Ο Λάνθιμος πήρε 7 BAFTA ~ Το καλύτερο… ορεκτικό πριν τα Όσκαρ

Εντυπωσιακός ήταν ο απολογισμός για τον Γιώργο Λάνθιμο και την ταινία του «The Favourite» στην τελετή της απονομής των βραβείων της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (BAFTA 2019), στο Royal Albert Hall του Λονδίνου.

Τα BAFTA θεωρούνται τα σημαντικότερα βραβεία -μετά τα Όσκαρ- στην κινηματογραφική βιομηχανία και συνήθως προάγγελος των όσων θα ακολουθήσουν στο

Χόλιγουντ στο τέλος του μήνα!

Από την αρχή της τελετής φάνηκε η δυναμική της ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου «The Favourite», η οποία ήταν υποψήφια για 12 βραβεία BAFTA (ήταν η ταινία με τις περισσότερες υποψηφιότητες για φέτος).

Το πρώτο βραβείο της Βρετανικής Ακαδημίας για το «Τhe Favourite» του Έλληνα σκηνοθέτη ήρθε στην κατηγορία της Καλύτερης Βρετανικής Ταινίας.

Λίγα λεπτά αργότερα το «The Favourite» κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Σχεδιασμού Παραγωγής, το βραβείο Καλύτερου Μακιγιάζ και το βραβείο στην κατηγορία Β' Γυναικείος Ρόλος, το οποίο απονεμήθηκε στη Ρέιτσελ Βάις. Υποψήφια για τον Β' Γυναικείο Ρόλο ήταν η επίσης πρωταγωνίστρια του The Favourite Εμα Στόουν.

Η επιτυχία για τη μαύρη κωμωδία εποχής, το «The Favourite», συνεχίστηκε με το βραβείο στην κατηγορία για το Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο (Ντέμπορα Ντέιβις και Τόνι Μακναμάρα) και το βραβείο στην κατηγορία Κουστούμια.

Λίγο μετά τις 11 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) η Ολίβια Κόλμαν, η πρωταγωνίστρια της ταινίας «The Favourite», έλαβε το βραβείο του Α' Γυναικείου Ρόλου.

Γιώργος Λάνθιμος: «Είμαι πολύ υπερήφανος»

«Φτιάξαμε μια πολύ βρετανική ταινία, η υπόθεση είναι πολύ βρετανική», σχολίασε νωρίτερα ο ίδιος ο Έλληνας σκηνοθέτης, μιλώντας από το κόκκινο χαλί των BAFTA 2019 και στο πρακτορείο Reuters. «Είναι θαυμάσιο επειδή αναγνωρίζονται και οι συνεργάτες μου και για αυτό είμαι πολύ υπερήφανος», πρόσθεσε.

Η «Roma» του Κουαρόν, η ασπρόμαυρη αυτοβιογραφική ταινία του Μεξικανού σκηνοθέτη, κέρδισε ταυτόχρονα τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, καθώς και το Βραβείο Σκηνοθεσίας. Από τα επτά βραβεία για τα οποία ήταν υποψήφια, απέσπασε τέσσερα, αφού κέρδισε και το Βραβείο Φωτογραφίας.

Δύο βραβεία κέρδισε το «Bohemian Rhapsody». Και τα δύο αναμενόμενα: Α' Ανδρικού Ρόλου (για τον Ράμι Μάλεκ) και Ήχου.

Τα οσκαρικά «Ένα αστέρι γεννιέται» και «Πράσινο βιβλίο» δεν κατάφεραν να κερδίσουν παρά μόνο από ένα βραβείο, Μουσικής το πρώτο και Β' Ανδρικού Ρόλου το δεύτερο.

Όλα τα βραβεία αναλυτικά:

Καλύτερη ΤαινίαRoma του Αλφόνσο ΚουαρόνΣκηνοθεσίαΑλφόνσο Κουαρόν, RomaA' Ανδρικός ΡόλοςΡάμι Μάλεκ, Bohemian RhapsodyΑ' Γυναικείος ΡόλοςΟλίβια Κόλμαν, The FavouriteΚαλύτερη Βρετανική ΤαινίαThe Favourite του Γιώργου ΛάνθιμουΚαλύτερη Ξενόγλωσση ΤαινίαRoma του Αλφόνσο ΚουαρόνΠρωτότυπο ΣενάριοThe Favourite, Ντέμπορα Ντέιβις και Τόνι ΜακΝαμάραΔιασκευασμένο ΣενάριοBlacKkKlansman, Σπάικ Λι, Ντέιβιντ Ραμπίνοβιτς, Τσ. Ουόστελ, Κέβιν ΓουίλμοτΒ΄ Ανδρικού ΡόλουΜαχέρσαλα Άλι, Το Πράσινο ΒιβλίοΒ΄ Γυναικείου ΡόλουΡέιτσελ Βάις, The FavouriteΜουσικήΈνα Αστέρι ΓεννιέταιΜοντάζViceΚαλλιτεχνική ΔιεύθυνσηThe FavouriteΉχοςBohemian RhapsodyΦωτογραφίαςRomaΚοστούμιαThe FavouriteΜακιγιάζ και ΚομμώσειςThe FavouriteΟπτικά εφέBlack PantherΝτοκιμαντέρFree SoloΚινουμένων ΣχεδίωνSpider-Man: Μέσα στο Αραχνο-ΣύμπανΒρετανική ταινία μικρού μήκους73 CowsΒρετανική ταινία μικρού μήκους animationRoughhouseΚαλύτερο ντεμπούτο από Βρετανό συγγραφέα, σκηνοθέτη ή παραγωγόBeast (Σκηνοθεσία Μάικλ Πιρς, παραγωγή Λόρεν Νταρκ)Ανερχόμενος σταρ (ψηφίζεται από το κοινό)Λετίσια Ράιτ

Το BBC έγραψε στον ιστότοπό του ότι «η ταινία ‘Ευνοούμενη’ κυριάρχησε στα βραβεία, κερδίζοντας εφτά, μεταξύ των οποίων και της Καλύτερης Βρετανικής ταινίας», μετά την ολοκλήρωση της τελετής απονομής των Βραβείων της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στα βραβεία Α' και Β' γυναικείου ρόλου που έλαβαν για τους ρόλους τους στην ταινία του Γιώργου Λάνθιμου η Ολίβια Κόλμαν και η Ρέιτσελ Βάις, καθώς και στα υπόλοιπα βραβεία (καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου, καλλιτεχνικής διεύθυνσης, κοστουμιών, μακιγιάζ και κομμώσεων). Φιλοξενεί επίσης δηλώσεις συντελεστών της ταινίας, την ώρα της απονομής, μεταξύ των οποίων του σκηνοθέτη Γ. Λάνθιμου, της υπεύθυνης του σεναρίου Ντέμπορας Ντέιβις, όπως και ηθοποιών.

«Είναι μεγάλη τιμή, χρειάστηκαν 20 χρόνια για αυτή την ταινία, εγώ συνέβαλα τα τελευταία 10», είπε ο Έλληνας σκηνοθέτης και δήλωσε υπερήφανος για τις τρεις γυναικείες παρουσίες στην ταινία.

«Είμαι ενθουσιασμένη που λαμβάνω το πρώτο μου βραβείο BAFTA, για το πρώτο μου σενάριο», δήλωσε η Ντέμπορα Ντέιβις.

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Guardian με τίτλο «Υπέρτατη - σχεδόν - κυριαρχία για την Ευνοούμενη, αλλά η Ρόμα (απέσπασε το βραβείο) καλύτερης φωτογραφίας», γράφει ότι η Ολίβια Κόλμαν κέρδισε το βραβείο Α΄ γυναικείου ρόλου, ένα από τα εφτά (που έλαβε η ταινία Η Ευνοούμενη), αλλά ο Αλφόνσο Κουαρόν (σκηνοθέτης της ταινίας Ρόμα), μοιάζει να οδεύει προς την δόξα των βραβείων Όσκαρ, αφού κέρδισε τα βραβεία καλύτερης φωτογραφίας, καλύτερης σκηνοθεσίας και δύο ακόμη.

Η «Ευνοούμενη», συνεχίζει το δημοσίευμα, αναδείχθηκε με άνεση η μεγαλύτερη νικήτρια της απονομής των βραβείων στο Ρόαγιαλ Άλμπερτ Χολ: απέσπασε μεταξύ άλλων το βραβείο καλύτερης βρετανικής ταινίας, καλλιτεχνικής διεύθυνσης, Α΄και Β' γυναικείου ρόλου, πρωτότυπου σεναρίου και κοστουμιών. Για την Ολίβια Κόλμαν, γράφει ότι η επιτυχία της επισφραγίζει την άνοδο της ηθοποιού που στα πρώτα χρόνια της καριέρας της αγωνίστηκε για ρόλους και ήταν περισσότερο γνωστή για τις κωμωδίες της, ενώ στη συνέχεια στράφηκε στο δράμα. «Ήταν μία καταπληκτική βραδιά για την Ευνοούμενη, αλλά έχασε τον τίτλο στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας και καλύτερης σκηνοθεσίας από την ταινία Ρόμα» καταλήγει η εφημερίδα.

«Η Ρόμα παίρνει μαζί το βραβείο καλύτερης ταινίας, αλλά η Ευνοούμενη κυριαρχεί στην βραδιά», επισήμανε η Independent. Σε δημοσίευμά της, μετά την ολοκλήρωση της απονομής, έκρινε ότι τα φετινά BAFTA είχαν διπλό νικητή στην τελετή. «Ήταν μία βραδιά που ανήκει τόσο στο ιστορικό δράμα του Γιώργου Λάνθιμου Η Ευνοούμενη, που πήρε εφτά βραβεία, όσο και στην ταινία Ρόμα του Αλφόνσο Κουαρόν, που κέρδισε τέσσερα βραβεία, αλλά αποχώρησε με αυτό της Καλύτερης Ταινίας», γράφει. Η Ευνοούμενη μπορεί να είχε Έλληνα σκηνοθέτη, αλλά η ταινία εποχής έλαβε σημαντική βρετανική χρηματοδότηση και παράλληλα συνοδεύονταν από μία βρετανική ιστορία και βρετανικό καστ, στο οποίο συμμετείχαν η δύο νικήτριες του Α' και Β' γυναικείου ρόλου, εξηγεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα