Ανεμβολίαστοι: «Νεκροί» επαγγελματικά, χωρίς μισθό, ένσημα και προαγωγές

Νεκρή περίοδος στην επαγγελματική ζωή των εργαζομένων θα αποτελέσει η αναστολή των συμβάσεων εργασίας εξαιτίας της επιλογής τους να μην εμβολιαστούν σύμφωνα με τον εργατολόγο δικηγόρο Γιάννη Καρούζο.

Ειδικότερα η περίοδος που ο εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα θα μπει σε αναστολή, λόγω επιλογής να μην εμβολιαστεί, δεν θα λαμβάνει μισθό, δεν θα έχει κάποια εξέλιξη, δεν θα μετράει στην προϋπηρεσία του και δεν θα έχει ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα ενώ και για τους δημοσίους υπαλλήλους δεν θα συμμετέχουν σε προαγωγές, κρίσεις και αξιολογήσεις.

Όπως μας εξηγεί στο Dnews σε

καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι νόμιμη μία τέτοια απόλυση σημειώνοντας ότι «είναι καταχρηστική και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η ίδια η διάταξη όπως εξαγγέλθηκε δεν προβλέπει ως κύρωση την απόλυση. Άρα κανείς μη εμβολιασμένος, δεν μπορεί να απολυθεί για το λόγο αυτό».

Η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, που θα καλύπτει τις περιπτώσεις αναστολής σύμβασης αρχικά  για εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και υγειονομικούς που δεν εμβολιάζονται. Στη συγκεκριμένη  ρύθμιση θα αποσαφηνιστούν συγκεκριμένα θέματα, που αυτή τη στιγμή παραμένουν μετέωρα.

Το πρώτο θέμα που θα λυθεί είναι αν η αναστολή σύμβασης θα μπορεί να ισχύει επ΄ αόριστον.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πιθανότερο είναι σε αυτή τη φάση το θέμα να μείνει ανοιχτό, ενώ κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρχει στη ρύθμιση  αναφορά σε απολύσεις στο δημόσιο.

Ερωτηματικά σύμφωνα με τον εργατολόγο Γιάννη Καρούζο δημιουργούνται για τους δημοσίους υπαλλήλους για το αν η αναστολή της σύμβασης εργασίας θα οδηγεί σε πειθαρχικό αδίκημα καθώς όπως σημειώνει ο συνδυασμός αναστολής και πειθαρχικό αδικήματος θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις.

Σημειώνοντας ότι ο μη εμβολιασμός για άλλους λόγους, πλην αυτών της υγείας, θα επιφέρει μία ουδέτερη περίοδο στην εργασιακή σύμβαση, ακόμα και των δημοσίων υπαλλήλων (νοσηλευτών κτλπ), κατά την οποία ο μεν εργαζόμενος δεν θα παρέχει υπηρεσίες και ο δε εργοδότης δεν θα του καταβάλλει μισθό.

Με την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης σύμφωνα με τον κ. Καρούζο μένει να διευκρινιστεί:

αν θα ασφαλίζεται για το χρονικό αυτό διάστημα, αν θα συνυπολογίζεται στην αποζημίωση απόλυσής του, αν θα προσμετράται στην ομαλή εξέλιξη της εργασιακής του σύμβασης.αν θα επιτραπεί στον μη εμβολιασμένο η δυνατότητα να εργαστεί σε άλλον εργοδότη έστω και με άλλη ειδικότητα, κατά χρόνο της αναστολήςαν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που ο εργαζόμενος θα μπορεί να τίθεται σε αναστολή.

Άδεια άνευ αποδοχών;

Για να χαρακτηριστεί η αναστολή ως άδεια άνευ αποδοχών απαιτείται η συναίνεση του εργαζόμενου και δεν μπορεί να επιβληθεί μονομερώς από τον εργοδότη.

Η άδεια άνευ αποδοχών χορηγείται μόνο κατόπιν συμφωνίας μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου και απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγησή της είναι να την αιτηθεί ο ίδιος ο εργαζόμενος.

Η διάρκεια της άδειας άνευ αποδοχών δεν μπορεί να υπερβεί το ένα (1) έτος, δύναται όμως να παραταθεί με νεότερη συμφωνία των μερών.

Κατά τη διάρκεια της απουσίας με άδεια άνευ αποδοχών, η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή και δεν οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές.

Τονίζεται ότι στην περίπτωση αυτή η σύμβαση εργασίας δεν λύνεται, απλώς αναστέλλεται η ισχύς της και συνεπώς ο εργοδότης υποχρεούται να αποδεχθεί τις υπηρεσίες του εργαζόμενου μετά τη λήξη της άνω αδείας.

Η έγγραφη συμφωνία αναρτάται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και αντίγραφό της γνωστοποιείται στον e-ΕΦΚΑ.

Για την χορήγηση της άδειας άνευ αποδοχών, ο εργαζόμενος θα πρέπει να υποβάλει αίτηση στον εργοδότη, την οποία ο τελευταίος θα αποδεχθεί εγγράφως.

Δεν νοείται και απαγορεύεται η λήψη υποχρεωτικής άδειας άνευ αποδοχών, με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

www.dikaiologitika.gr

The post Ανεμβολίαστοι: «Νεκροί» επαγγελματικά, χωρίς μισθό, ένσημα και προαγωγές appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα