Άλκη Ζέη: Όταν ο δάσκαλος έχει όρεξη και κέφι, έχουν και τα παιδιά όρεξη και κέφι
Με αφορμή τον θάνατο της ‘Αλκης Ζέη, το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναδημοσίευσε κείμενο με τίτλο “Ένας δάσκαλος φέρνει την άνοιξη” που είχε γράψει η αγαπημένη και πολυμεταφρασμένη συγγραφέας για τη στήλη “ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ” του Πρακτορείου και είχε μεταδοθεί στις 9 Σεπτεμβρίου 2016.
“Ένας δάσκαλος φέρνει την άνοιξη” της Άλκης Ζέη
Όταν ήμουνα μικρή, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τα σχολεία άνοιγαν την πρώτη Οκτωβρίου. Τις τελευταίες μέρες του Σεπτέμβρη
Στο γυμνάσιο! Ένιωθα μεγάλη πιά. Η αδελφή μου που ήδη πήγαινε στο γυμνάσιο, μου έλεγε με πολλή περηφάνεια πως είχανε πολλούς καθηγητές, έναν για κάθε μάθημα κι όχι μια δασκάλα για όλα όπως στο δημοτικό.
Εκεί, στην πρώτη γυμνασίου εκτός από τα τόσα θαυμαστά που συνέβαιναν γνώρισα και τη Ζώρζ Σαρή που γίναμε φίλες για μια ολόκληρη ζωή.
Το ίδιο το σχολείο που πήγαινα δεν το αγαπούσα. Η διευθύντρια ήτανε θαυμάστρια του Μεταξά και σε όλες τις τάξεις πλάι στον Χριστό κρεμόταν μια μεγάλη φωτογραφία του, που μας κοίταζε με γουρλωμένα μάτια μέσα από τα τεράστια γυαλιά του. Όμως, μαζί με τη Ζωρζ κι άλλα τρία κορίτσια είχαμε κάνει μια τόσο στενή παρέα που τίποτε δεν μπορούσε να τη διαλύσει. Ούτε καν ότι η Ζωρζ αγαπούσε τον Μεταξά γιατί της άρεσε η στολή νεολαίας και τα χρυσά αστέρια που της είχανε κολλήσει στους ώμους. Ήτανε πολύ όμορφη η Ζωρζ, είχε μια δυνατή φωνή και πολύ θάρρος. Έπαιρνε μέρος σε όλες τις γιορτές του σχολείου και πότε παρίστανε τον Ρήγα Φερραίο και πότε τον Ερμή. Με προστάτευε από τα μαλώματα της διευθύντριας επειδή στις εκθέσεις έγραφα τα δικά μου κι όχι τις τυποποιημένες φράσεις που μας έλεγε εκείνη σχετικά με την αποταμίευση και την αστυφιλία και άλλα τέτοια συγκλονιστικά.
Μια μικρή παρένθεση. Στην κατοχή η Ζωρζ ξέχασε τα χρυσά αστέρια, τον Μεταξά και τους βασιλιάδες και είμασταν μαζί στην Αντίσταση.
Είχαμε δύο καθηγήτριες, μια στα Αρχαία και μια στα Νέα Ελληνικά, που τις λατρεύαμε κι εύρισκαν τον μπελά τους από τη διευθύντρια γιατί μας φέρονταν φιλικά και δεν μας κρατούσαν σε απόσταση. Ώσπου τη μια, την πιο νέα, την έδιωξε γιατί μας υπερασπίστηκε όταν εκείνη μας κατσάδιασε άδικα. Παρ’ όλα αυτά το αγαπούσαμε το σχολείο επειδή η φιλία μας ήταν τόσο δυνατή που δεν την αλλάζαμε με τίποτα.
Όταν οι γονείς μας, που ήταν πολύ δημοκρατικοί, θέλησαν να μας αλλάξουν σχολείο και σε μια διαφωνία με τη διευθύντρια μάς πήραν στη μέση της χρονιάς για να πάμε στη σχολή Αηδονοπούλου που για κείνα τα χρόνια ήταν -μα ακόμα και για σήμερα μπορούσε να είναι – ένα προοδευτικό, ελεύθερο σχολείο.
Η απελπισία μου δεν περιγράφεται. Είπα πως άρχιζε η πιο δυστυχισμένη μέρα της ζωής μου. Άφηνα τις φίλες μου που για μένα, ακόμα και τώρα, η φιλία είναι το πιο πολύτιμο πράγμα στη ζωή μου.
Πήγα με κατεβασμένα μούτρα, το σχολείο όμως εκείνο δεν ήθελε κανένα παιδί που να μην χαμογελάει. Σ’ έσπρωχναν να κάνεις κάτι που αγαπούσες, να ζωγραφίσεις, να παίξεις θέατρο, κουκλοθέατρο, να γράψεις. Εκεί έμαθα πως μ’αρέσει να γράφω. Την πρώτη έκθεση που έγραψα χωρίς τον φόβο της διευθύντριας του άλλου σχολείου την δημοσίευσαν στο περιοδικό του σχολείου. Κι ύστερα, μια επιτροπή από τις μεγάλες μαθήτριες που έβγαζαν μια φορά τη βδομάδα την εφημερίδα του τοίχου- την κολλούσαν στον τοίχο στους διαδρόμους του σχολείου-, μου ανέθεσαν να γράψω το χρονογράφημα γιατί βρήκαν από την πρώτη εκείνη έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό πως είχα χιούμορ. Έγραψα το πρώτο χρονογράφημα κι από τότε το έγραφα σχεδόν κάθε βδομάδα ώσπου τελείωσα το σχολείο. Δεν ξέρω αν θα γινόμουν συγγραφέας, αν δεν είχα αλλάξει σχολείο.
Έκανα καινούριες φίλες χωρίς όμως να ξεχάσω τις παλιές που κάθε μεσημέρι όταν σχολούσαμε με περίμεναν στη γωνιά ενός δρόμου ν’αγκαλιαστούμε και να πούμε τα νέα μας.
Ήρθε ο πόλεμος. Ήτανε μια Δευτέρα και η πιο μεγάλη μου λύπη ήτανε ότι έκλεισε το σχολείο. Κι αργότερα, στην κατοχή, το σχολείο ήτανε σαν ένας φωτεινός φάρος μέσα στη μαυρίλα. Ας συναντούσαμε στο δρόμο ανθρώπους σωριασμένους κάτω από την πείνα, ας βλέπαμε άλλους να ψάχνουν στα σκουπίδια για να βρουν κάτι να φάνε, κι ας είχαμε δεί ένα πρωί δυο κρεμασμένους από ένα φανάρι της πλατείας. Μόλις έκλεινε η πόρτα του σχολείου τα ξεχνούσαμε όλα, κι οι δάσκαλοί μας αδυνατισμένοι από την πείνα, με το κολάρο του πουκαμίσου τους να χάσκει στον λαιμό, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να ξεχνάμε τη φρίκη και να έχουμε ενδιαφέρον για τη ζωή.
Παρ’ όλο που το σχολείο μας το είχαν επιτάξει οι Γερμανοί και στριμωχτήκαμε σε ένα άλλο κτήριο τρείς τρείς στα θρανία, τότε κάναμε τις παραστάσεις του κουκλοθέατρου που εγώ έγραφα τα έργα, άλλες έπαιζαν τους ρόλους κι άλλες έφτιαχναν σκηνικά και κοστούμια.Δουλεύαμε με πάθος, τα ξεχνούσαμε όλα.Κι αυτό, το οφείλαμε στην καθηγήτρια των τεχνικών, την Ελένη Περράκη, που κράτησε μετά την κατοχή για ολόκληρα τριάντα χρόνια το κουκλοθέατρο με το όνομα». Τότε που ήταν σχεδόν το μοναδικό θέαμα για παιδιά.
Και δεν ήτανε μόνο αυτή. Ο καθηγητής των αρχαίων ελληνικών ο Μιχάλης Αναστασίου-ξαδελφος του Καζαντζάκη- δεν μας άφηνε μόνο με τα εις μι ρήματα και δυο σελίδες από την Αντιγόνη να μάθουμε απ’ έξω. Μας διάβαζε από μετάφραση όλη την τραγωδία και ξέκλεβε λίγη ώρα πριν χτυπήσει το κουδούνι για να μας διαβάσει τη μεγάλη του αγάπη, τον Πέερ Γκυντ του Ίψεν.
Οι δάσκαλοι, αυτοί είναι το παν για το σχολείο. Τώρα περιμένω με ανυπομονησία να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για ν’ αρχίσω να επισκέπτομαι τα σχολεία, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε όλη την Ελλάδα, να κουβεντιάσω με τα παιδιά.
Kι όλα αυτά τα χρόνια που πηγαίνω από σχολείο σε σχολείο, κατέληξα στο συμπέρασμα πως όλα εξαρτώνται από τον δάσκαλο. Είτε το σχολείο βρίσκεται σε μεγάλη πόλη είτε σε μικρή ή και σε χωριό ακόμα, εντυπωσιάζομαι από τα παιδιά που κάνουν τόσα δημιουργικά πράγματα, που ξέρουν να συνομιλούν κι έχουν διαβάσει τόσα βιβλία που απορείς πώς βρίσκουν τον χρόνο. Κι όλα αυτά γιατί υπάρχει ένας δάσκαλος που κλέβει ώρες από μαθήματα και από τη ζωή του για να κάνει τα παιδιά -δύσκολο πράγμα σήμερα -να αγαπήσουν το βιβλίο και να ξεφύγουν από το βαρετό πρόγραμμα του σχολείου .Τους θαυμάζω αυτούς τους δασκάλους.Μέσα στις δύσκολες και άχαρες μέρες που ζούμε, αυτοί είναι μια αχτίδα ελπίδας. Σ΄ένα νησί, είχα επισκεφτεί ένα σχολείο, την έκτη τάξη Δημοτικού. Και τι δεν έκαναν αυτά τα παιδιά. Έπαιζαν σκηνές ολόκληρες από τα βιβλία μου, είχαν γράψει δικές τους σκέψεις, ως και τραγούδια είχαν γράψει σχετικά με τα βιβλία, τα τραγουδούσε μια μικρή χορωδία που μαέστρος ήταν ο δάσκαλος.
Ένας πολύ χαρούμενος δάσκαλος με ολοφάνερη την αγάπη του για τα παιδιά. Πριν αποχαιρετήσω τα παιδιά τα συγχάρηκα για τη δουλειά που είχανε κάνει μα είπα ακόμα πως τους συγχαίρω και για τον εξαίσιο δάσκαλό τους. Τότε σηκώθηκε ένα αγόρι και μου λέει: Μας άξιζε όμως. Όταν βγήκαμε από την τάξη ρώτησα το παιδί. Γιατί είπες πως σας άξιζε ένας τέτοιος δάσκαλος; Και τότε εκείνο, μου διηγήθηκε μια απίστευτη ιστορία. Από την αρχή του χρόνου ως τις γιορτές, είχαν έναν δάσκαλο που φοβόταν τα μικρόβια, δεν άγγιζε την κιμωλία να γράψει στο πίνακα, ούτε τα τετράδιά τους, κι έβαζε τα ίδια τα παιδιά να γυρίζουν τα φύλλα κι αν κάποιο τον άγγιζε κατά λάθος, έβαζε τις φωνές κι έφευγε από την τάξη. Τα παιδιά είχαν πέσει όλα σε κατάθλιψη κι όταν ήρθε ο καινούργιος δάσκαλος, έκανε μέσα σ’ ένα μήνα όλη την τάξη χαρούμενη και τα παιδιά με χαρά έκαναν χίλια δυο πράγματα μαζί του.
Ας αλλάζουν οι υπουργοί Παιδείας, ας αλλάζουν κάθε τόσο τους νόμους. Όταν υπάρχει ένας δάσκαλος με όρεξη και κέφι, τα παιδιά αποκτούν κι’ αυτά όρεξη και κέφι για δουλειά. Είτε σε καινούριο σχολείο βρίσκονται είτε σε λυόμενο ή σε τάξεις με ξεχαρβαλωμένα θρανία. Βλέπεις τα μάτια τους να λάμπουν.
Δεν θ’ άξιζε λοιπόν ένα φωτοστέφανο για τον δάσκαλο; ‘Αραγε θα βρεθεί ποτέ χέρι να του το φορέσει;
hairt.gr
The post Άλκη Ζέη: Όταν ο δάσκαλος έχει όρεξη και κέφι, έχουν και τα παιδιά όρεξη και κέφι appeared first on Newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Δυστυχώς άκουσα εγώ την τελευταία λέξη της Αλίκης Βουγιουκλάκη»
- Το λάθος που κάνουμε και η ντομάτα χάνει την αντικαρκινική της δράση
- «Βόμβα» με Σλούκα
- Δύσκολες ώρες για τον «σουλτάνο»
- Ελληνικό «βέτο» σε δήλωση στήριξης του ΝΑΤΟ προς την Τουρκία
- Κορωνοϊός: Θετικό το παιδί της 38χρονης - Κλείνει το σχολείο που φοιτά για 14 ημέρες
- Δείτε πώς δίνει το ψωμί φούρναρης στην Κοζάνη λόγω…κοροναϊού
- Λάρισα: Από το μικρόβιο του στρεπτόκοκκου «έφυγε» το 5χρονο κορίτσι
- Καταδρομική επίθεση κουκουλοφόρων σε… ψητοπωλείο - Ένταση στην ΑΣΟΕΕ
- Απίθανη δήλωση Παπαδημούλη για τον κορωνοϊό
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Κορονοϊός – Ελλάδα: Κρούσματα, τα επιβεβαιωμένα, τα ύποπτα, κλειστά σχολεία, μέτρα προστασίας
- Ο απρόσμενος παράγοντας που επιταχύνει την φθορά των πνευμόνων
- Όποιος δεν έχει ζήσει με σκύλο δεν θα καταλάβει τι σημαίνει γενναιόδωρη αγάπη
- Έκκληση-Η 9χρονη Ηλιάνα – Χριστίνα νοσηλεύεται στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων και χρειάζεται αίμα και αιμοπετάλια
- Το τραύμα δεν είναι δικό σου λάθος, αλλά η επούλωσή του είναι δική σου ευθύνη
- Ημερίδα «Γυναίκα-Μητέρα, Αναπηρία & Αθλητισμός»
- Άλκη Ζέη: Όταν ο δάσκαλος έχει όρεξη και κέφι, έχουν και τα παιδιά όρεξη και κέφι
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Άλκη Ζέη: Όταν ο δάσκαλος έχει όρεξη και κέφι, έχουν και τα παιδιά όρεξη και κέφι
- Όποιος δεν έχει ζήσει με σκύλο δεν θα καταλάβει τι σημαίνει γενναιόδωρη αγάπη
- Το τραύμα δεν είναι δικό σου λάθος, αλλά η επούλωσή του είναι δική σου ευθύνη
- Έκκληση-Η 9χρονη Ηλιάνα – Χριστίνα νοσηλεύεται στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων και χρειάζεται αίμα και αιμοπετάλια
- Κορονοϊός – Ελλάδα: Κρούσματα, τα επιβεβαιωμένα, τα ύποπτα, κλειστά σχολεία, μέτρα προστασίας
- Ο απρόσμενος παράγοντας που επιταχύνει την φθορά των πνευμόνων
- Ημερίδα «Γυναίκα-Μητέρα, Αναπηρία & Αθλητισμός»
- Λεύκανση επιδερμίδας: 6 φυσικές θεραπείες για να εξαφανίστε πανάδες και σκουρόχρωμες κηλίδες από το δέρμα
- Κνησμός: Με ποια σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας συνδέεται
- Γρίπη και ιώσεις: Πώς θα ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας-ΦΩΤΟ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νέα επιτυχία για την Κορακάκη: «Χάλκινη» στο ευρωπαϊκό Όπλων 2020
- Σε προσλήψεις προχωρά ο ΕΟΔΥ
- Νανοτεχνολογία -πυροτεχνολογία σε ελληνική ύαλο ύστερης αρχαιότητας
- Επεισόδια έξω από την ΑΣΟΕΕ
- Θετικό στον κορονοϊό και το παιδί της 38χρονης σχεδιάστριας
- Γκασόλ: «Θέλω να απολαύσω μια τελευταία σεζόν»
- Government braces for emergency as Erdogan opens migrant floodgates
- ''Τρελή'' χασούρα λόγω του κορονοϊου! Πέντε Ρώσοι μεγιστάνες είχαν απώλειες 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια μέρα
- Επαναφέρει την πρόταση για κλειστή δομή σε ακατοίκητες νησίδες ο Χαράλαμπος Αθανασίου