Αμελαγχρωματικό μελάνωμα: Αναγνωρίστε τα συμπτώματα μέσα από φωτογραφίες

Το αμελαγχρωματικό ή μη μελαγχρωματικό μελάνωμα είναι ένας τύπος μελανώματος, του πιο επικίνδυνου καρκίνου του δέρματος.

Σε αντίθεση με άλλες μορφές μελανώματος, οι ελιές ή οι καρκινικές αναπτύξεις που χαρακτηρίζουν το αμελαγχρωματικό μελάνωμα δεν περιέχουν τη χρωστική ουσία μελανίνη.

Η μελανίνη είναι η χρωστική ουσία που προσδίδει στα δερματικά κύτταρα και στις ελιές του δέρματος το χαρακτηριστικό χρώμα τους.

Ποια τα χαρακτηριστικά του αμελαγχρωματικού μελανώματος

Λόγω της απουσίας μελανίνης, σε περίπτωση αμελαγχρωματικού μελανώματος οι δερματικές

αλλοιώσεις έχουν απαλό ροζ ή κόκκινο χρώμα. Τόσο στις υγιείς ελιές όσο και σε άλλους τύπους καρκίνου του δέρματος διαπιστώνεται παρουσία της μελανίνης.

Το κύριο χαρακτηριστικό του αμελαγχρωματικού μελανώματος είναι η εμφάνιση μιας μη φυσιολογικής δερματικής ανάπτυξης ή αλλοίωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αλλοίωση μοιάζει με μια μικρή ουλή ή με ένα σπυράκι που δεν επουλώνεται.

Το αμελαγχρωματικό μελάνωμα είναι αρκετά σπάνιο. Υπολογίζεται ότι από όλα τα περιστατικά μελανώματος το αμελαγχρωματικό μελάνωμα αντιστοιχεί σε ποσοστό μικρότερο από 4%.

Δεν είναι πιο επικίνδυνο από το απλό μελάνωμα και αντιμετωπίζεται επιτυχώς αν εντοπιστεί έγκαιρα. Ωστόσο, οι δείκτες θνησιμότητας τείνουν να είναι υψηλότεροι λόγω της δυσκολίας εντοπισμού της καρκινικής αλλοίωσης, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο χρόνου για να εξαπλωθεί ο καρκίνος.

Παράγοντες κινδύνου

Η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου είναι ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου για το μελάνωμα γενικώς, άρα και για το αμελαγχρωματικό μελάνωμα. Η χρήση σολάριουμ και τα επαναλαμβανόμενα ηλιακά εγκαύματα αυξάνουν περαιτέρω τον κίνδυνο.

Ο κίνδυνος αμελαγχρωματικού μελανώματος αυξάνεται επίσης με την ηλικία.

Άλλοι συχνοί παράγοντες κινδύνου για το αμελαγχρωματικό μελάνωμα είναι οι εξής:

Οικογενειακό ιστορικό μελανώματοςΑνοιχτόχρωμο δέρμαΠολλές ελιές στο δέρμαΙστορικό μελανώματος ή άλλης μορφής καρκίνου του δέρματοςΠροληπτικός έλεγχος και διάγνωση

Η τακτική αυτοεξέταση του δέρματος σε ολόκληρο το σώμα είναι αναγκαία ώστε να εντοπίζονται εγκαίρως τυχόν ανησυχητικές αλλαγές και αλλοιώσεις στο δέρμα.

Σε περίπτωση που παρατηρούνται σε βάθος χρόνου αλλαγές στο δέρμα –π.χ. ως προς το χρώμα ή την υφή του– απαιτείται η επίσκεψη στον δερματολόγο για αναλυτικότερη αξιολόγηση.

Στην gallery που ακολουθεί μπορείτε να δείτε χαρακτηριστικές περιπτώσεις αμελαγχρωματικού μελανώματος μέσα από πραγματικές φωτογραφίες.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr , www.medicalnewstoday.com

The post Αμελαγχρωματικό μελάνωμα: Αναγνωρίστε τα συμπτώματα μέσα από φωτογραφίες appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα