Ξαναγυρίζει σε Κοτζιά και Ντιμιτρόφ το Σκοπιανό μετά το ναυάγιο του Ίλιντεν

Μετά τη συνάντηση των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ και την πρόταση για τη «Μακεδονία του Ίλιντεν» που έμεινε ζωντανή για λίγες μόλις ώρες η διαπραγμάτευση επιστρέφει στα χέρια των ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ, οι οποίοι καλούνται να επιλύσουν το σκηνικό εμπλοκής, επιστρέφοντας στη δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Κι αυτό ενώ ο χρόνος και ο διεθνής

παράγοντας πιέζουν για συμφωνία έως τη σύνοδο κορυφής, ΕΕ – ΝΑΤΟ, στα τέλη Ιουνίου.

Στα πέντε ονόματα που είχε προτείνει ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στρέφεται πάλι η ελληνική πλευρά. Αυτό προκύπτει και από τα όσα ειπώθηκαν μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς, ο οποίος παραίνεσε την Αθήνα να συνεχίσει να εργάζεται για την επίλυση, «δείχνοντας» προς τον Μάθιου Νίμιτς.

Την ίδια ώρα η ελληνική πλευρά, παρά την εμπλοκή και το μπρος–πίσω στο όνομα «Ilindenska Makedonija», αποτιμά θετικά το γεγονός ότι άνοιξε επισήμως η συζήτηση για την erga omnes χρήση του ονόματος που ενδεχομένως να συμφωνηθεί.

Το άνοιγμα αυτής της συζήτησης, που αποτελούσε ταμπού για την ΠΓΔΜ, οφείλεται και στο όνομα που έριξε ο Ζόραν Ζάεφ την τελευταία στιγμή στο τραπέζι εκτιμώντας ότι έτσι θα υπερψηφίσουν βουλευτές του VMRO-DPMNE τη συνταγματική αλλαγή.

Σε κάθε περίπτωση, μέσα στις επόμενες είκοσι μέρες θα φανεί αν υπάρχει πραγματικά πιθανότητα επίλυσης του ονόματος. Η απόσταση που πρέπει να διανυθεί είναι μεγάλη, ενώ σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να περάσει και από τα δυο κοινοβούλια.

Ο σχεδιασμός, ως προς τη διαπραγμάτευση, σε κάθε περίπτωση, για το επόμενο διάστημα έχει ως εξής:

Ο υπουργός εξωτερικών θα έχει εντατικό γύρο επαφών στις ΗΠΑ αυτές τις ημέρες. Την Πέμπτη και Παρασκευή 24-25 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ, παρουσία του κ. Νίμιτς.

Αν υπάρξει συμφωνία, η οποία σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχει επιτευχθεί πριν τη σύνοδο ΕΕ-ΝΑΤΟ, η πολιτική σφραγίδα θα μπει στις Πρέσπες, στις αρχές Ιουνίου από τους δύο πρωθυπουργούς κυρίους Τσίπρα και Ζάεφ.

Keywords
Τυχαία Θέματα