Όλα για όλα μέσα σε λίγα 24ωρα – Τι συμβαίνει σε οικονομία και Σκοπιανό

Μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες και πάντως τον Ιούνιο αναμένεται να διαμορφωθεί το πολιτικό και οικονομικό τοπίο της χώρας με βάση το οποίο θα οδηγηθούμε προς την ουσιαστική έναρξη της προεκλογικής περιόδου που μπορεί να διαρκέσει από τρεις έως και 15 μήνες.

Η κυβέρνηση Τσίπρα είτε γιατί το σχεδίασε είτε γιατί της… έτυχε έχει ανοιχτά τα δύο κομβικά μέτωπα, την έξοδο από το μνημόνιο και το Σκοπιανό.

Και στα δύο, μάλιστα, αναμένονται εξελίξεις εντός των προσεχών ωρών.

Αρχικά, από το Παρίσι όπου συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη το Euro Working Group, περνάει ο δρόμος της χώρας προς την έξοδο από το Μνημόνιο και τις αγορές.

Οι τεχνοκράτες των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν στη «συνολική λύση» για το ελληνικό ζήτημα, μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Αλλιώς το θρίλερ θα παραταθεί και οι αποφάσεις θα μετατεθούν στο επόμενο -και τελευταίο πριν την λήξη του 3ου Μνημονίου- Eurogroup της 12 Ιουλίου. Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και, με δεδομένο από χθες πλέον ότι έκδοση ελληνικού ομολόγου πριν το φθινόπωρο δεν θα υπάρξει, η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει η πρώτη χώρα που θα βρεθεί εκτός Μνημονίου, αλλά και εκτός αγορών ταυτόχρονα.

Σήμερα εξάλλου, το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ από την Ουάσιγκτον Τζέρι Ράις αναμένεται να ξεκαθαρίσει με τις δηλώσεις του, το τι θα πράξει τελικά το Ταμείο για την Ελλάδα.

Στις συζητήσεις που διεξάγονται, οι εκπρόσωποι όλων των πλευρών θα θέσουν επί τάπητος:

τα εκκρεμή προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης που θα ψηφιστούν στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.τις εκθέσεις και τα σενάρια βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους: είναι η τελευταία ευκαιρία ίσως για ένα συμβιβασμό που θα κρατήσει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Ωστόσο στον ορίζοντα δεν φαίνεται πλέον παρά μόνον η «γερμανική λύση» με το ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου και όχι χρηματοδότη.

Κι αυτή όμως θα κριθεί την τελευταία στιγμή, όπως φάνηκε χθες από την επιστολή Σαντένο, όπου ο πρόεδρος του Eurogroup έκανε λόγο για ελάφρυνση χρέους «στο τέλος του προγράμματος» και «στον βαθμό που θα χρειαστεί». Αν και αόριστη, η αναφορά αυτή ακούγεται καλύτερη από την φράση «αν χρειαστεί» που επί 6 χρόνια χρησιμοποιούσαν στα Eurogroup. Δείχνει πως ελάφρυνση χρέους θα δοθεί μεν, αλλά δεν θα είναι γενναία και «αυτόματη» όπως πίεζε ως τώρα το ΔΝΤ.

Το καλύτερο δυνατόν που αναμένει η Αθήνα, είναι τώρα μια απόφαση για μετάθεση έως και 10 χρόνια μετά το 2023, των πληρωμών των δανείων (130 δισ.) από τον EFSF και το 2ο Μνημόνιο. Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο σε ιδιώτες επενδυτές να εμπιστευτούν τα χρήματά τους στα ελληνικά ομόλογα μέχρι το 2033, αφού με ό,τι πλεόνασμα έχει η Ελλάδα θα πληρώνει μόνον αυτούς και όχι τον EFSF.

Στο Σκοπιανό

Στο άλλο ανοιχτό μέτωπο, σε αυτό της διαπραγμάτευσης για την ονομασία της πΓΔΜ στην Ελλάδα και ειδικότερα στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται η απόφαση του Ζόραν Ζάεφ.

Πρώτα θα επικοινωνήσει με τον Μάθιου Νίμιτς και έπειτα με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Σε περίπτωση που συμφωνήσει, το όνομα θα είναι –όπως όλα δείχνουν- «Republika Severna Makedonija», δηλαδή Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με erga omnes, αλλά και τη δυνατότητα μιας μεταβατικής περιόδου δύο ετών, προκειμένου να πραγματοποιήσει τις αλλαγές στο Σύνταγμά της ΠΓΔΜ, να αλλάξει το συνταγματικό όνομα και να αφαιρεθούν οι αλυτρωτικές αναφορές. Σ’ αυτό το διάστημα θα πρέπει να πραγματοποιηθούν και άλλες αλλαγές, από τις ταμπέλες σε δημόσιους χώρους, μέχρι τα διαβατήρια.

Τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα, κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα εμφανίζονται πεπεισμένα για το «ευτυχές τέλος» της διαπραγμάτευσης. Το ίδιο κλίμα κυριαρχεί και στους κυβερνητικούς κύκλους στα Σκόπια. Άτομα από το περιβάλλον του Ζόραν Ζάεφ να κάνουν λόγο για «σημαντική πρόοδο μετά την τελευταία εμπλοκή». Εξάλλου, μπορεί οι δύο πρωθυπουργοί να μην έχουν ακόμα επικοινωνήσει, αλλά οι παρασκηνιακές διεργασίες έχουν πάρει φωτιά. Συνεργάτες των δύο ηγετών βρίσκονται σε συχνή επικοινωνία, επιχειρώντας να κρατήσουν μία κοινή γραμμή και να παρακάμπτουν τα εμπόδια.

Η δήλωση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ότι η τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα είναι «θέμα ημερών», αλλά και το «ανοικτό παράθυρο» για συμφωνία που άφησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επιβεβαιώνουν την ατμόσφαιρα επικείμενης υπογραφής του Συμφώνου.

Αν, μάλιστα, ισχύει η δήλωση του πρώην υπουργού Εξωτερικών και βουλευτή του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE Αντόνιο Μιλοσόσκι, τότε βρισκόμαστε κυριολεκτικά μία ανάσα πριν από την σύναψη συμφωνίας. «Την Πέμπτη ή την Παρασκευή στην Μεγάλη Πρέσπα οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Σκοπίων, θα υπογράψουν τη συμφωνία για την ονομασία», υποστήριξε με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

Keywords
Τυχαία Θέματα