Kορονοϊός: Θα γίνει τόσο αθώος όσο ένα κοινό κρυολόγημα; Οι ειδικοί απαντούν
Πόσο ακόμα θα ζει ανάμεσά μας ο κορωνοϊός; Για αρκετό καιρό προβλέπουν οι επιστήμονες, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα μαθηματικών μοντέλων, όπως και άλλοι κορωνοϊόι, έτσι και ο SARS-CoV-2 εκτιμάται ότι θα εξελιχθεί σε μια πιο ελαφριά εποχική λοίμωξη.
Ελπίζουμε να έχουν δίκιοH πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να βρήκε απροετοίμαστο σχεδόν ολόκληρο τον πλανήτη, ο μεταδοτικός ιός όμως δεν αποτελεί νέο φαινόμενο για την επιστημονική κοινότητα καθώς στη φύση υπάρχουν και άλλοι κορωνοϊοί με παρόμοια δράση. Ποια θα είναι όμως η
Σύμφωνα με τα νέα ερευνητικά δεδομένα από μαθηματικά μοντέλα, η λοίμωξη COVID-19 αναμένεται να γίνει μια ενδημική λοίμωξη που θα προσβάλλει κυρίως μικρά παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν νοσήσει από τον ιό, όπως άλλωστε και άλλοι κορωνοϊοί.
«Η ηλικία ήταν ένας παράγοντας που καθόρισε τη σοβαρότητα της λοίμωξης από κορωνοϊό. Ωστόσο, τα μοντέλα μας δείχνουν ότι ο κίνδυνος μόλυνσης πιθανότατα θα μετατοπιστεί στα μικρότερα παιδιά όσο οι ενήλικες αποκτούν ανοσία μέσω του εμβολιασμού ή μέσω της έκθεσης στον ιό» σύμφωνα με τον Δρ Ottar Bjornstad καθηγητή βιολογίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Αυτή η μετατόπιση άλλωστε έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν σε άλλους ιούς που ανήκουν στην οικογένεια του κορωνοϊού.
Ο ίδιος, ωστόσο, προειδοποίησε ότι εάν η ανοσία σε μια πιθανή επαναμόλυνση από τον ιό μειωθεί στους ενήλικες, η σοβαρή νόσηση θα εξακολουθήσει να υπάρχει, αν και μια παλιότερη μόλυνση από τον ιό θα μπορούσε να μειώσει τη σοβαρότητα της νόσου. Όπως τονίζει όμως και σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα, ο εμβολιασμός προσφέρει την ισχυρότερη προστασία ενάντια στον ιό.
Πώς γίνεται η πρόβλεψη
Η ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από Αμερικανούς και Νορβηγούς επιστήμονες ανέπτυξαν ένα ρεαλιστικό μαθηματικό μοντέλο με βάση την ηλικία, το οποίο ενσωματώνει τα δημογραφικά δεδομένα, την κοινωνικoποίηση του πληθυσμού και τη διάρκεια της ανοσίας με στόχο να εξετάσει τα πιθανά μελλοντικά κρόυσματα με βάση την ηλικιά και τη θνησημότητα του κορωνοϊού.
Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν τη βαρύτητα της ασθένειας σε τρία διαφορετικά χρονικά διαστήματα: στο 1 έτος, στα 10 έτη και στα 20 έτη. Επιπλέον, διερεύνησαν πόσο διέφερε η σοβαρότητα της λοίμωξης ανάμεσα σε 11 διαφορετικές χώρες του κόσμου, στην Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλίας, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική. Τα δεδομένα αυτά αντλήθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη για κάθε μία από αυτές τις χώρες ξεχωριστά.
«Ανεξάρτητα από την ανοσία, η θνησιμότητα μπορεί να διαφέρει μεταξύ των κρατών λόγω των διαφορετικών δημογραφικών στοιχείων», τονίζει ο Ruiyun Li, μεταδιδακτορικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου του Όσλο. «Το γενικό πλαίσιο που δημιουργήσαμε με το μαθηματικό μοντέλο μας επιτρέπει να προβλέψουμε με ακρίβεια τον κίνδυνο με βάση την ηλικία και την ανοσία είτε μακροπρόθεσμη είτε βραχυπρόθεσμη, τη μείωση της σοβαρότητας της νόσου λόγω μιας προηγούμενης μόλυνσης και λαμβάνοντας υπόψιν το εύρος των διαφορετικών κρατών με τα διαφορετικά δημογραφικά στοιχεία και την κοινωνική ζωή».
Σύμφωνα με τον Li, η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο στη μείωση της μεταδοτικότητας του ιού. Επομένως, εκτιμούν ότι ο δείκτης R0, το επίπεδο δηλαδή της μεταδοτικότητας, συνδέεται με την κινητικότητα της κοινότητας κάθε δεδομένη μέρα που εξετάζεται. Επιπλέον, το μοντέλο έχει την ικανότητα να προβλέψει τη διαφοροποίηση των ηλικιών που μολύνονται από το ξέσπασμα της πανδημίας σε σύγκριση με το τελικό στάδιο της ενδημικότητας του ιού.
Πιο συγκεκριμένα, στο σενάριο της μακροχρόνιας ανοσίας, ακόμα και σε διάστημα τουλάχιστον δέκα ετών, εκτιμάται ότι οι νέοι θα αποτελούν κυρίως τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού, καθώς ο πιο ηλικιωμένος πληθυσμός θα είναι θωρακισμένος από προηγούμενη μόλυνση σύμφωνα με τον Li.
Eπιπροσθέτως στα παραπάνω στοιχεία, η Jessica Metcalf, αναπληρώτρια καθηγήτρια οικολογίας, εξελικτικής βιολογίας και δημοσίων υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο του Princeton, σημειώνει ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη ισχύει σε περίπτωση που οι επαναμολύνσεις θα προκαλέσουν μόνο ήπια λοίμωξη. Ωστόσο, η θνησιμότητα διαχρονικά θα μπορούσε να μείνει αμετάβλητη εάν οι πρωταρχικές μολύνσεις δεν αποτρέψουν τις επαναμολύνσεις ή δεν μετριάσουν τη σοβαρή νόσηση των ηλικιωμένων.
Βέβαια, ανάλογα και με τα δημογραφικά στοιχεία της κάθε χώρας, το μοντέλο θα παρουσιάσει και άλλα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, οι χώρες με γηραιότερο πληθυσμό, όπως και η χώρα μας ή η Ιταλία, εκτιμάται ότι θα έχουν και περισσότερους θανάτους σύμφωνα με τον Nils Chr. Stenseth, καθηγητή οικολογίας και εξέλιξης στο Πανεπιστήμιο του Όσλο.
Οι μελετητές ελπίζουν ότι τα προβλεπτικά αυτά μοντέλα θα αποτελέσουν ένα ισχυρό εργαλείο των υγειονομικών αρχών κάθε χώρας με στόχο την επίβλεψη των ηλικιών που προσβάλλονται από τον ιό αλλά και την προετοιμασία των αρχών για την αντιμετώπιση των νέων κρουσμάτων.
ygeiamou.gr
The post Kορονοϊός: Θα γίνει τόσο αθώος όσο ένα κοινό κρυολόγημα; Οι ειδικοί απαντούν appeared first on Newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σάκης Αρναούτογλου: Η πρώτη εκτίμηση για το χειμώνα που έρχεται
- Γιατί κατέρρευσε ο αφγανικός στρατός;
- Αλμπερτ Μπουρλά – «Γιατί επιλέξαμε το Ισραήλ και όχι την Ελλάδα»
- Απίστευτη εικόνα – Δείτε πώς είναι σήμερα ο Πασχάλης Τερζής
- Κορονοϊός: Ξεκίνησε η αξιολόγηση της χρήσης του φαρμάκου RoActemra από τον EMA
- Η νέα θεωρία για τον κορονοϊό: Ξέφυγε από εργαστήριο της Ουχάν, εργαζόμενος εκεί ο «ασθενής μηδέν». Πώς «κουμπώνει» με τη μετάδοση από νυχτερίδες
- Μπαράκ Ομπάμα: Έκλεισαν προσωρινά τα σχόλια στο προφίλ του στο Instagram λόγω Αφγανιστάν
- Τζένη Μπαλατσινού: «Μερικές αγάπες είναι πάντα εδώ…»
- Αφγανιστάν: Γερμανικό στρατιωτικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στην Καμπούλ
- Η Ελλάδα αντιμέτωπη με την “τέλεια καταιγίδα”! Η φιλόδοξη Τουρκία και οι επικίνδυνοι “σύμμαχοι” μας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Kορονοϊός: Θα γίνει τόσο αθώος όσο ένα κοινό κρυολόγημα; Οι ειδικοί απαντούν
- Τι θα συμβεί στον εγκέφαλό σας εάν σταματήσετε να κοιτάτε το κινητό σας πριν κοιμηθείτε
- Προειδοποίηση Σάκη Αρναούτογλου: Έρχεται κακοκαιρία με βροχές και ισχυρές καταιγίδες – Πού θα χτυπήσει
- Πώς να τονώσετε την αυτοπεποίθηση σας μέσα από 8 συμβουλές
- Έμεινε άυπνος για 264 ώρες, από την πέμπτη ημέρα όλα άλλαξαν, όταν του είπαν τι έκανε δεν θυμόταν τίποτα – ΒΙΝΤΕΟ
- Πώς συνδέεται το ύψος με την υγεία; Μία νέα έρευνα δίνει τεράστια σημασία σε κάθε χαμένο εκατοστό
- Αυτό μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι άνοιας, πολλά χρόνια πριν την επίσημη διάγνωση
- Κορoνοϊός – Μετάδοση: Ο νέος καθοριστικός παράγοντας για την εξάπλωση της πανδημίας
- Ο Νίκος Χαρδαλιάς υπέστη ισχαιμικό επεισόδιο -Του τοποθετήθηκαν δύο στεντ
- Οι νέες οδηγίες του CDC για τους εμβολιασμένους, λόγω της επέλασης Δέλτα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τζο Μπάιντεν: «Η αποστολή μας στο Αφγανιστάν δεν ήταν ποτέ να χτίσουμε μια νέα χώρα»
- Την κατάσταση αξιολογούν σήμερα οι Ευρωπαίοι
- ΟΑΕΔ: Ποιοι πυρόπληκτοι δικαιούνται άμεση ενίσχυση 718 εκατ. και 2.000 τον επόμενο μήνα
- Τσιτσιπάς: «Δε θα εμβολιαστώ αν δε γίνει υποχρεωτικό»
- Γιατί κατέρρευσε ο αφγανικός στρατός;
- Το Superyacht με πυρηνική ενέργεια που είναι μεγαλύτερο από τον Τιτανικό και κοστίζει 700 εκατομμύρια δολάρια
- Φωτιά στα Βίλια: Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης – Εκκενώθηκαν 5 ακόμη οικισμοί με μήνυμα του 112 (Videos)
- ΕΟΔΥ: Τα 137 σημεία που θα πραγματοποιούνται σήμερα δωρεάν rapid test
- Κερατέα: Χωρίς ενεργά μέτωπα η φωτιά
- Στους Ταλιμπάν το Αφγανιστάν: Διπλωματικό κομφούζιο εν μέσω χάους - Μπάιντεν: Δεν μετανιώνω