Τι θα ισχύσει φέτος στις εισαγωγικές εξετάσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ
Στο τέλος του μήνα ή στις αρχές Φεβρουαρίου ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου αναμένεται να ανακοινώσει τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης για το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας που θα ισχύσει από το 2020, ενώ δίνει τα πρώτα στοιχεία για τις διαδικασίες και τον αριθμό των εφετινών εισακτέων.
Οι εφετινές αλλαγές
Μια πρώτη «χαρτογράφηση» του εξεταστικού τοπίου, το οποίο σε δύο χρόνια (και σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας) αναμένεται να αλλάξει ριζικά, μας δίνει
Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν και εφέτος τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου, ενώ το υπουργείο Παιδείας θα αφήσει μία εβδομάδα από την ολοκλήρωση των απολυτηρίων εξετάσεων στη Γ' τάξη του Λυκείου (που θα γίνουν στις αρχές του τελευταίου δεκαημέρου του Μαΐου) ώστε οι υποψήφιοι να κάνουν τις τελικές επαναλήψεις στα μαθήματά τους. Ο αριθμός των εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ για το 2018-19 (με ένα νέο πανεπιστήμιο, εκείνο της Δυτικής Αττικής, «στα σκαριά») δεν είναι ακόμη γνωστός. Το μόνο γνωστό είναι ότι το υπουργείο πενταπλασίασε εφέτος τον αριθμό των εισακτέων από τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) στα πανεπιστήμια της χώρας.
Αυτό γίνεται για να αντιμετωπίσει τη «μεταφορά» των υποψήφιων φοιτητών στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (το οποίο προκύπτει από τη συνένωση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά). Η σχετική διάταξη που θα ψηφιστεί με το νομοσχέδιο για τη σύσταση του νέου ιδρύματος αναφέρει ότι από 1% που ίσχυε πέρυσι για τους υποψηφίους από τα ΕΠΑΛ προς τα ΑΕΙ, εφέτος θα συμπεριληφθεί ένα 5% σε αυτή την κατηγορία, επί του συνολικού αριθμού των θέσεων εισακτέων που θα δοθούν την επόμενη χρονιά στα πανεπιστήμια.
Κατά τα άλλα και όπως αναλύει ο σύμβουλος καριέρας κ. Χρήστος Ταουσάνης, ακόμα μία χρονιά οι υποψήφιοι των πανελλαδικών καλούνται να συμμετάσχουν στις εξετάσεις με ένα νέο σύστημα το οποίο περιέχει αρκετές αλλαγές από τις προηγούμενες χρονιές. Το εφετινό σύστημα εισαγωγής θυμίζει βέβαια στους μεγαλύτερους σε ηλικία τις περίφημες «Δέσμες» (εξέταση σε 4 μαθήματα ανά κατεύθυνση).
Κατάργηση ενός πεδίου
Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές που υπάρχουν στο εφετινό εξεταστικό σύστημα είναι η κατάργηση ενός επιστημονικού πεδίου, του πεδίου Επιστημών της Εκπαίδευσης (4ο Επιστημονικό Πεδίο) των προηγούμενων πανελλαδικών και η μείωση των πεδίων από πέντε σε τέσσερα. Παράλληλα, τα τμήματα τα οποία περιλαμβάνονταν στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο είναι πλέον κοινά προσβάσιμα σε όλους τους υποψηφίους και από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία.
Μαθήματα και συνδυασμοί επιστημονικών πεδίων
Όπως εξηγεί ο κ. Ταουσάνης, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι:
Οι μαθητές της τελευταίας τάξης και οι απόφοιτοι που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε ένα μόνο επιστημονικό πεδίο εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα, ενώ όσοι επιθυμούν δύο επιστημονικά πεδία εξετάζονται και σε ένα πέμπτο μάθημα, το οποίο μπορεί να είναι Γενικής Παιδείας ή Ομάδας Προσανατολισμού.Όλοι οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν έναν ή δύο από τους εναλλακτικούς συνδυασμούς μαθημάτων ανά ομάδα προσανατολισμού, λαμβάνοντας υπόψη και τα μαθήματα στα οποία υπάρχουν αυξημένοι συντελεστές βαρύτητας.Για την εισαγωγή στα τμήματα κάθε επιστημονικού πεδίου, θα υπολογίζονται τα τέσσερα μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας τα οποία προβλέπονται στην ομάδα προσανατολισμού στην οποία ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο.Συγκεκριµένα:
Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών: Οι υποψήφιοι, σε όποιο επιστημονικό πεδίο και αν κατευθύνονται, εξετάζονται στα εξής τρία μαθήματα: Αρχαία Ελληνικά Ομάδας Προσανατολισμού, Ιστορία Ομάδας Προσανατολισμού, Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας. Θα πρέπει να εξεταστούν στα Λατινικά Ομάδας Προσανατολισμού για να έχουν πρόσβαση στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, στη Βιολογία Γενικής Παιδείας για να έχουν πρόσβαση στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο.
Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών. Εξετάζονται υποχρεωτικά οι υποψήφιοί της, σε όποιο επιστημονικό πεδίο και αν κατευθύνονται, σε: Φυσική Ομάδας Προσανατολισμού, Χημεία Ομάδας Προσανατολισμού, Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας. Θα πρέπει να εξεταστούν: στα Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού για να έχουν πρόσβαση στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, στη Βιολογία Ομάδας Προσανατολισμού για να έχουν πρόσβαση στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο
Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής. Εξετάζονται υποχρεωτικά σε: Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού, Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (ΑΕΠΠ) Ομάδας Προσανατολισμού, Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας. Θα πρέπει να εξεταστούν: στη Βιολογία Γενικής Παιδείας για να έχουν πρόσβαση στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας Ομάδας Προσανατολισμού για να έχουν πρόσβαση στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο.
Οι προαναφερθείσες αλλαγές σε επίπεδο κατανομής τμημάτων έχουν και ορισμένες πολύ σημαντικές παραμέτρους που συνοπτικά είναι οι ακόλουθες:
Υπάρχει πλέον μια γκάμα επιστημών και τμημάτων στα οποία μπορεί να σπουδάσει ο κάθε ενδιαφερόμενος ανεξάρτητα από την ομάδα προσανατολισμού την οποία έχει ακολουθήσει ή το επιστημονικό πεδίο το οποίο θα «ανοίξει». Δηλαδή όλοι οι υποψήφιοι, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να δηλώσουν και να σπουδάσουν στα τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, στο Τμήμα Κινηματογράφου, στα τμήματα Μουσικών Σπουδών, στα τμήματα Νηπιαγωγών και Δασκάλων, στο Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής, στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας, στα τμήματα Προσχολικής Αγωγής και στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής.Η αλλαγή επίσης τόσο στα επιστημονικά πεδία όσο και στην κατανομή των τμημάτων αφορά και τους υποψηφίους που εισάγονται με τη διαδικασία των πανελλαδικών για Έλληνες του εξωτερικού.Τέλος, η σημαντικότερη ίσως αλλαγή τόσο στον χάρτη των τμημάτων όσο και ενδεχομένως στις προτιμήσεις αρκετών υποψηφίων είναι τα δεδομένα που σχετίζονται με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, για το οποίο ωστόσο πολλά ερωτήματα δεν έχουν ακόμη απαντηθεί, ενώ το νομοσχέδιο για τη σύστασή του αναμένεται να ψηφιστεί στο τέλος της προσεχούς εβδομάδας.Πηγή: tovima.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Άνω κάτω η ζωή Γιατρού-μυστήριο, Ειρήνης Λαγούδη: Δείτε την κούκλα σύζυγό του. Έχει χάσει… [φωτο]
- Άνοιξε τις πύλες του το πρώτο σούπερ μάρκετ χωρίς ταμεία
- Εγκληματικότητα, κλοπές και βια στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Αυτή η εταιρία μπορεί να σας προστατέψει. Μην το αμελήσετε...
- Οι γιατροί του είπαν πως αν δεν έχανε βάρος θα πέθαινε. Μόλις δείτε ΠΩΣ είναι σήμερα, δεν θα τον αναγνωρίζετε!
- Ο Έλληνας που έκανε τους Γερμανούς να αγαπήσουν το ελληνικό σινεμά
- «Παράθυρο» για νέο κόμμα από το στρατηγό Φρ. Φράγκο
- Είδε ‘τετράγωνα κύματα’ στον ωκεανό. Δεν περίμενε ποτέ όμως να είναι τόσο επικίνδυνα…
- ΕΓΓΡΑΦΟ για «Νέα, Βόρεια, οποιαδήποτε Μακεδονία» Οι ΗΠΑ σεντράρουν Καραμανλή!
- Ο Μίκης Θεοδωράκης αποκαλύπτει: Η αλήθεια για το Συμβούλιο Αρχηγών το 1992
- Ως εδώ και μη παρέκει, Αλέξη…
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις RizopoulosPost
- Τι θα ισχύσει φέτος στις εισαγωγικές εξετάσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ
- «Ναι» του SPD στον μεγάλο συνασπισμό – Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις
- Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει για την κατάσταση στη Συρία
- Δραγασάκης: Η πιστοληπτική γραμμή δεν αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης
- Το οριζόντιο μήνυμα του συλλαλητηρίου και τα νέα πολιτικά δεδομένα
- Οι νέες επιβαρύνσεις στα ακίνητα μετά την κατάργηση των υποθηκοφυλακείων
- Eurogroup για την ολοκλήρωση της γ΄αξιολόγησης – Αισιοδοξία στις Βρυξέλλες
- Δείτε το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης από την κάμερα ενός drone
- Τελευταία Νέα RizopoulosPost
- Τι θα ισχύσει φέτος στις εισαγωγικές εξετάσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ
- Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει για την κατάσταση στη Συρία
- Δείτε το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης από την κάμερα ενός drone
- «Ναι» του SPD στον μεγάλο συνασπισμό – Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις
- Οι νέες επιβαρύνσεις στα ακίνητα μετά την κατάργηση των υποθηκοφυλακείων
- Δραγασάκης: Η πιστοληπτική γραμμή δεν αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης
- Eurogroup για την ολοκλήρωση της γ΄αξιολόγησης – Αισιοδοξία στις Βρυξέλλες
- Το οριζόντιο μήνυμα του συλλαλητηρίου και τα νέα πολιτικά δεδομένα
- Μπορούμε να κάνουμε το 2018 καλύτερο από ό,τι το 2017;
- Αποσύρεται η Μαρέβα Μητσοτάκη από την επίδειξη στο Ηρώδειο – Καταγγέλλει «ανθρωποφαγία»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Τα δέκα κορυφαία hoaxes του 2017
- Ως εδώ και μη παρέκει, Αλέξη…
- Άδωνις: Ποιον περιμένουν να τους ψηφίσει στη Μακεδονία;
- Μπουτάρης: Κακή η αντίληψη πως η Μακεδονία είναι μόνο ελληνική
- Αυτά είναι τα 16 ζευγάρια του «Dancing With The Stars»- Δείτε το τρέιλερ [βίντεο]
- Ο Αμβρόσιος, στο συλλαλητήριο του Αιγίου για τη Μακεδονία, με τον Παναγιώταρο και τον Λαγό της ΧΑ
- Πρώην προπονητής Ολυμπιακού Βόλου και Κέρκυρας ο αντικαταστάτης του Μάρκο Σίλβα
- Τα παιδιά της «Κιβωτού» ήταν οι πρωταγωνιστές στην εκδήλωση του «Εσταυρωμένου»
- Προσέλκυση Κινέζων φοιτητών σε ελληνικά ΑΕΙ συζήτησε ο υπ. Παιδείας με τον πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα, Zou Xiaoli
- Κατεχόμενα: Εθνικιστές “πολιορκούν” την εφημερίδα που έγραψε για νέα τουρκική εισβολή [video+εικόνες]