Στη Βουλή η συζήτηση για το Πρωτόκολλο Ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Το σχέδιο νόμου με τίτλο «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» θα συζητηθεί από το μεσημέρι της Πέμπτης στην αρμόδια επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η συζήτηση για την έγκριση ένταξης της γειτονικής χώρας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής, με την ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ως

προς τη διαδικασία συζήτησής του στην Ολομέλεια, συμφωνήθηκε να πάρουν το λόγο οι εισηγητές και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, καθώς και ένας εισηγητής από τους ανεξάρτητους βουλευτές, ο αρμόδιος υπουργός καθώς και οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων αν το επιθυμούν.

Επίσης, από έναν κατάλογο 14 συνολικά ομιλητών που θα εγγραφούν, θα πάρουν το λόγο πέντε από το ΣΥΡΙΖΑ, τρεις από τη ΝΔ και ένας βουλευτής από κάθε κόμμα, ενώ θα συμπεριληφθεί και ένας ομιλητής από τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Μετά την κύρωση του πρωτοκόλλου, θα αποσταλεί ρηματική διακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας στο ΥΠ.ΕΞ. της γείτονος.

Στο θέμα επανήλθε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος επαναλαμβάνοντας ότι για να επικυρωθεί η συμφωνία ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να την υπερψηφίσουν 180 βουλευτές.

Το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ υπέγραψαν χθες Πέμπτη, στην έδρα της Συμμαχίας ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ και ο γ.γ. του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ. «Η ένταξή σας θα φέρει μεγαλύτερη σταθερότητα στα δυτικά Βαλκάνια, κάτι που είναι καλό για το ΝΑΤΟ», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος συνεχάρη την Αθήνα και τα Σκόπια για τη λύση της ονοματολογικής διαφοράς, τονίζοντας ότι μόλις επικυρωθεί το πρωτόκολλο από όλα τα Κοινοβούλια των μελών της Συμμαχίας, η ΠΓΔΜ θα γίνει το 30ό μέλος της.

«Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος από το θάρρος και την προσήλωση των δύο κυβερνήσεων, από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ. Αυτοί είναι ηγέτες που φτιάχνουν, που διαμορφώνουν την Ιστορία», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Στόλτενμπεργκ. Ο κ. Ντιμιτρόφ είπε ότι η χθεσινή «ιστορική μέρα» δεν συνέβη απλά αλλά είναι αποτέλεσμα μιας μακράς πορείας.

Αναφέρθηκε στον ρόλο των δύο πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ. «Θα ήταν σίγουρα πιο εύκολο γι’ αυτούς να μην το κάνουν», επισήμανε. Και πρόσθεσε ότι «για εμάς το ΝΑΤΟ διασφαλίζει ειρήνη και σταθερότητα. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε έτσι ώστε η περιοχή μας να είναι πιο ειρηνική, πιο σταθερή, πιο προβλέψιμη και πιο ευήμερος».

Keywords
Τυχαία Θέματα