18 Μύθοι για την ψυχική ασθένεια που άνθρωποι πίστευαν, πριν διαγνωσθούν με αυτήν

Ας μη χρειαστεί κανείς να διαγνωσθεί με ψυχική ασθένεια για να αλλάξει γνώμη για αυτή.

Συχνά οι άνθρωποι λαμβάνουν  την πρώτη τους επίσημη «εισαγωγή στην ψυχική ασθένεια», όταν εκείνοι- ή ένα κοντινό αγαπημένο τους πρόσωπο – διαγιγνώσκεται να πάσχει από μια ψυχιατρική ασθένεια.

Μέχρι τότε, η ιδέα μας για το ποιος είναι «ψυχικά ασθενής» συχνά διαμορφώνεται από απεικονίσεις των μέσων  μαζικής ενημέρωσης, από παρανοήσεις και σίγουρη παραπληροφόρηση. Ακόμα και μετά τη διάγνωση, μπορεί να παρέλθει κάποιος χρόνος για να αισθανθεί κανείς άνετα με τη νέα

ετικέτα, προσπαθώντας να καταλάβει ποιος είναι και ποιος μπορεί να είναι.

Όμως, οι άνθρωποι μαθαίνουν. Και πολλοί μαθαίνουν ότι αν βρουν το σωστό σχέδιο θεραπείας και υποστήριξης, μπορούν να ζήσουν μια ολοκληρωμένη και επιτυχημένη ζωή παρά τις προηγούμενες παρανοήσεις τους. Και αν βοηθήσουμε στο να εξαπλωθούν τώρα αυτές οι πληροφορίες, κάποιοι μελλοντικά θα είναι σε θέση να γνωρίζουν πως μπορούν να βρουν τον εαυτό τους μετά τη διάγνωση.

Για να μάθουμε τις παρανοήσεις που οι άνθρωποι είχαν για τις ψυχικές ασθένειες πριν από τη διάγνωση, ζητήσαμε από τα μέλη της κοινότητα του Διεθνούς Ιδρύματος Διπολικής Διαταραχής – στο πλαίσιο της εκστρατείας τους «Say It Forward» – να μας πουν  ένα μύθο που πίστευαν προηγουμένως.

Ακολουθούν  αυτά που είπαν:

Μύθος # 1: «Νόμιζα ότι ποτέ δεν θα ήμουν σε θέση να έχω μια φυσιολογική σχέση με κανέναν εκτός από την οικογένειά μου»

Ενώ είναι αλήθεια ότι οι ψυχικές ασθένειες μπορεί να επηρεάσουν τη σχέση σας με τους άλλους, αυτό δεν σας καταδικάζει σε δυσλειτουργικές σχέσεις. Με την επικοινωνία και την κατανόηση, μπορείτε  να έχετε λειτουργικές, «κανονικές» σχέσεις.

Μύθος # 2: «Ποτέ δεν θα μπορέσω να  αισθανθώ και πάλι καλά»

Ενώ πολλές ασθένειες όπως η διπολική διαταραχή δεν έχουν ξεκάθαρη «θεραπεία», μόλις βρείτε το σωστό σχέδιο θεραπείας, είναι 100% δυνατόν να αισθανθείτε “καλά”. Το «Καλά» μπορεί να μην διαρκέσει για πάντα, αλλά μπορεί να υπάρξει.

Μύθος # 3: «Οι άνθρωποι με ψυχική ασθένεια δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν στην καθημερινή ζωή με τους ‘φυσιολογικούς’ ανθρώπους»

Αναληθές. Τα άτομα με ψυχική ασθένεια υπάρχουν γύρω μας. Η συγκεκριμένη κοπέλα που το ανέφερε πρόσθεσε, «ήμουν τόσο λάθος τόσο, τόσο λάθος. Μπορούμε και εμείς να αναπτυχθούμε, μπορούμε να ζούμε».

Μύθος # 4: «[Σκέφτηκα] ότι δεν ήταν πραγματικό, εκτός αν ήταν μια ακραία περίπτωση»

Οι ψυχικές ασθένειες υπάρχουν σε ένα φάσμα. Ακριβώς επειδή βρίσκεστε σε επίπεδο «υψηλότερης λειτουργικότητας» δεν σημαίνει ότι η ασθένειά σας δεν είναι πραγματική.

Μύθος # 5: «Δεν είχα συνειδητοποιήσει το ποσοστό της ζωής μου που επηρεάζεται από την ψυχική ασθένεια μου. Σχέσεις, φιλίες, οικογένεια»

Είναι αλήθεια – επειδή μερικά από τα συμπτώματα των ψυχικών ασθενειών επηρεάζουν τη συμπεριφορά σας, μπορεί να επηρεαστούν οι αγαπημένοι σας. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η επικοινωνία με τους φίλους και την οικογένειά σας για ό, τι χρειάζεστε όταν η συμπεριφορά σας επηρεάζεται, είναι τόσο σημαντική.

Μύθος # 6: «Πίστευα κάποτε ότι όταν θα ήμουν ενήλικας θα ωρίμαζα και θα αναπτυσσόμουν έξω από την ασθένειά μου, ότι τα προβλήματά μου ήταν απλά μια «εφηβική φάση» που ο καθένας περνά».

Οι ψυχικές ασθένειες δεν είναι μια φάση ή κάτι που μπορείτε απλά να «ξεπεράσετε». Παρά το γεγονός ότι μπορεί να τις ελέγξετε, θα πρέπει συχνά να τις διαχειρίζεστε εφ’ όρου ζωής.

Μύθος # 7: «Δεν ήξερα ότι ήταν τόσο συνηθισμένη»

Εάν ζείτε με μια ψυχική ασθένεια δεν είστε οι μόνοι. Ένας στους πέντε ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες ζουν με ψυχική ασθένεια, και περίπου 5,7 εκατομμύρια ζουν με διπολική διαταραχή. Υπάρχει δύναμη σε αυτούς τους αριθμούς.

Μύθος # 8: «[Σκέφτηκα] οι άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας θέλουν μόνο φροντίδα και ειδική θεραπεία».

Όχι.

Μύθος # 9: «[Σκέφτηκα] Ήμουν ανίκανη να γίνω μητέρα και θα ήταν άδικο για τα παιδιά μου αν σκεφτόμουν να κάνω οικογένεια!»

Μπορείτε να είστε ένας πολύ καλός γονέας και να έχετε διαγνωσθεί με μία ψυχική ασθένεια. Η συγκεκριμένη κοπέλα συνέχισε:  «Τέσσερα παιδιά αργότερα, ναι είναι δύσκολο, αλλά είμαι μια καλή μαμά! Και κανείς δεν είπε ότι η μητρότητα ήταν κάτι εύκολο».

Μύθος # 10: «Νόμιζα ότι ήμουν αδύναμη»

Το να έχετε  μια ψυχική ασθένεια δεν σας κάνει αδύναμο. Στην πραγματικότητα, η αντιμετώπιση μιας ψυχικής ασθένειας σας κάνει γενναίους.

Μύθος # 11: «Μου είπαν ότι δεν είχα τίποτα που να πηγαίνει στραβά, απλά δεν είχα αρκετή πίστη»

Το να ζεις με μια ψυχική ασθένεια δεν συσχετίζεται με το πόση πίστη έχεις. Οι Ψυχικές ασθένειες δεν κάνουν διακρίσεις.

Μύθος # 12: «Η λήψη φαρμάκων ήταν ένα σημάδι ήττας»

Η λήψη φαρμακευτικής αγωγής μερικές φορές είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για τη θεραπεία – δεν έχει να κάνει με το αν το άτομο είναι «ισχυρό» ή «αδύναμο».

Μύθος # 13: «Πίστευα ότι έπρεπε να το κρύψω, ήταν μια αποτυχία από πλευράς  μου»

Το να αναπτύξετε μια ψυχική ασθένεια δεν είναι δικό σας λάθος. Δεν είναι μια αποτυχία. Δεν χρειάζεται να ντρέπεστε για τίποτα.

Μύθος # 14: «[Σκέφτηκα] ότι η κατάθλιψη σημαίνει ότι είσαι λυπημένος όλη την ώρα»

Η κατάθλιψη μπορεί να είναι πολλά πράγματα και συχνά μόνο ένα μέρος της είναι η επίμονη θλίψη. Αλλά δεν είναι το είδος της θλίψης που εξαφανίζεται αυτόματα όταν κάνεις κάτι που αγαπάς. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν: κόπωση, απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε αγαπούσατε, αϋπνία, ευερεθιστότητα και αλλαγές στην όρεξη.

Μύθος # 15: «Νόμιζα ότι αφού ήμουν εξωστρεφής και μία ευτυχισμένη, ζωηρή προσωπικότητα, δεν θα μπορούσα να έχω μια ψυχική ασθένεια»

Η ψυχική ασθένεια δεν είναι ιδιοσυγκρασιακή. Μπορείτε να είστε φυσικά αισιόδοξοι και να εξακολουθείτε να ζείτε με μια ψυχική ασθένεια.

Μύθος # 16: «Πίστευα ότι τα άτομα με ψυχική ασθένεια θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα μόνο από την καθαρή δύναμη της θέλησης»

Αν και η  προθυμία να γίνετε καλύτερα σίγουρα δεν μπορεί να σας βλάψει, δεν μπορείτε να ελέγξετε μια ψυχική ασθένεια με τη θέληση και μόνο. Η προσπάθεια θα σας πάει μέχρι ένα σημείο όσον αφορά τις μεθόδους αντιμετώπισης που μαθαίνετε και τις επιλογές θεραπείας που επιλέγετε.

Μύθος # 17: «Θα έπρεπε να το αντιμετωπίσω μόνος μου»

Όταν ζείτε με μια ψυχική ασθένεια, δεν είστε ποτέ μόνοι. Είστε μέρος μιας ισχυρής κοινότητας. Αν αισθάνεστε ότι χρειάζεστε περισσότερη υποστήριξη στην κοινότητά σας, απευθυνθείτε σε ένα κέντρο ψυχικής υγείας ή στο δήμο σας για περισσότερες πληροφορίες.

Μύθος # 18: «Πίστευα ότι ποτέ δεν θα ήμουν σε θέση να ακολουθήσω τα όνειρά μου. Θα έπρεπε να κάνω μισές προσπάθειες. Τώρα βλέπω ότι μπορώ να κάνω ό, τι θέλω να κάνω»

Ακριβώς…

Πηγή: themighty.com –Απόδοση – Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Μπλέτσος, Ψυχολόγος

The post 18 Μύθοι για την ψυχική ασθένεια που άνθρωποι πίστευαν, πριν διαγνωσθούν με αυτήν appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
18 Μύθοι,18 mythoi