Ριζικές αλλαγές στο Ισλάμ της Γαλλίας ετοιμάζει ο Μακρόν
Την πλήρη αναδιοργάνωση του Ισλάμ της Γαλλίας μέσα σε ένα εξάμηνο δεσμεύθηκε να επιτύχει ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν.
Γαλλικό κράτος και Ισλάμ - κοσμικό κράτος και θρησκεία: η επίλυση του γρίφου της σχέσης ανάμεσα στο Ισλάμ και τον «ιερό» για τον γαλλικό λαό κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, που κληρονόμησε από τη Γαλλική Επανάσταση, αποτελεί τη νέα μεγάλη
Εκεί που όλοι οι προκάτοχοι του δεν κατάφεραν να βάλουν τάξη, ο κ. Μακρόν φιλοδοξεί να το πετύχει μέσα σε ένα εξάμηνο, σύμφωνα με δήλωσή του στην Εφημερίδα της Κυριακής (JDD).
Το νέο ραντεβού με τον Τύπο για την ανακοίνωση των αποφάσεων ορίζεται για τον Ιούνιο. Και κατά τη συνήθη μέθοδό του, ο πρόεδρος έχει ξεκινήσει ήδη τις επαφές με πανεπιστημιακούς, ισλαμολόγους, εκπροσώπους μουσουλμάνων της Γαλλίας και όσους έχουν άποψη για το θέμα.
«Εργαζόμαστε για την πλήρη αναδιοργάνωση του Ισλάμ της Γαλλίας», δήλωσε.
«Ένα θέμα είναι αυτό της οργάνωσης, το άλλο θέμα είναι η σχέση του Ισλάμ με τη Δημοκρατία. Στόχος μου είναι να ξαναβρούμε αυτό που αποτελεί την καρδιά της κοσμικότητας, τη δυνατότητα των πολιτών να πιστεύουν ή να μην πιστεύουν, προκειμένου να διατηρηθεί η εθνική συνοχή και να δίνεται η δυνατότητα στην ελευθερία της συνείδησης. Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξάμηνου του 2018, σκοπεύω να βάλω τα θεμέλια για την πλήρη οργάνωση του Ισλάμ της Γαλλίας», υπογράμμισε.
«Ισλάμ Γαλλίας» ή «το Ισλάμ στη Γαλλία»;
Ανάμεσα στα 3 με 6 εκατομμύρια υπολογίζονται τα άτομα που δηλώνουν μουσουλμάνοι στη Γαλλία, οι δε «θρησκευόμενοι», που συχνάζουν στα ισλαμικά τεμένη (τζαμιά) είναι γύρω στα 2 εκατ., σύμφωνα με έκθεση της γαλλικής Γερουσίας. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι σουνίτες, το δε Ισλάμ είναι η δεύτερη μεγάλη θρησκεία, μετά τον χριστιανισμό, με 2.450 μουσουλμανικά τεμένη στην μητροπολιτική Γαλλία.
Οι ριζικές αλλαγές που θέλει να φέρει ο Εμμανουέλ Μακρόν αφορούν στους τρόπους χρηματοδότησης του Ισλάμ Γαλλίας, στα αντιπροσωπευτικά του όργανα και στην εκπαίδευση των ιμάμηδων. Πρόκετειται για αλλαγές που επί της ουσίας μοιάζουν με μικρή επανάσταση στοχεύοντας στο να δοθεί ένα τέλος στην επιρροή των αραβικών κρατών και της Τουρκίας που χρηματοδοτούν με μερικά εκατομμύρια ετησίως, εμποδίζοντας την όποια εξέλιξη του Ισλάμ Γαλλίας : το Μαρόκο (6 εκατ.), η Σαουδική Αραβία (4 εκατ.), η Αλγερία (2 εκατ.), σε συνδυασμό με ιδιωτικές δωρεές από το Κουβέιτ ή άλλες χώρες.
Η Τουρκία είναι επίσης παρούσα, κυρίως παρέχοντας ιμάμηδες. Κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι άλλωστε, ο πρόεδρος Ερντογάν δεν έχασε την ευκαιρία στις 5 Ιανουαρίου να επισκεφθεί το διευθυντήριο του Γαλλικού Συμβουλίου της Μουσουλμανικής Λατρείας ( CFCM), πράγμα που είχε ενοχλήσει ιδιαίτερα τον πρόεδρο Μακρόν.
Η εκπαίδευση των ιμάμηδων είναι εδώ και 40 χρόνια το μεγάλο πρόβλημα που έχει καταντήσει πληγή, αφού όλοι οι ιμάμηδες προέρχονται από άλλες χώρες με διαφορετική κουλτούρα και πολιτισμό. Σε συνδυασμό με τις χρηματοδοτήσεις από ξένες χώρες, τίθεται για πολλούς το ερώτημα κατά πόσο θα πρέπει να μιλάμε για «Ισλάμ Γαλλίας» ή για το «Ισλάμ στη Γαλλία».
Έτσι, το θέμα της εκπαίδευσης των ιμάμηδων εντός της χώρας βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων του Εμανουέλ Μακρόν. Στοχεύει σε μια ποιοτική εκπαίδευση, «θεολογική, αλλά και κοσμική», προσαρμοσμένη στη Γαλλία.
Η τελευταία προσπάθεια στον τομέα, χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα, είχε γίνει το 2015 από τον Φρανσουά Ολάντ με συμφωνία που έκανε με το Μαρόκο για την εκπαίδευση Γάλλων ιμάμηδων στο Ινστιτούτο της πόλης Ραμπάτ.
Σε ό,τι αφορά στα αντιπροσωπευτικά όργανα, ο Νικολά Σαρκοζί δημιούργησε το 2003 το CFCM, Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Λατρείας, το οποίο όμως, εξ αιτίας των εσωτερικών διαφωνιών, δεν κατόρθωσε να επιβληθεί στο σύνολο των πιστών. Σύμφωνα με έρευνα του Ifop για το Ινστιτούτο Montaigne που δημοσιεύθηκε το 2016, μόλις το 1/3 των μουσουλμάνων Γαλλίας γνώριζε την ύπαρξή του.
Οι αλλαγές του Μακρόν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ριζικές για το CFCM.
Κοσμικότητα του γαλλικού κράτους και έλλειψη ιεραρχίας στο Ισλάμ
Το μεγάλο ερώτημα που πολλοί θέτουν σήμερα είναι πώς μια χώρα σαν τη Γαλλία έχει φθάσει σε αυτό το αδιέξοδο, έχοντας επιτρέψει τις εξωτερικές επιρροές μέσω των χρηματοδοτήσεων και των ξενόφερτων ιμάμηδων.
Για τον γνωστό ισλαμολόγο Γκαλέμπ Μπενσεΐκ (Ghaleb Bencheick), το αίτιο ευρίσκεται στο «τρομερό παράδοξο», το οποίο και θα πρέπει να σπάσει η Γαλλία.
Το «παράδοξο» εντοπίζεται στο ότι έχουμε να κάνουμε με κοσμικό κράτος. Ο κοσμικός χαρακτήρας του κράτους δεν επιτρέπει στην πολιτική εξουσία να παρεμβαίνει στην οργάνωση μιας λατρείας.
Έτσι τόσο για την κατασκευή των τζαμιών όσο και για τη μισθοδοσία των ιμάμηδων (γύρω στους 300), η Γαλλία έχει κλείσει τα μάτια και έχει αφεθεί στις συνεισφορές των χωρών του Κόλπου και του Μαγκρέμπ (Βόρειος Αφρική), οι δε δωρεές ανωνύμων ή οι συνεισφορές πιστών, γίνονται βάσει του νόμου 1901 (μη κερδοσκοπική ένωση) που αφήνει πολλές αδιαφάνειες. Αντίθετα, θα έπρεπε η αναγνώριση να είχε γίνει βάσει του νόμου 1905 (ένωση θρησκευτικής λατρείας) βάσει του οποίου οι Ιμάμηδες θα εθεωρούντο δημόσιοι υπάλληλοι και θα απαγορευόταν η μισθοδοσία τους από ξένα κράτη.
Σύμφωνα πάντα με τον Γ. Μπενσεΐκ, η άλλη δυσκολία του γαλλικού κράτους είναι ότι στο Ισλάμ δεν υπάρχει ιεραρχία, όπως στην καθολική εκκλησία για παράδειγμα.
Επομένως δεν υπάρχει ένας προνομιούχος συνομιλητής με τον οποίο θα μπορούσε να συνεργασθεί για τον συντονισμό του Ισλάμ Γαλλίας.
Το μοναδικό αντιπροσωπευτικό όργανο, όπως θεωρείται το CFCM, έχει ήδη αποδείξει την ανικανότητα του, γι' αυτό και αναμένεται ότι θα σαρωθεί από τις αλλαγές Μακρόν, οι οποίες πιστεύεται ότι θα ευνοήσουν τη νεότερη γενιά Γάλλων μουσουλμάνων.- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο: Τουρκικά πλοία και υποβρύχια στην ΑΟΖ – Έτοιμος ο ελληνικός στόλος
- Βαρύ πένθος για γνωστό ηθοποιό - Πέθανε ο μόλις 2,5 ετών γιος του - Το σπαρακτικό του μήνυμα στο Facebook
- Αυτά τα συμπληρώματα διατροφής είναι επικίνδυνα σύμφωνα με τον ΕΟΦ
- Καιρός - Προσοχή! Η ΕΜΥ προειδοποιεί για νέο κύμα κακοκαιρίας - Πού και πότε θα «χτυπήσει»
- Θρίλερ με Ειρήνη Λαγούδη: Τι απίστευτο θα κάνει η οικογένεια 44χρονης, για να βρεθεί δολοφόνος
- Αλτσχάιμερ: Ποια τα συμπτώματα
- Spiegel: “Η Ελληνίδα που άφησε τη Νέα Υόρκη για να πολεμήσει τη διαφθορά στην πατρίδα της” [video]
- Καταγγελία για "πλυντήρια βαμμένων διχτυών ιχθυοκαλλιέργειας"
- Η «επέμβαση» του Αρχαγγέλου Μιχαήλ: Εμφάνιση σε μικρό παιδί
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις RizopoulosPost
- Τελευταία Νέα RizopoulosPost
- Ριζικές αλλαγές στο Ισλάμ της Γαλλίας ετοιμάζει ο Μακρόν
- Ζάεφ: Η Τουρκία είναι από τους μεγαλύτερους φίλους της «Μακεδονίας»
- Οι νέοι εγκαταλείπουν το Facebook για το… Snapchat
- Πώς το πληκτρολόγιο αναγνωρίζει το φύλο σου;
- Novartis: Όλη η πρόταση του Σύριζα για την προκαταρκτική
- Διαφήμιση για ντελίβερι καφέ με drone στην Πάτρα [video]
- Τα πρώτα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία χωρίς οδηγό στο Ντουμπάι [βίντεο]
- Τσίπρας: Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση χωρίς τον όρο Μακεδονία – Θα κλείσουμε το θέμα
- Παρέμβαση εισαγγελέα για τα δεδουλευμένα των εργαζομένων στο Mega
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Καταγγελία για "πλυντήρια βαμμένων διχτυών ιχθυοκαλλιέργειας"
- Τραμ: Διακοπή δρομολογίων στο τμήμα «Μουσών- Σύνταγμα» -Από 24/2 έως 6/3
- Ο νόμος Γαβρόγλου, η «ακαδημαϊκότητα», οι «ανάγκες των φοιτητών» και οι εγκληματικές ευθύνες της Αριστεράς
- Ξεκίνησε η Δίκη του Αγγλούπα για τον Πυροβολισμό της Γωγούς Φαρμάκη. Απουσίαζε η Όλγα λόγω Survivor. Ποιες οι Κατηγορίες που Αντιμετωπίζει!
- Γυναίκα βρίσκει ζωντανό βατράχι μέσα στην σαλάτα που έτρωγε στο εστιατόριο. Η αντίδρασή της; Θα σας σοκάρει!
- Ποιους θα αστυνομεύουν οι αλλοδαποί στην ΕΛ.ΑΣ.;
- Νέα πρόκληση Γιλντιρίμ: Για το όνομα της "Μακεδονίας" μόνο η ίδια η χώρα θα αποφασίσει
- ΔΝΤ: Ουδέν νεώτερον για τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα - Προϋπόθεση χρέος και μεταρρυθμίσεις
- Ποιοι αποτελούν το νέο Πολιτικό Συμβούλιο του Ποταμιού