Τσίπρας: Η αξιοπιστία της λύσης για το χρέος δεν θα κριθεί από το πρόγραμμα του ΔΝΤ

Ως εθνικό στόχο παρουσίασε την έξοδο από το μνημόνιο χωρίς προληπτικές γραμμές στήριξης και άλλα δεκανίκια, αλλά με την Ελλάδα να στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις και να ξαναπατά στα πόδια της ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης «Ποσειδώνια 2018», καλώντας τον κόσμο της ναυτιλίας να

συμβάλλει στην επίτευξή του στόχου αυτού.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί λύση για το χρέος, ικανή να πείσει μακροπρόθεσμα τις αγορές, υποβαθμίζοντας το γεγονός συμμετοχής ή όχι του ΔΝΤ.

«Και είμαι αισιόδοξος ότι η λύση θα βρεθεί και η αξιοπιστία της δεν θα κριθεί από τη ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ ή όχι, για τον ελάχιστο υπόλοιπο χρόνο που απομένει ως την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Έκανε ειδική αναφορά στο ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο και στη αναγκαία μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, ενώ τόνισε ότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των εταίρων μετά από επίμονη και επίπονη προσπάθεια, δεν αποτελεί μόνο το διαβατήριο για οριστική έξοδο από τα προγράμματα, αλλά είναι και «η εγγύηση για τη σταδιακή και αναγκαία ελάφρυνση των φορολογικών βαρών τα επόμενα χρόνια, αφού η δημιουργία των δημοσιονομικών περιθωρίων είναι αυτή που μας δίνει τη δυνατότητα για ασφαλείς και όχι συγκυριακές φορολογικές ελαφρύνσεις».

Δίνοντας έμφαση στη συνεισφορά της ελληνικής ναυτιλίας στην οικονομία ακόμη και κατά τη διάρκεια της κρίσης «αφού ευτυχώς η δραστηριότητα του τομέα της ναυτιλίας, στα χρόνια της κρίσης, δεν συμβάδισε με την γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας» κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη δυναμική του κλάδου και στην αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας.

Εκτενή αναφορά έκανε στην ανάδειξη του Πειραιά σε κύρια πύλη της Ευρώπης για το διαμετακομιστικό εμπόριο με τις οικονομίες της Ασίας, στη λιμενική πολιτική της κυβέρνησης, στην προσπάθεια για αναβίωση της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, στη αναβάθμιση των υποδομών που χρειάζεται η ναυτιλία.

Ο πρωθυπουργός κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε τον κόσμο κόσμο της ναυτοσύνης. «Σε αυτά τα χωρίς υπερβολή, ηρωικά πληρώματα, που τα καταφέρνουν υπό συνθήκες πολλές φορές αδιανόητες για τα συνηθισμένα ανθρώπινα μέτρα. Σε αυτούς τους ανθρώπους, στους οποίους η ελληνική ναυτιλία οφείλει την εντυπωσιακή της ανάπτυξη και τον ισχυρό διεθνή της ρόλο.»

Σε ότι μας αφορά ως Πολιτεία, θεωρούμε αυτονόητη και απόλυτη υποχρέωση μας να κάνουμε το παν ώστε να διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα αυτών των πληρωμάτων.

«Και να γίνονται σεβαστές οι διεκδικήσεις και τα δίκαια αιτήματα τους, ειδικότερα όσον αφορά τους μισθούς, τα ωράρια και τις συνθήκες εργασίας.»

«Παράλληλα, αποτελεί χρέος τόσο της πολιτείας όσο και του ναυτιλιακού κόσμου, η επένδυση στις δεξιότητες και την υποστήριξη των ναυτών μας. Η χώρα μας είναι σε θέση να μεταφέρει και να διδάξει αυτήν τη τεχνογνωσία που διαθέτουμε και να καταστεί διεθνές κέντρο προσέλκυσης για την εκπαίδευση όλων των ειδικοτήτων που σχετίζονται με τη ναυτιλία και με όλα τα στάδια ανάπτυξης της: Από την έρευνα, το σχεδιασμό, τη ναυπήγηση, την καθέλκυση, τη στελέχωση μέχρι και την επιχειρηματική ανάπτυξη.»

«Καθώς η χώρα προχωρά σε μια νέα εποχή, με καλύτερη προοπτική, με ασφάλεια και σταθερότητα για τη δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τη συλλογική ανάκαμψη της χώρας και των ανθρώπων της, οι δυνατότητες της ελληνικής ναυτιλίας πολλαπλασιάζονται. Όριό μας οι γραμμές των οριζόντων των μεγάλων θαλασσών του κόσμου που πλέουν τα καράβια μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα