Προστασία α΄ κατοικίας: Ψάχνουν με e-mail 41.000 δανειολήπτες που «εξαφανίστηκαν»

Περίπου 43.000 δανειολήπτες με κόκκινο δάνειο που συνδέεται με την πρώτη κατοικία τους, έχουν κάνει το πρώτο βήμα που προβλέπει η διαδικασία, δηλαδή έχουν μπει στην ειδική πλατφόρμα και έχουν συμφωνήσει να αρθεί το τραπεζικό και φορολογικό τους απόρρητο, στη συνέχεια, όμως, τα ίχνη τους… χάθηκαν.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, από αυτούς μόνο 2.073 υπέβαλαν αίτηση ρύθμισης προς τις τράπεζες.

Δεδομένου ότι οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για κάλυψη

150.000 νοικοκυριών – κάτι που απέχει πολύ από την πραγματικότητα -, τα συναρμόδια υπουργεία και η ΕΓΔΙΧ στέλνουν e-mail στους 41.000 που φαίνεται να έχουν αφήσει στη μέση τη διαδικασία, προσπαθώντας να τους πείσουν να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, το οποίο πρέπει να έχει γίνει μέχρι τις 30 Απριλίου.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για όσους έχουν «κόκκινο» δάνειο να το ρυθμίσουν μέχρι το τέλος Απριλίου, καθώς μετά την 1/5/2020 δεν προβλέπεται καμία ρύθμιση προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Νέος πτωχευτικός κώδικας

Μέχρι την Πρωταπριλιά στόχος είναι να έχει κατατεθεί στη Βουλή ο νέος πτωχευτικός κώδικας, που θα ρυθμίζει όλες τις περιπτώσεις ιδιωτικού χρέους από την Πρωτομαγιά και μετά. Στο πλαίσιο αυτό η ΕΓΔΙΧ δημιουργεί την πλατφόρμα όπου θα γίνεται η τελευταία προσπάθεια ρύθμισης οφειλών πριν την πτώχευση.

Η λογική του νέου πτωχευτικού φυσικών προσώπων είναι να εξαντληθεί κάθε περιθώριο πριν ο οφειλέτης χάσει το σύνολο της περιουσίας του. Σε πρώτη φάση θα προβλέπεται εξωδικαστική προσπάθεια διευθέτησης στην οποία τα εμπλεκόμενα μέρη θα αναζητούν μεταξύ τους τη λύση μέσω της αναδιάρθρωσης και της ρύθμισης του χρέους και σε αυτή τη φάση ο φορολογούμενος θα υποχρεούται να συναινέσει στη ρευστοποίηση της περιουσίας του. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή η εξωδικαστική διαδικασία θα διαρκεί το πολύ ένα μήνα κι αν αποβαίνει άκαρπη τότε θα κινείται η πτωχευτική διαδικασία.

Ωστόσο, εφόσον η αξία της πρώτης κατοικίας ή του συνόλου της περιουσίας του δεν καλύπτει το σύνολο των χρεών, ο οφειλέτης θα μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο και με αίτησή του να ζητήσει την πτώχευσή του. Το δικαστήριο θα μπορεί μετά τη ρευστοποίηση της περιουσίας να αποφασίσει την πλήρη διαγραφή οφειλών δίνοντάς του μια δεύτερη ευκαιρία. Τα χρέη που θα περιλαμβάνει το νέο πλαίσιο θα αφορούν χρέη τόσο προς τις τράπεζες όσο και προς το Δημόσιο, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ ή τρίτους.

Για όσα νοικοκυριά χάνουν το σπίτι τους, το υπουργείο Οικονομικών μελετά σχέδιο το οποίο προβλέπει στεγαστικό επίδομα που αναμένεται να ενεργοποιηθεί έως το καλοκαίρι. Το ποσό θα καθορίζεται με βάση την οικογενειακή και περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα