Νέα πολιτικά δεδομένα μετά τη συμφωνία των Πρεσπών – Τι γίνεται με Κίνημα Αλλαγής και Ποτάμι

Νέα πολιτικά δεδομένα διαμορφώνονται την ίδια ώρα που στη Βουλή των Ελλήνων συζητείται και αναμένεται -με βάση τη δήλωση πρόθεσης ψήφου- η υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αρχικά είναι η πολεμική στάση που υιοθετεί ο Πάνος Καμμένος έναντι της κυβέρνησης, την οποία χαρακτηρίζει «κυβέρνηση αποστασίας», ενώ παράλληλα καταθέσει ερωτήσεις και κατά της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά δείχνοντας την πρόθεσή του να συντηρήσει την αντιπαράθεση.

Το

Ποτάμι ήδη δεν υπάρχει ως κοινοβουλευτικό κόμμα μετά τη δήλωση ανεξαρτητοποίησης των Γιώργου Αμυρά και Γρηγόρη Ψαριανού.

Στο Κίνημα Αλλαγής, μετά τη διαγραφή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου από την κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η Φώφη Γεννηματά προανήγγειλε έκτακτο συνέδριο, προκειμένου να συγκροτηθεί το ΚΙΝΑΛ ως ενιαίο κόμμα, και όχι ως συνασπισμός κομμάτων όπως ήταν έως σήμερα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τα άλλα κόμματα ΚΙΔΗΣΟ, ΔΗΜΑΡ κ.λπ. που θέλουν να παραμείνουν θα πρέπει αν όχι να διαλύσουν, ουσιαστικά να απενεργοποιήσουν τα κόμματά τους.

Η κυρία Γεννηματά χρησιμοποιώντας την ιστορική φράση-παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου περί «τιμαρίων», κατέστησε σαφές πως θέλει να θέσει τέρμα στη Βαβυλωνία του πολυκομματικού εγχειρήματος.

Η Φώφη Γεννηματά στη συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ ήταν σαφής ως προς τον χαρακτήρα του έκτακτου συνεδρίου, τονίζοντας πως δεν σημαίνει ότι διαλύεται το ΚΙΝΑΛ και επιστρέφει στο ΠΑΣΟΚ: «Απλώς σημαίνει τέλος στην πολυκομματικότητα στον τρόπο λήψης αποφάσεων».

Όπως υπενθύμισε, «στο συνέδριο, τα κόμματα που μετείχαν στο Κίνημα Αλλαγής ζήτησαν να υπάρξει εκπροσώπηση όλων των κομμάτων σε ένα μεταβατικό στάδιο που θα τελείωνε μετά τις εκλογές».

«Έκανα μια μεγάλη υπέρβαση τότε. Και έχω την ευθύνη γιατί δέχθηκα να κάνω την υπέρβαση και να μην προχωρήσω τις διαδικασίες να μετατραπεί το ΚΙΝΑΛ σε ενιαίο κόμμα μέσα στο 2018», πρόσθεσε.

Τι θα γίνει με τους υποψήφιους βουλευτές

Πέραν αυτού, ακόμη ένα ερώτημα παραμένει το τι θα γίνει με τις εκλογικές λίστες. Ποιοι θα είναι υποψήφιοι και ποιοι όχι. Η απάντηση φαίνεται να είναι απλή: όποιοι συμμετάσχουν στις εσωτερικές διαδικασίες του ΚΙΝΑΛ. Οι υπόλοιποι θα μείνουν εκτός λιστών.

Keywords
Τυχαία Θέματα