Άλλαξαν τα δεδομένα: Έτσι μόνο θα καταλάβεις πόσο σε προστατεύει η μάσκα σου

Η μάσκα και η σωστή χρήση της παίζει καταλυτικό παράγοντα στην προστασία μας από τον κορωνοϊό, είτε είμαστε εμβολιασμένοι, είτε όχι.

Η έλευση της μετάλλαξης Δέλτα ανέτρεψε τα δεδομένα, καθώς παρόλο που ο εμβολιασμός αποτρέπει από τη βαριά νόσηση και το θάνατο, δεν αποκλείει όμως την μόλυνση.

Ενώ αρχικά τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αρχικά ανέφεραν ότι δεν είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας για τους εμβολιασμένους πολίτες, με την αύξηση των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, η συγκεκριμένη οδηγία αναιρέθηκε και επικράτησε η οδηγία για την χρήση της μάσκας για όλους ανεξαιρέτως

στους εσωτερικούς χώρους.

Η σύσταση των ειδικών πλέον επικεντρώνεται και στην ποιότητα της μάσκας, καθώς θα πρέπει να αποτελείται από δύο ή και περισσότερες στρώσεις υφάσματος και να πλένεται εύκολα και να μην δυσκολεύει την αναπνοή.

Επιπλέον, η σωστή μάσκα εφαρμόζει στο πρόσωπό μας και καλύπτει πλήρως τη μύτη και το στόμα, χωρίς να δημιουργούνται διαρροές στα πλαϊνά της, ενώ εξίσου σημαντικό θεωρείται και το εύκαμπτο συρματάκι της μάσκας στην περιοχή της μύτης για την καλύτερη εφαρμογή και τον περιορισμό της διαρροής των σωματιδίων.

Τα κριτήρια αυτά ισχύουν για όλες τις μάσκες. Θα πρέπει να αποφύγετε όσες έχουν βαλβίδες εκπνοής ή αεραγωγούς και N95 με την ένδειξη «χειρουργικές» ή «ιατρικές» μάσκες, για να δοθεί προτεραιότητα χρήσης στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Πώς να χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια χειροποίητη ή σπιτική μάσκα

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είστε με τις μάσκες που θα φτιάξετε μόνοι σας, διότι θα πρέπει να έχουν παραπάνω από μια στρώσεις και να πλένονται κάθε μέρα.

Ο δρ. Roy Chemaly, γιατρός από το Anderson Cancer Center του Τέξας, συστήνει να κρατήστε ένα αναμμένο κερί ή σπίρτο σε απόσταση περίπου 15 εκατοστών από το πρόσωπο και προσπαθήστε να το σβήσετε φορώντας τη μάσκα. Εάν το σβήσετε, τότε θα πρέπει να αναβαθμίσετε τη μάσκα σας, καθώς κρίνεται αναποτελεσματική.

Ακόμη ένα έγκυρο τεστ είναι να να κρατήσετε τη μάσκα σας στο έντονο φως. Εάν μπορείτε να δείτε εύκολα μέσα από τη μάσκα, τότε σημαίνει ότι δεν είναι αρκετά παχιά και δε θα καταφέρει να εμποδίσει τα σταγονίδια της αναπνοής.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε το Σεπτέμβριο από σχεδόν 350 χιλιάδες κατοίκους ενός χωριού στο Μπαγκλαντές διαπίστωσε, χωρίς καμία έκπληξη, ότι όσοι φορούσαν χειρουργικές μάσκα είχαν έως και 11% μικρότερες πιθανότητες να νοσήσουν από τον κορωνοϊό σε σύγκριση με όσους δε χρησιμοποιούσαν μάσκα σε διάστημα 8 εβδομάδων.

Επιπλέον, στα χωριά που χρησιμοποιήθηκε η υφασμάτινη μάσκα, παρατηρήθηκε μείωση των κρουσμάτων σε σύγκριση με εκείνα που δεν εφαρμόστηκε το μέτρο. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές του Στάνφορντ υποστηρίζουν ότι, σε σύγκριση με την αποτελεσματικότητα του φιλτραρίσματος των χειρουργικών μασκών από τα στοιχεία μελετών, η διαφορά δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

Όσον αφορά τις χειρουργικές μάσκες, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι σχεδιασμένες για να χρησιμοποιούνται μόνο μια φορά. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ σημειώνει ότι εάν είναι κατεστραμμένες ή λερωμένες ή σας δυσκολεύουν στην αναπνοή, θα πρέπει να μην τις χρησιμοποιείτε.

Επιπροσθέτως, οι χειρουργικές μάσκες, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία έρευνας που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, χάνουν την αποτελεσματικότητα τους με τη χρήση, καθώς τα σταγονίδια μέσω του βήχα θα μπορούσαν να φτάσουν έως και ένα μέτρο περίπου από το στόμα, επειδή αυξάνεται η πίεση μέσα στη μάσκα.

Με την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα, υπήρξαν συστάσεις από ειδικούς σχετικά με τη χρήση διπλής μάσκας – μιας υφασμάτινης και μιας χειρουργικής- γεγονός που συμπεριλήφθηκε στις ενημερωμένες συστάσεις των CDC, χωρίς όμως να είναι υποχρεωτικό.

Όμως, σύμφωνα με στοιχεία μελέτης από τον ίδιο τον οργανισμό, που δημοσιεύτηκαν το Φεβρουάριο, ο συνδυασμός αυτός μείωσε τον κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό περισσότερο από 95%.

Συνεπώς, θα μπορούσατε να ακολουθήσετε αυτό το μέτρο, έχοντας όμως υπόψιν σας ότι εάν η μάσκα που χρησιμοποιείτε πληροί τις προδιαγραφές που αναφέρθηκαν παραπάνω, θα έχετε ούτως ή άλλως κάποια προστασία από τον κορωνοϊό.

The post Άλλαξαν τα δεδομένα: Έτσι μόνο θα καταλάβεις πόσο σε προστατεύει η μάσκα σου appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα