Σαρώνει η γρίπη: Στους 18 οι νεκροί – Σε εμβολιασμό καλούν οι Αρχές

Δώδεκα άτομα κατέληξαν εξαιτίας επιπλοκών του ιού της γρίπης μέσα σε μία εβδομάδα, με το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας να βρίσκονται σε συναγερμό.

Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, καταγράφηκαν 12 θάνατοι μέσα σε μία εβδομάδα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 18, μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2019. Πρόκειται για 14 άνδρες και 4 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 25 έως 90 έτη και μέση ηλικία τα 65,1

έτη. Όλα τα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και πιο συγκεκριμένα, το 92,3% στον υπότυπο Α (Η1Ν1). Επίσης, τα θύματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Αυξήθηκαν τα κρούσματα σε παιδιάΤην τελευταία εβδομάδα, αυξήθηκαν οι επισκέψεις σε γιατρό ασθενών με συμπτώματα γρίπης, κυρίως στις ηλικιακές ομάδες 0-4 και 5-14 ετών, αναφέρει η έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Τα σοβαρά κρούσματα γρίπης που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας ανέρχονται συνολικά σε 117, εκ των οποίων τα 112 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Πρόκειται για 65 άνδρες και 47 γυναίκες, εκ των οποίων εμβολιασμένοι ήταν μόνο οι 20 (18%). Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, από την αρχή της περιόδου, δηλαδή την 1η Οκτωβρίου 2018, τρία παιδιά έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ. Στις δύο περιπτώσεις υπήρχαν και υποκείμενα νοσήματα.

Σύσκεψη στο υπουργείο ΥγείαςΛόγω της έξαρσης της γρίπης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, το μεσημέρι της Πέμπτης (31/01/2019), υπό τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο, με τη συμμετοχή ομάδας επιστημόνων από το ΚΕΕΛΠΝΟ, με επικεφαλής τον πρόεδρο Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ και εμπειρογνωμόνων από αρμόδιους φορείς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί φέτος με το αντιγριπικό εμβόλιο σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Όπως τονίστηκε, το εμβόλιο καλύπτει τα κυκλοφορούντα στελέχη του ιού της γρίπης.

Η σύσκεψη κατέληξε στην ανάγκη εφαρμογής των ακόλουθων μέτρων:Άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (χρόνια νοσήματα, ηλικία άνω των 60 ετών κ.τ.λ.) θα πρέπει να εμβολιαστούν ακόμη και τώρα, παρότι η συνιστώμενη περίοδος για τον εμβολιασμό είναι το φθινόπωρο κάθε έτους. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.

Απαιτείται άμεση αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης και έγκαιρης χορήγησης αντιικών, σύμφωνα με τις συστάσεις του γιατρού, α) σε ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης και β) σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα γρίπης.

Είναι απαραίτητη η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντηλο, το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς), η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πλήρης ανάρρωση των ασθενών μέχρι την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητές τους.

Η επιδημιολογική και εργαστηριακή επιτήρηση της γρίπης συνεχίζονται από το ΚΕΕΛΠΝΟ και τα εξειδικευμένα εργαστήρια της χώρας. Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας βρίσκεται σε επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση της αυξημένης νοσηρότητας και των νοσηλευτικών αναγκών.

Keywords
Τυχαία Θέματα