Οδηγός για αγορές στην Ευρώπη – Αυτά είναι τα δικαιώματά των καταναλωτών
«Τα δικαιώματά σας όταν κάνετε πληρωμές στην Ευρώπη» είναι τίτλος ενημερωτικής έκδοσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κοινοποίησε στα μέλη του το ΙΝΚΑ/Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος.
Αναλυτικά:
Με τους κανόνες της ΕΕ οι ηλεκτρονικές σας πληρωμές γίνονται φθηνότερες, ευκολότερες και ασφαλέστερες. Ας δούμε πώς ακριβώς:
- Μπορείτε να κάνετε πληρωμές σε όλη την Ευρώπη (ΕΕ, Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν) με την ίδια ευκολία και ασφάλεια όπως στη χώρα σας.
- Δεν επιβαρύνεστε πλέον με πρόσθετο κόστος από τον έμπορο όταν πληρώνετε με κάρτα που έχει εκδοθεί στην
- Οι κανόνες καλύπτουν τις ηλεκτρονικές πληρωμές κάθε είδους (π.χ. μεταφορές πίστωσης, άμεσες χρεώσεις, πληρωμές με κάρτα κ.λπ.).
Κάθε πρόσωπο που διαμένει νόμιμα στην Ευρώπη δικαιούται τραπεζικό λογαριασμό για να πραγματοποιεί ηλεκτρονικές πληρωμές («λογαριασμός πληρωμών»)
Τα δικαιώματα αυτά υπάρχουν χάρη στην αναθεωρημένη οδηγία της ΕΕ για τις υπηρεσίες πληρωμών (ΟΥΠ2), στην οδηγία για τους λογαριασμούς πληρωμών και σε άλλες νομοθετικές πράξεις της ΕΕ, που έχουν ως στόχο να απολαμβάνετε ασφαλέστερες και πιο εξυπηρετικές πληρωμές.
Ηλεκτρονικές πληρωμές για όλους
Κάθε καταναλωτής που διαμένει νόμιμα στην ΕΕ δικαιούται τουλάχιστον έναν βασικό λογαριασμό πληρωμών δωρεάν ή έναντι εύλογου τέλους (δηλαδή λογαριασμό που συνοδεύεται από χρεωστική κάρτα, καλύπτει τις αναλήψεις μετρητών, την τοποθέτηση χρηματικών ποσών και την εκτέλεση και λήψη πληρωμών).
Πληρωμές σε ευρώ - Ίδιο κόστος με τις εγχώριες πληρωμές
Ο λογαριασμός σε ευρώ σάς δίνει τη δυνατότητα να κάνετε όλες τις πληρωμές σας σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Οι διασυνοριακές πληρωμές σε ευρώ θα έχουν το ίδιο κόστος με τις εγχώριες πληρωμές σε ευρώ. Από τις 15 Δεκεμβρίου 2019 οι διασυνοριακές πληρωμές σε ευρώ έχουν το ίδιο κόστος με τις εγχώριες πληρωμές στο εθνικό σας νόμισμα.
Οι αναλήψεις μετρητών σε ευρώ εκτός του δικτύου ΑΤΜ της τράπεζάς σας αναμένεται να έχουν σε άλλο κράτος μέλος το ίδιο κόστος που έχουν στη χώρα σας.
Μεγαλύτερη ασφάλεια, περισσότερη προστασία
Από τον Σεπτέμβριο του 2019 οι ηλεκτρονικές σας πληρωμές είναι ασφαλέστερες χάρη στην αυστηρή εξακρίβωση της ταυτότητας του πελάτη. Αυτό θα γίνεται με συνδυασμό διαφόρων στοιχείων εξακρίβωσης της ταυτότητας, π.χ. το PIN και τα δακτυλικά σας αποτυπώματα. Για περισσότερες πληροφορίες θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών σας.
Η ευθύνη σας σε περίπτωση μη εγκεκριμένης πληρωμής —για παράδειγμα σε περίπτωση κλοπής της πιστωτικής σας κάρτας— περιορίζεται σε ανώτατο ποσό 50 ευρώ (εξαιρούνται οι περιπτώσεις βαριάς αμέλειας). Δεν θα φέρετε ευθύνη για οποιαδήποτε μη εγκεκριμένη πληρωμή που γίνεται αφού έχετε ενημερώσει την τράπεζά σας ή για ηλεκτρονική πληρωμή μέσω διαδικτύου εάν ο πάροχος υπηρεσιών πληρωμών σας ή η τράπεζά σας δεν προβλέπει αυστηρή εξακρίβωση της ταυτότητας του πελάτη.
Σε περίπτωση που το ποσό της τελικής πληρωμής με κάρτα δεν είναι γνωστό εκ των προτέρων (π.χ. ενοικιάσεις αυτοκινήτων ή έξοδα διαμονής σε ξενοδοχείο), ο έμπορος μπορεί μόνο με τη συγκατάθεσή σας να δεσμεύει ένα συμφωνημένο ποσό στην κάρτα σας.
Με την «άμεση χρέωση» (π.χ. όταν έχετε εξουσιοδοτήσει μια εταιρεία να εισπράττει πληρωμές από τον λογαριασμό σας) έχετε στη διάθεσή σας 8 εβδομάδες για να διεκδικήσετε οποιοδήποτε ποσό χρεώθηκε χωρίς να δικαιολογείται. Το ποσό πρέπει να σας επιστραφεί εντός 10 εργάσιμων ημερών.
Δίκαιη τιμολόγηση
Έχετε δικαίωμα να ξέρετε αν και ποιες επιβαρύνσεις ισχύουν για τις πληρωμές σας.
Κατά κανόνα,οι έμποροι,τόσο στα καταστήματα όσο και στο διαδίκτυο, δεν μπορούν να σας επιβάλουν τιμή μεγαλύτερη από την αναρτημένη («πρόσθετες χρεώσεις») όταν πληρώνετε με καταναλωτικές χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες. Σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. για ορισμένες κάρτες), μπορεί να εξακολουθούν να ισχύουν πρόσθετες χρεώσεις, αλλά πρέπει να αντικατοπτρίζουν το πραγματικόκόστος που έχει για τον έμπορο αυτή η μέθοδος πληρωμής. Εάν θεωρείτε ότι χρεωθήκατε αδικαιολόγητες προσαυξήσεις, για παράδειγμα κατά την κράτηση πτήσης ή την πληρωμή για κράτηση ξενοδοχείου, επισκεφθείτε τον διαδικτυακό σύνδεσμο που παρέχεται στην επόμενη σελίδα για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα δικαιώματά σας.
Νέες υπηρεσίες
Χάρη στην πρόσφατη τεχνολογία, έχετε πλέον τη δυνατότητα να χρησιμοποιείτε τις νέες, καινοτόμες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες που προσφέρονται από αδειοδοτημένες τράπεζες και άλλους ρυθμιζόμενους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών πέραν της δικής σας τράπεζας. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι μπορείτε να παρακολουθείτε τα οικονομικά σας ή να πραγματοποιείτε αγορές μέσω διαδικτύου χωρίς πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Όπως και οι τράπεζες, αυτοί οι νέοι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών πρέπει να έχουν λάβει άδεια, να εποπτεύονται και να χειρίζονται τα δεδομένα σας με ασφάλεια.
Οι κανόνες της ΕΕ διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία των ηλεκτρονικών σας πληρωμών. Αν όμως υπάρχει πρόβλημα, η τράπεζά σας ή άλλοι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών υποχρεούνται να απαντούν στις καταγγελίες εντός 15 εργάσιμων ημερών. Αν ωστόσο δεν μείνετε ικανοποιημένοι, μπορείτε να υποβάλετε την υπόθεσή σας στην αρμόδια εθνική αρχή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Πέθανε η Έρρικα Μπρόγιερ: Ποια η αιτία θανάτου της αγαπημένης ηθοποιού. Βιογραφικό, Βουτσάς [φωτο]
- Λάρισα: Γιατί παπάς ξυλοκόπησε γυναίκα μέσα στην Εκκλησία. Δείτε τι έγινε
- "Tο πρωτάθλημα είναι βρώμικο!"...
- Το παιδί σου είναι απότομο μαζί σου, αλλά αγγελούδι μπροστά στους άλλους; Υπάρχει εξήγηση!
- Ζέα: Tι είναι και γιατί απαγορεύτηκε στην Ελλάδα;
- Θεοφάνεια 2020 με 36.000 θέσεις ΟΑΕΔ κοινωφελής εργασία, ΑΣΕΠ προκηρύξεις- Όλα τα ΝΕΑ
- Νέες αστυνομικές ταυτότητες: Πότε θα τις έχουμε – Τι ισχύει για την ψηφιακή υπογραφή
- Γιατί, για πρώτη φορά, φοβάμαι πραγματικά τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά
- Φρικτό τροχαίο στην Κηφισιά: Ξαδέλφια 22 και 21 ετών τα δύο θύματα – Σοκάρουν οι εικόνες
- Δύο νεκρά ξαδέλφια και έξι τραυματίες σε τροχαίο στην Κηφισιά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις RizopoulosPost
- Τελευταία Νέα RizopoulosPost
- Οδηγός για αγορές στην Ευρώπη – Αυτά είναι τα δικαιώματά των καταναλωτών
- Τέλος ΑΦΜ και ΑΜΚΑ: Έρχεται ο Ενιαίος Αριθμός που θα τους αντικαταστήσει
- Γιατί, για πρώτη φορά, φοβάμαι πραγματικά τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά
- H Κύπρος στέλνει στο Ισραήλ πρόταση για εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη
- Έρχεται ο νέος Τειρεσίας – Θα καταγράφει τα χρέη σε Τράπεζες, Εφορία, Ταμεία, ΔΕΚΟ
- Ο «Ηφαιστίων» προ των πυλών: Νέα ψυχρή εισβολή με χιόνια και θυελλώδεις ανέμους
- Δολοφονία Σουλεϊμανί: Λάβαρο πολέμου ύψωσε το Ιράν -Διεθνής ανησυχία & συνέπειες
- Πύρινη κόλαση στην Αυστραλία: Η φωτιά έχει μέγεθος όσο το Μανχάταν – 500 εκατ. τα νεκρά ζώα
- Έρευνα: Η παράλειψη του πρωινού συνδέεται με χαμηλότερους βαθμούς στο Λύκειο
- KYA: Οι δώδεκα ασφαλείς χώρες καταγωγής των αιτούντων άσυλο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Ζέα: Tι είναι και γιατί απαγορεύτηκε στην Ελλάδα;
- Οι πρώτες εγγραφές ξένων φοιτητών στο αγγλόφωνο προπτυχιακό τμήμα του ΕΚΠΑ με δίδακτρα 6.000 ευρώ ετησίως
- Ηφαιστίωνας: Χιονίζει στο Καρπενήσι – Απαγορεύτηκε η είσοδος στο χιονοδρομικό του Παρνασσού
- Κέρκυρα: Αυτοκίνητο «έπεσε» σε αντλία βενζινάδικου – Σώος ο οδηγός
- Η σορός του Κασέμ Σουλεϊμανί επαναπατρίστηκε στο Ιράν
- H ανάδειξη της Ελλάδας ως βασικού παράγοντα σταθερότητας της περιοχής σκοπός της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ
- Ο Τραμπ διαμηνύει ότι έχει ορίσει «52 στόχους» στο Ιράν - Αντιδράσεις στην Τεχεράνη
- Κατά του αγωγού EastMed τάσσεται το ΜέΡΑ25
- "Ψάρεψαν" 800 κιλά απορριμμάτων από τον Θερμαϊκό
- Πιερρακάκης: Σε μια διετία ο ενιαίος αριθμός, που θα αντικαταστήσει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ