Στην Ολομέλεια της Βουλής το διυπουργικό νομοσχέδιο

Προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής το διυπουργικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διατάξεις για την κυβερνησιμότητα σε δήμους και περιφέρειες αλλά και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Το σχέδιο νόμου που έχει τον χαρακτήρα του επείγοντος αναμένεται να ψηφιστεί στο σύνολό του την Πέμπτη.

Χθες ολοκληρώθηκε στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, η συζήτηση και υπερψηφίστηκε επί της αρχής από Νέα Δημοκρατία

ενώ το καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στη διάρκεια της συζήτησης, κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα ξίφη τους, καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων ότι παύονται, με αναδρομική μάλιστα ισχύ, τα μέλη και στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού έδωσαν στη δημοσιότητα απόφαση για τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες, μετά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να περάσει φωτογραφικό νόμο ώστε να μπορέσει να αντικαταστήσει τη Βασιλική Θάνου και να οδηγήσει σε αποπομπή πρόσωπα που δεν είναι… αρεστά στο Μαξίμου.

Τους λόγους για τους οποίους η μεθόδευση της κυβέρνησης να απομακρύνει τα μέλη της επιτροπής Ανταγωνισμού, μεταξύ των οποίων η μόλις επτά μήνες πρόεδρός της, αντίκεινται τόσο στο εθνικό δίκαιο όσο και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, εξήγησε στη Βουλή η πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής, Βασιλική Θάνου.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται ακόμα:

Μειώσεις οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία από 5% στο 3%,Τροποποιήσεις στο περιεχόμενο της ΚΥΑ για το ΕλληνικόΣύνδεση του μητρώου πολιτών που τηρείται στο υπουργείο Εσωτερικών και του Μητρώου του ΑΜΚΑ.Κυρώσεις αλλαγών στον νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 27/6/2019.Χορήγηση φαρμάκων από τα φαρμακεία της γειτονιάς για καρκινοπαθείς και όσους πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Πολύ σοβαρές αντιδράσεις προκάλεσε το διυπουργικό νομοσχέδιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον Παύλο Πολάκη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για «αυταρχικές και ακραία νεοφιλελεύθερες λογικές». Όπως τόνισε, πρόκειται για «βίαιη αλλαγή του Κλεισθένη μέσω της μεταφοράς εξουσίας από το Δημοτικό Συμβούλιο στον δήμο», ενώ το ίδιο επικριτικός ήταν και για το άσυλο καταλογίζοντας στη Ν.Δ. «βαθιά νεοφιλελεύθερη εμμονή» και επιχείρηση «ιδεολογικής αποστείρωσης των πανεπιστημίων στην κατεύθυνση της τεχνοκρατικής δήθεν αριστείας».

Στο στόχαστρο του Νίκου Παππά μπήκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, με τον πρώην υπουργό ψηφιακής πολιτικής να ζητά την απόσυρση της αντισυνταγματικής ρύθμισης που οδηγεί σε παραίτηση την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου.

«Είναι καταφανώς αντίθετη στο ενωσιακό δίκαιο, παραβιάζει απόλυτα την ανεξαρτησία της Ανεξάρτητης Αρχής», τόνισε.

Αντιδράσεις για την κατάργηση της 4ης Νομικής

Όσον αφορά στην κατάργηση της ίδρυσης της Νομικής της Πάτρας κατά τάχθηκαν η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσιάνα Κυριαζοπούλου, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Πατρών Αθανάσιος Ζούπας και ο απερχόμενος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας.

Ενστάσεις εξέφρασε και η ελάσσων αντιπολίτευση, η οποία κατήγγειλε την κυβέρνηση για τη λογική που ακολουθεί όσον αφορά τις αλλαγές στα επίμαχα άρθρα του πολυνομοσχεδίου για την κυβερνησιμότητα στην Αυτοδιοίκηση όσο και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

«Είναι ένα νομοσχέδιο χωρίς αρχή, μέση και τέλος, χωρίς συνεκτική και συγκεκριμένη δομή», υποστήριξε η ειδική αγορήτρια του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ευαγγελία Λιακούλη, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «στοχευμένη επικοινωνιακή τακτική».

Αναφορικά με το πανεπιστημιακό άσυλο, τάχθηκε «υπέρ της ανάγκης κατοχύρωσης της ακαδημαϊκής ελευθερίας στην έρευνα και τη διδασκαλία, καθώς και στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα», ενώ ανέφερε πως «το αξίωμα ''νόμος και τάξη'' δεν αποτελεί εχέγγυο ότι δεν θα φτάσουμε στην εντελώς αντίθετη πλευρά, αυτήν της άκρατης αστυνομοκρατίας, εντός του χώρου του πανεπιστημίου, στο όνομα της προληπτικής αστυνομικής δράσης».

Κατηγορηματικά αντίθετος εμφανίστηκε, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Γιάννης Δελής στις διατάξεις που αφορούν την κυβερνησιμότητα σε δήμους και Περιφέρειες όσο και στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Ο Κωνσταντίνος Μπούμας, από την Ελληνική Λύση, υποστήριξε ότι οι αλλαγές στον Κλεισθένη δεν πρέπει «να δημιουργήσουν κρεοντισμούς στους δήμους με δημάρχους, που θα είναι πειθήνια όργανα κομματικών εντολών».

Σχετικά με το άσυλο, ο κ. Μπούμας σημείωσε ότι τι κόμμα του, δεν λέει να μπαίνει για «ψύλλου πήδημα» η αστυνομία ούτε και να εφαρμοστούν μόνο επιδερμικές ποινές και τόνισε την ανάγκη να μπει ένα τέλος στον φόβο που επικρατεί έξω και μέσα από τα πανεπιστήμια από έκνομες ενέργειες.

Η Σοφία Σακοράφα, εκφράζοντας τις θέσεις του ΜέΡΑ25, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με τα άρθρα από 1 έως 15 του νομοσχεδίου, καταργεί τα αποτελέσματα των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών, ακυρώνοντας την πρόσφατη εκφρασμένη βούληση των πολιτών».

Όσον αφορά το πανεπιστημιακό άσυλο, η Σοφία Σακοράφα χαρακτήρισε τη ρύθμιση απαράδεκτη, τονίζοντας ότι αν οι πρυτανικές αρχές είχαν εκτελέσει τα καθήκοντα τους όπως προβλέπει και επιτάσσει ο υπάρχων νόμος, θα είχαν αποτρέψει αυτά τα ακραία φαινόμενα που έδωσαν λαβή στην κυβέρνηση για ακραίες αλλαγές.

Keywords
Τυχαία Θέματα