ΤΟ ΔΝΤ επιμένει, αλλά δεν… ψηφίζει και έτσι η κυβέρνηση ελπίζει για τις συντάξεις

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στην ανάγκη μείωσης των συντάξεων το 2019 όπως έχει ψηφιστεί, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ζητούν να περικοπεί το «πακέτο» με τις εξαγγελίες που έκανε ο Πρωθυπουργός από την ΔΕΘ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,

δια του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις, έδειξε εχθές και πάλι ότι, παρόλο που το ΔΝΤ αποδέχεται ότι η διαπραγμάτευση για τα μέτρα του 2019 είναι κυρίως ευρωπαϊκή υπόθεση, δεν δεσμεύεται από την όποια συμφωνία της Αθήνας με τους εταίρους της.

Το ΔΝΤ επιμένει για τις συντάξεις διότι θεωρεί ότι οι περικοπές είναι αναγκαίες για πολλούς λόγους (διασφάλιση πλεονασμάτων, ισότητα μεταξύ παλαιών και νέων συνταξιούχων, εξοικονόμηση πόρων για να χρηματοδοτηθούν φοροελαφρύνσεις, μέτρα Ανάπτυξης, στήριξη της εργασίας και των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων).

Η κυβέρνηση από την πλευρά της δεν απαντά ευθέως στο ΔΝΤ αλλά εστιάζει στην διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους στο Eurogroup με την αισιοδοξία ότι στο τέλος θα τους πείσει για το υπερπλεόνασμα.

Χθες, Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος παραδέχτηκε πως «υπάρχει απόκλιση», αλλά προέβλεψε ότι «έως το τέλος της διαπραγμάτευσης θα έχει καλυφθεί» υποστηρίζοντας μάλιστα ότι στο τέλος θα προκύψει ακόμα μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος για ελαφρύνσεις το 2019 –κάτι που είχε προαναγγείλει προ δεκαημέρου και ο κύριος Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η διαφορά με τους ευρωπαίους εταίρους έχει περιοριστεί σε περίπου 0,15% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 270 εκατ. ευρώ. Τόσο κοστίζουν οι εξαγγελίες για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% που, δεδομένης της πρόθεσης της κυβέρνησης να μην κόψει ούτε μισό ευρώ από συντάξεις το 2019, φαίνεται πως η Αθήνα προτιμά να θυσιάσει αν δεν ευοδωθούν τα παζάρια με τους δανειστές.

«Στο ζύγι» βεβαίως μπαίνουν και άλλα μέτρα, αν και οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να δουν να περικόπτονται κι άλλο τα κονδύλια για κοινωνικές δαπάνες, όπως η επιδότηση ενοικίου, αγοράς φαρμάκων, ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζόμενους, «Βοήθεια στο Σπίτι» κλπ.

Με τα δεδομένα αυτά, δεν θα κατατεθεί τελικώς αυτήν την εβδομάδα το νομοσχέδιο που προβλέπει την επιστροφή αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς του ΕΣΥ. Ωστόσο θεωρείται βέβαιο πως η β’ δόση από τα αναδρομικά για τα «ειδικά μισθολόγια» που έχουν καθοριστεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας από το 2015, θα δοθούν εφάπαξ στους δικαιούχους, όπως δόθηκε και η α’ δόση τον Νοέμβριο του 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΔΝΤ,dnt