Στην Αίγυπτο εντοπίστηκε το αρχαιότερο… τυρί του κόσμου

Μια νέα ανακάλυψη σε αιγυπτιακό τάφο έφερε στο φως το αρχαιότερο τυρί του κόσμου σε στερεή μορφή.

O αιγυπτιακός τάφος άνηκε στον Ptahmes, που ήταν δήμαρχος της Μέμφιδας στην Αίγυπτο κατά τον 13ο αιώνα πΧ. Η πρώτη ανακάλυψη του τάφου έγινε το 1885, ωστόσο χάθηκε κάτω από τις άμμους για να ανακαλυφθεί και πάλι πολλά χρόνια αργότερα, το 2010, από την American Chemical

Society.

Οι αρχαιολόγοι κατά τις ανασκαφές εντόπισαν διάφορα αγγεία, σε ένα από τα οποία βρέθηκε και το αρχαιότερο τυρί του κόσμου. Στην ουσία, αναγνώρισαν μια στερεοποιημένη λευκή μάζα, καθώς και ύφασμα που ενδεχομένως να είχε χρησιμοποιηθεί για να καλυφθεί το αγγείο ή τα περιεχόμενά του.

Αρχαιολόγοι και επιστήμονες αναλύοντας τη λευκή μάζα με προηγμένες τεχνικές, διαπίστωσαν ότι πρόκειται για γαλακτοκομικό προϊόν από αγελαδινό και πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα. Αλλά και τα χαρακτηριστικά του υφάσματος που ανακαλύφθηκε, μαρτυρούσαν ότι ήταν κατάλληλο για συσκευασία στερεού και όχι υγρού – κάτι που, σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για τυρί σε στερεή μορφή, δηλαδή για το αρχαιότερο τυρί που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα, αναφέρει το perierga.gr.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον εύρημα που ήρθε στο φως με αυτή την ανακάλυψη, είναι ότι το τυρί ήταν μολυσμένο με το Brucella melitensis, ένα βακτήριο που ευθύνεται για τη βρουκέλλωση – μια δυνάμει θανατηφόρα ασθένεια, που μπορεί να μεταδοθεί από τα ζώα στον άνθρωπο. Εάν αυτά τα στοιχεία επιβεβαιωθούν, θα μπορούμε να μιλάμε για το παλαιότερο βιομοριακό δείγμα της ασθένειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα