Μητσοτάκης σε Bloomberg: Ήρθε η ώρα να συζητήσουμε για την ελάφρυνση του χρέους

Μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει η «αναπτυξιακή έκπληξη» της Ευρωζώνης, εφόσον αλλάξει παραγωγικό μοντέλο, καθώς και ότι ο ίδιος είναι αποφασισμένος να προωθήσει ένα επιθετικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα του επιτρέψει να συζητήσει με τους πιστωτές τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τη μείωση των φόρων, απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Νέα Υόρκη, εν μέσω συναντήσεων με επενδυτές και funds,

ενώ εκτίμησε ότι είναι μεγάλη η πιθανότητα να στηθούν κάλπες το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

«Περιμένω εκλογές από τώρα μέχρι το τέλος της θητείας αυτής της κυβέρνησης και ανά πάσα στιγμή, αλλά πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι εκλογές να γίνουν το δεύτερο εξάμηνο του 2018», σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, εκτιμώντας ότι ενδεχομένως ο κ. Τσίπρας να μην θελήσει να επωμιστεί «το πολιτικό κόστος από τις περικοπές (συντάξεων) εφαρμογής του 2019 που ο ίδιος ψήφισε». Ερωτηθείς για την επόμενη μέρα της λήξης του προγράμματος, ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξέφρασε τον προβληματισμό του θυμίζοντας ότι η Ελλάδα θα βρεθεί σε μια κατάσταση που θα χρειαστεί άντληση κεφαλαίων από τις αγορές, αλλά κυρίως χρειάζεται «ένα πειστικό αναπτυξιακό αφήγημα». Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα έχει δεσμευθεί στις μεταρρυθμίσεις και θα δημιουργήσει ένα ελκυστικό περιβάλλον για επενδυτές, ενώ τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους και ότι έχει έρθει η ώρα για τη σχετική συζήτηση. Τόνισε, ωστόσο, ότι «είναι λάθος να πιστεύουμε ότι τα προβλήματα της χώρας οφείλονται στο χρέος» και προσέθεσε ότι απαιτείται μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου, κάτι που θα δώσει «ανάσα» και μπορεί να κάνει την Ελλάδα την αναπτυξιακή έκπληξη της Ευρωζώνης.

Εν τω μεταξύ, τον οδικό του χάρτη για την επόμενη μέρα λήξης του προγράμματος, εξάλλου, παρουσίασε στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Μάλπας. Εκεί ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στην ανάγκη να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας, που «είναι μοναδικά, όπως και το ανθρώπινο δυναμικό της». Οπως είπε, «το μόνο που χρειάζεται είναι μια νέα κυβέρνηση που θα εγγυηθεί την ασφάλεια δικαίου και θα θεσπίσει ένα ελκυστικό και κυρίως σταθερό φορολογικό σύστημα». Σύμφωνα με πηγές της Ν.Δ., ο κ. Μάλπας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη, ενώ εξήγησε ότι οι ΗΠΑ επιζητούν οικονομική συνεργασία με χώρες που έχουν ελεύθερες αγορές και ανοικτή οικονομική πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξετάστηκαν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, όπως η μείωση της γραφειοκρατίας και το σταθερό φορολογικό σύστημα, που θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν την επενδυτική εικόνα της Ελλάδας και να την καταστήσουν έναν ασφαλή επιχειρηματικό προορισμό για τους επενδυτές στο εξωτερικό.

Με Σάλιβαν, Κόρκερ

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση εφ’ όλης της ύλης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν, καθώς και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Κόρκερ.

Πηγή:kathimerini.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα