Οι τρεις στους τέσσερις δεν μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους

Τρεις στους τέσσερις οφειλέτες του δημοσίου αδυνατούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους στην εφορία. Από τα 4 εκατομμύρια οφειλετών της εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων, μόλις το 1 εκατομμύριο έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους, είτε πρόκειται για χρέη στην εφορία είτε για ασφαλιστικές εισφορές, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Επιπλέον, 300.000 έχασαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων, που θεσπίστηκε το 2015, επειδή αδυνατούν να ανταποκριθούν ταυτόχρονα στις τρέχουσες υποχρεώσεις

αλλά και σε εκείνη της καταβολής των δόσεων.

Με δεδομένο ότι οι φορολογούμενοι αδυνατούν να ανταποκριθούν, η κυβέρνηση αναγκάζεται να ζητήσει από τους δανειστές νέα ρύθμιση, προκειμένου να ενταχθούν σε αυτή όσοι πραγματικά δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πάγια θέση των θεσμών είναι η διαφωνία με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις, καθώς θεωρούν ότι αυξάνονται τα χρέη στο δημόσιο.

Από την κυβέρνηση ζήτησαν να κάνει το σχέδιο που θα λαμβάνει υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια, εισοδηματικά, περιουσιακά και βιωσιμότητας, προκειμένου στη νέα ρύθμιση να ενταχθούν όσοι αποδεικνύουν ότι μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε βάθος χρόνου.

Την ίδια ώρα, την αντίθεση της στην ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου ορίου το 2020 εκφράζει με κατηγορηματικό τρόπο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμπλέοντας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που έχει τονίσει ότι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης είναι αναγκαία για να μειωθούν οι φόροι στις επιχειρήσεις και στην εργασία, ώστε να γίνει περισσότερο φιλικό προς την ανάπτυξη το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής.

Η κυβέρνηση έχει καλλιεργήσει προσδοκίες για ακύρωση του ήδη ψηφισμένου μέτρου, όπως ήδη έχει συμβεί με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από το 2019. Φαίνεται, όμως, ότι όχι μόνο το ΔΝΤ, που πρότεινε αρχικά τη μείωση του αφορολόγητου, αλλά και η Κομισιόν συμφωνούν ότι το μέτρο είναι αναγκαίο να εφαρμοσθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα