτερο, όμως, ήταν το επεισόδιο Τσακαλώτου-Ντράγκι στο Eurogroup την Καθαρά Δευτέρα. Όπως μου έλεγε ο συνομιλητής μου, ο Μάριο Ντράγκι έβαλε… σοβαρά γκάζια στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, διότι η έως τώρα προετοιμασία για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς είναι τελείως ανεπαρκής (ελάχιστοι συμβολαιογράφοι έχουν πιστοποιηθεί για να τους τρέξουν), ενώ την ίδια ώρα δεν έχουν λυθεί και τα ζητήματα ασφάλειας για τη διενέργεια των πλειστηριασμών. Όμως, όπως είπε ο Ντράγκι, οι ελληνικές τράπεζες, ενόψει και των stress tests κάθονται πάνω σε μια βραφυφλεγή βόμβα που δεν είναι άλλη από τα κόκκινα δάνεια.

*****

Κάπως έτσι, σε μια κρίσιμη συγκυρία, διαμορφώνονται δύο στρατόπεδα στο μέτωπο των δανειστών και κρατήστε το: από τη μία Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Πιέρ Μοσκοβισί που για πολιτικούς λόγους στηρίζουν την κυβέρνηση και επιδιώκουν πιο ήπια αντιμετώπιση, χωρίς προληπτική γραμμή. Από την άλλη, το Eurogroup, o Ντράγκι και η Κριστίν Λαγκάρντ οι οποίοι εύλογα ανησυχούν για τη συνέχεια. Να δούμε, εν τέλει, πού θα κάτσει η μπίλια, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι η υπεραισιοδοξία βλάπτει…

Ανήσυχοι οι τραπεζίτες

Κι επειδή σήμερα τα βλέπω θεσμικά τα πράγματα, θέλω να μεταφέρω και την ανησυχία των τραπεζιτών της χώρας, των επικεφαλής δηλαδή των συστημικών τραπεζών, με αφορμή το γεγονός ότι η κυβέρνηση για πολιτικούς λόγους επιλέγει να απορρίψει χωρίς συζήτηση την οδό της προληπτικής γραμμής. Βέβαια, οι άνθρωποι είναι τεχνοκράτες και διαβάζουν αριθμούς, αν και καταλαβαίνουν την πολιτική συλλογιστική. Από την άλλη, όμως, ξέρουν πως, αν είσαι άρρωστος επί τρεις εβδομάδες, δεν βγαίνεις έξω στο κρύο με το κοντομάνικο, όπως μου το εξηγούσε σοβαρή τραπεζική πηγή…

Η περίπτωση Σαλμά

Η περίπτωση του Μάριου Σαλμά, η κάλυψη από τον Πάνο Καμμένο, αλλά και οι έπαινοι από συριζαίους υπουργούς και βουλευτές, μαθαίνω ότι καθόλου απαρατήρητη δεν έχει περάσει από την ηγετική ομάδα της ΝΔ. Μάλιστα, ο Μάριος Σαλμάς πέρασε από αρκετά πηγαδάκια με συριζαίους βουλευτές στη Βουλή την Τετάρτη, ευχαριστώντας, δε, ορισμένους και για τη στάση τους. Η οποία στάση αποτυπώθηκε και στην κάλπη, διότι, εφόσον ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή τους ψήφισαν όλους, οι 159 ψήφοι του Σαλμά σημαίνει, ότι εκτός των βουλευτών των ΑΝΕΛ, δεν τον ψήφισε και διψήφιος αριθμός βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί; Γιατί θεωρούν πως από τον κ. Σαλμά μπορεί να ξεκινήσει το πουλόβερ της εμπλοκής πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis και να αναβαθμιστεί η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης.

Νέο ειδύλλιο στη Βουλή

Βουλευτής αυτός, αστυνομικός αυτή. Το βουλευτιλίκι του πρώτου τους έφερε κοντά. Να δώσω δύο στοιχεία: δεν είναι από τα δύο μεγάλα κόμματα και είναι αρκετά νεαρός ο κύριος της υπόθεσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα