Αγοροσυνάχι : Είναι πραγματικό ή δικαιολογία των αντρών;

Man flu: Μια ελαφριά ασθένεια, όπως ένα κρύωμα, που ο ασθενής αντιμετωπίζει σαν κάτι πιο σοβαρό, και συνήθως αυτός ο ασθενής είναι άνδρας.

Αυτή είναι η ερμηνείαΣτο Cambridge Dictionary του αγγλικού λεξικού του Κέμπριτζ για το φαινόμενο, και οι Άγγλοι φημίζονται για την τέχνη του υπαινιγμού. Αρκετοί άντρες που το διαβάζετε τώρα αυτό μειδιάτε και αρκετές γυναίκες κουνάτε […]

Man flu: Μια ελαφριά ασθένεια, όπως ένα κρύωμα,

που ο ασθενής αντιμετωπίζει σαν κάτι πιο σοβαρό, και συνήθως αυτός ο ασθενής είναι άνδρας.
Αυτή είναι η ερμηνείαΣτο Cambridge Dictionary του αγγλικού λεξικού του Κέμπριτζ για το φαινόμενο, και οι Άγγλοι φημίζονται για την τέχνη του υπαινιγμού.

Αρκετοί άντρες που το διαβάζετε τώρα αυτό μειδιάτε και αρκετές γυναίκες κουνάτε το κεφάλι σας… «Αγοροσυνάχι» η συγκεκριμένη ασθένεια μπορεί να ονομαστεί  μόνο όταν ο ασθενής έχει σύντροφο από την οποία περιμένει  έξτρα περιποίηση, φροντίδα και, φθυσικά, προσοχή. Το έχουν χρησιμοποιήσει ακόμα και οι διαφημίσεις φαρμακευτικών σκευασμάτων παρακεταμόλης, εν είδει χιουμοριστικού στιγμιότυπου: ένας άντρας να γκρινιάζει και να παραπονιέται σαν μωρό παιδί, ναι, είναι λίγο αστείο.

Πρόσφατα, η εντύπωση που επικρατούσε για το ότι το… αγοροσυνάχι είναι απλώς ένα αστείο της ποπ κουλτούρας και μια υπερβολή των αντρών-παιδιών, άλλαξε. Υπεύθυνος γι’ αυτό, o Δρ Κάιλ Σου, καθηγητής στο Memorial University στον Καναδά, που δημοσίευσε στo χριστουγεννιάτικο τεύχος British Medical Journal άρθρο στο οποίο διερευνά την «επιστήμη πίσω από το αγοροσυνάχι» επειδή βαρέθηκε, όπως έγραψε, να τον κατηγορούν για υπερβολή όταν έχει συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης.

Στο άρθρο του, αναφέρθηκε σε έρευνες που έχουν γίνει σε ποντίκια, οι οποίες δείχνουν ότι οι ορμόνες επηρεάζουν ευθέως το ανοσοποιητικό και τα θηλυκά έχουν πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα από τα αρσενικά. Παράλληλα, έρευνα του 2013 του πανεπιστημίου Stanford έδειξε ότι τα γυναικεία αντισώματα αντιδρούν πιο γρήγορα στον ιό της γρίπης από ό,τι τα ανδρικά και επιπλέον οι άνδρες με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης έχουν πιο αδύναμη αντίδραση αντισωμάτων. Ως συμπέρασμα, η έρευνα αναφέρει ότι ενδεχομένως η τεστοστερόνη ενεργεί ως ανοσοκατασταλτικό, ενώ τα οιστρογόνα ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ίσως, τελικά, το να θεωρούμε ότι ένας άνδρας συμπεριφέρεται σαν νήπιο επειδή πονάει ο λαιμός του και βήχει, μπορεί να μην είναι και τόσο δίκαιο.

Κι οι γυναίκες τι φταίνε;

Ο δρ Σου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε μία έρευνα που δείχνει ότι οι άνδρες στις ΗΠΑ νοσηλεύονται και πεθαίνουν από εποχική γρίπη σε υψηλότερα ποσοστά από τις γυναίκες, ενώ μάλιστα πρότεινε μια θεωρία που θέλει ουσιαστικά τις γυναίκες να φταίνε για το αδύναμο ανοσοποιητικό των ανδρών. Η βασική του τοποθέτηση είναι ότι οι γυναίκες προτιμούν άνδρες με υψηλά ποσοστά τεστοστερόνης ως σεξουαλικούς συντρόφους, δημιουργώντας εξελικτικά γενιές αρσενικών απογόνων που δεν μπορούν να περάσουν ένα συνάχι χωρίς να αισθάνονται ότι με κάθε φύσημα της μύτης αργοπεθαίνουν.

Από την άλλη, έρευνα του 2010 που δημοσίευσε το BBC έδειχνε ότι οι γυναίκες απουσιάζουν λόγω ασθένειας από την εργασία τους δύο φορές πιο συχνά από τους άνδρες, αλλά αυτό ασφαλώς δεν λέει και πολλά, αφού είναι δέκα φορές πιο πιθανό να μείνουν στο σπίτι για να φροντίσουν άρρωστα παιδιά ή ηλικιωμένους από ό,τι οι άνδρες, οι οποίοι αντιμέτωποι με αυτό το ενδεχόμενο θα προτιμούσαν να κοιμηθούν το βράδυ στο γραφείο.

Η πραγματικότητα (αλήθεια τώρα)

Αν και το άρθρο του δρ Σου διαδόθηκε σχεδόν σε όλα τα Μέσα, από τους Times μέχρι το CNN και έγινε viral, η αλήθεια είναι ότι πρόκειται μάλλον για ένα εσωτερικό αστείο μεταξύ επιστημόνων.

Διότι, το χριστουγεννιάτικο τεύχος του British Medical Journal δημοσιεύει παραδοσιακά κάθε χρόνο άρθρα που έχουν μεν μια επιστημονική βάση, αλλά όχι βαρύτητα. Είναι κάτι σαν την ιατρική πρωταπριλιά, με «έρευνες» που γίνονται κυρίως για πλάκα και τα Μέσα αναπαράγουν γιατί είναι πολύ επιτυχημένα clickbaits. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ένα άρθρο που εξέταζε κατά πόσο η  Πέπα, το Γουρουνάκι ενθαρρύνει την κακή χρήση των πόρων της πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης, καθώς ο αρκούδος γιατρός σπαταλά δημόσιο χρήμα κάνοντας κατ’ οίκον επισκέψεις και συνταγογραφώντας χωρίς λόγο.

Δεν υπάρχει αγοροσυνάχι και κοριτσισυνάχι. Μόνο άντρες που αρρωσταίνουν και υπερβάλλουν. Α, και γυναίκες που το ανέχονται και τους φροντίζουν σα να ήταν τα παιδιά τους δίνοντας βάση και συνέχεια σε αυτήν την…κακιά συνήθεια!

Insidestory.gr

The post Αγοροσυνάχι : Είναι πραγματικό ή δικαιολογία των αντρών; appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα