10 φράσεις που ΔΕΝ πρέπει να πεις ποτέ σε έναν Άνθρωπο με Άνοια
Φροντίζετε έναν άνθρωπο με άνοια; Αυτές είναι οι φράσεις που θα πρέπει να αποφύγετε.
1. «Με γνωρίζεις; Ποιος είμαι;»Αν το άτομο με άνοια σας αναγνωρίζει, θα αισθανθεί προσβεβλημένο από αυτή την ερώτηση. Αν πάλι όχι, θα νιώσει απογοήτευση, άγχος ή και ενοχή. Αντί γι’ αυτό και, ανάλογα με τη φύση της σχέσης σας, χαιρετήστε το με τον τρόπο που το κάνατε πάντα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το να πείτε το όνομά σας μπορεί να βοηθήσει.
2. «Για προσπάθησε να θυμηθείς, πού πήγαμε βόλτα το Σάββατο;»Μην προσπαθείτε να ελέγξετε τι μπορεί και τι δεν μπορεί να θυμηθεί
Κι όμως, το πρόβλημα δεν είναι ότι το άτομο με άνοια δεν δίνει προσοχή όταν του μιλάτε. Είναι ότι δεν θυμάται. Ή μπορεί όντως να αντιμετωπίζει προβλήματα συγκέντρωσης και να μην μπορεί να εστιάσει σε αυτό που του λέτε, γι’ αυτό και να σας ρωτά ξανά και ξανά τα ίδια πράγματα. Αντί γι’ αυτό, αν η υπομονή σας σας το επιτρέπει, επαναλάβετε με ηρεμία την πληροφορία στο αγαπημένο σας πρόσωπο όσες φορές χρειαστεί.
4. «Τι έκανες το πρωί όσο έλειπα;»Για έναν άνθρωπο που η βασική δυσκολία που αντιμετωπίζει είναι το να θυμηθεί πρόσφατα γεγονότα, το να καταφέρει να διηγηθεί όσα συνέβησαν πριν λίγες ώρες είναι μία εξαιρετικά απαιτητική δοκιμασία. Αντί γι’ αυτό, διατυπώστε κλειστού τύπου ερωτήσεις που απαιτούν συγκεκριμένες απαντήσεις (π.χ. “Πήρες τα φάρμακα που σου άφησα στο τραπέζι της κουζίνας;”) και εστιάστε κυρίως στο παρόν, για το οποίο τα άτομα με άνοια μπορούν να συζητήσουν με μεγαλύτερη άνεση.
5. «Θα πάμε πρώτα στο γιατρό, μετά θα περάσουμε από τη λαϊκή αγορά και το μεσημέρι θα συναντηθούμε με τα παιδιά για να φάμε όλοι μαζί»Πολύ συχνά, οι άνθρωποι με άνοια δυσκολεύονται να κατανοήσουν τις πληροφορίες που ακούν όταν η διατύπωση είναι μακροσκελής και περίπλοκη. Αντί γι’ αυτό, πείτε αυτό που θέλετε χρησιμοποιώντας απλές, σύντομες προτάσεις και δίνοντας μόνο μία πληροφορία κάθε φορά.
6. «Δεν το κάνεις σωστά. Άστο, θα το κάνω εγώ»Δραστηριότητες που χάνονται, σπάνια ανακτώνται. Αν αποθαρρύνετε το αγαπημένο σας πρόσωπο από το να ασχοληθεί με μια δραστηριότητα κάθε φορά που κάνει κάποιο λάθος, θέτετε σε άμεσο κίνδυνο τη λειτουργικότητά του. Αντί γι’ αυτό, τονώστε την αυτοπεποίθησή του τονίζοντας όλα όσα κάνει σωστά και προσπερνώντας τα λάθη. Ενθαρρύνετέ τον να κινητοποιηθεί και να πλύνει τα πιάτα, να ποτίσει τα λουλούδια, να διπλώσει τα ρούχα – ακόμα κι αν αυτό σημαίνει διπλή δουλειά για εσάς.
7. «Άκουσες τις ειδήσεις; Έγινε πάλι τρομοκρατική επίθεση με δεκάδες νεκρούς!»Είναι θεμιτό το άτομο με άνοια να είναι προσανατολισμένο στην επικαιρότητα και ενήμερο για τα σημαντικά γεγονότα που συμβαίνουν στην Ελλάδα και στον κόσμο. Ωστόσο, οι εκτενείς αναφορές σε δυσάρεστα ή/και βίαια γεγονότα μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση και αισθήματα ανασφάλειας και φόβου. Αντί γι ‘αυτό, δώστε τις πληροφορίες που θεωρείτε σημαντικές με απλό τρόπο, διατηρήστε τη συζήτηση σε καθησυχαστικό επίπεδο και επικεντρωθείτε στα καλά νέα της ημέρας.
8. «Μα είναι δυνατόν να πιστεύεις ότι σου πήρα εγώ το δαχτυλίδι; Εσύ μου το χάρισες, το ξέχασες;»Συχνά, οι άνθρωποι με μεσαίου και προχωρημένου σταδίου άνοια πιστεύουν πράγματα που δεν ισχύουν. Αν έρθετε αντιμέτωποι με μία τέτοια κατάσταση, το να εκφράσετε το θυμό σας όχι μόνο δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα, αλλά είναι πιθανό να οδηγήσει σε εντονότερα προβλήματα συμπεριφοράς. Αντί γι’ αυτό, αλλάξτε διακριτικά θέμα, στρέφοντας την προσοχή του αγαπημένου σας προσώπου σε κάτι άλλο. Πείτε π.χ. “Εντάξει μαμά, έχεις δίκιο, θα στο δώσω πίσω. Έλα τώρα να δοκιμάσεις το γλυκό που ετοίμασα μόνο για σένα!”.
9. «Τι είναι αυτά που λες; Ο πατέρας σου πέθανε πριν από 25 χρόνια!»Η απότομη έκθεση ενός ανθρώπου με άνοια στην πραγματικότητα του θανάτου ενός αγαπημένου προσώπου που συνέβη πριν καιρό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να βιώσει την απώλεια και τα δυσάρεστα συναισθήματα που τη συνοδεύουν ξανά από την αρχή. Αντί γι’ αυτό, προσπεράστε το συγκεκριμένο θέμα ή αν επιλέξετε να το σχολιάσετε, κάντε το με ευαισθησία και διακριτικότητα.
10. »Πώς είμαστε σήμερα, γλυκιά μου; Μήπως πεινάμε ή διψάμε;»Η «μωρουδίστικη» ομιλία, η οποία συνήθως χαρακτηρίζεται από αργό ρυθμό, υπερβολικό τονισμό και αυξημένη ένταση, κάνει τα άτομα με άνοια να νιώθουν ανίκανα και υποδεέστερα. Αντί γι’ αυτό, αντιμετωπίστε τον άνθρωπο που ξεχνά ως ισότιμο συνομιλητή, φροντίζοντας ωστόσο να απλοποιείτε τα νοήματα στο βαθμό που είναι κατάλληλος για το στάδιο της νόσου στο οποίο βρίσκεται.
Αντί επιλόγου
Οι παραπάνω συμβουλές έχουν ως στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα της επικοινωνίας σας με το αγαπημένο σας πρόσωπο και ταυτόχρονα, να προστατέψουν την αξιοπρέπεια και την αυτοεκτίμησή του. Αν, ωστόσο, έχετε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν ή χρησιμοποιήσετε στο μέλλον κάποιες από αυτές τις φράσεις, μην νιώθετε ενοχές. Όπως ακριβώς δεν υπάρχει ο «τέλειος» γονιός, έτσι δεν υπάρχει και ο «τέλειος» φροντιστής. Θυμίστε στον εαυτό σας ότι κάνετε ότι καλύτερο μπορείτε. Η άνευ όρων αγάπη μαζί με την υποστήριξη και έγκυρη ενημέρωση και εκπαίδευση σχετικά με τις προκλήσεις τις νόσου θα σας βοηθήσουν να φροντίσετε τον άνθρωπό σας -και εσάς τους ίδιους- με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
*** Όλγα Λυμπεροπούλου- Nευροψυχολόγος με ειδίκευση στην Τρίτη Ηλικία και τις Άνοιες.
.
The post 10 φράσεις που ΔΕΝ πρέπει να πεις ποτέ σε έναν Άνθρωπο με Άνοια appeared first on newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Άγριες Μέλισσες - Επόμενα επεισόδια: Η Δρόσω ρίχνεται στη μάχη αναζήτησης γαμπρού
- Ποιο είναι το επιδόρπιο που καθαρίζει τις αρτηρίες;
- Σχιζοφρένεια: Τα 5 βασικά σημάδια που πρέπει να μας ανησυχούν
- Συγχωροχάρτι στη φοροδιαφυγή μέχρι 100.000 ευρώ!
- Κοινωνικό μέρισμα: Μέσω πλατφόρμας και αίτησης το βοήθημα - Ποιοι το χάνουν
- «Βόμβα» Μαρούπα (ΕΕΑ) : «Είχε ζητήσει άδεια εταιρία συμφερόντων Σαββίδη και ο Συγγελίδης να πάρουν την Ξάνθη»
- Σύμβουλος Τραμπ : Θα βάλουμε τον Ερντογάν στη θέση του
- Φωτιά στο Athenaeum Palace: Το «μυστικό» κρύβεται στο δωμάτιο 203
- Αθανάσιος Δρούγος : "Δεν πήγε καλά η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογαν. Τα πράγματα θα χειροτερέψουν" [video]
- Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από οστεοπόρωση (εικόνες)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Σχιζοφρένεια: Τα 5 βασικά σημάδια που πρέπει να μας ανησυχούν
- Παράξενα συμπτώματα που σημαίνουν καρκίνος- Τι πρέπει να προσέχετε;
- Ποιο είναι το επιδόρπιο που καθαρίζει τις αρτηρίες;
- 7 διατροφικές ανάγκες που χρειάζονται οι γυναίκες μετά τα 40
- Καρκίνος: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν λόγω στρες
- 10 φράσεις που ΔΕΝ πρέπει να πεις ποτέ σε έναν Άνθρωπο με Άνοια
- Ό,τι σπέρνεις, αυτό θερίζεις
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- 10 φράσεις που ΔΕΝ πρέπει να πεις ποτέ σε έναν Άνθρωπο με Άνοια
- Καρκίνος: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν λόγω στρες
- Ό,τι σπέρνεις, αυτό θερίζεις
- Ποιο είναι το επιδόρπιο που καθαρίζει τις αρτηρίες;
- Παράξενα συμπτώματα που σημαίνουν καρκίνος- Τι πρέπει να προσέχετε;
- 7 διατροφικές ανάγκες που χρειάζονται οι γυναίκες μετά τα 40
- Σχιζοφρένεια: Τα 5 βασικά σημάδια που πρέπει να μας ανησυχούν
- Πώς η τέχνη μπορεί να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε το πένθος
- Πανελλαδικές 2020 : Αυτές είναι όλες οι αλλαγές. Αναλυτικά ανά μάθημα
- Θρήνος Για Τον 9χρονο Στυλιανό – Ερωτόκριτο Που «Έσβησε» Στο Μακάρειο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΠΑΤΡΑ: Πανηγυρίζει σήμερα η ενορία του Αγίου Νικολάου Πατρών
- Κοινωνικό μέρισμα: Η αίτηση, οι δικαιούχοι και το ακατάσχετο
- ΗΠΑ: Θανατοποινίτης εκτελέστηκε μετά από 30 χρόνια - Είχε κάψει ζωντανή την πρώην σύντροφό του
- H Πάτρα μισό αιώνα πριν - Στοιχεία μιας άλλης ζωής μέσα από το περίφημο αρχείο Δωρή
- Επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Κλειστό σήμερα το κέντρο της Αθήνας – Πού διακόπτεται η κυκλοφορία
- Τροχαίο στη Λαυρίου: Σοκάρει το βίντεο από τη φονική σύγκρουση με ένα νεκρό και δύο τραυματίες
- Κλειστό σήμερα το κέντρο της Αθήνας, λόγω των εκδηλώσεων για την επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου
- Προς απέλαση ο πρέσβης της Λιβύης, δεν έδωσε τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης
- Καιρός: Με τοπικές βροχές και αρκετό κρύο η Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου
- Επέτειος Γρηγορόπουλου: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί - Ποιος σταθμός του Μετρό δεν λειτουργεί