Ανεύρυσμα αορτής: Πότε είναι απαραίτητο το τσεκάπ

Το ανεύρυσμα αορτής και τα άλλα νοσήματα της μεγαλύτερης αρτηρίας του σώματος μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία, εάν γίνουν εγκαίρως αντιληπτά.

Το ανεύρυσμα αορτής και τα άλλα νοσήματα της μεγαλύτερης αρτηρίας του σώματος μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία, εάν γίνουν εγκαίρως αντιληπτά. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία ο προληπτικός έλεγχος με υπερηχογράφημα.

Ο έλεγχος αυτός συνιστάται σε όλους τους άνδρες ηλικίας άνω των 65 ετών. Οι άνδρες αυτοί διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, σύμφωνα με την Ελληνική

Εταιρεία Αγγειακής & Ενδαγγειακής Χειρουργικής (ΕΕΑΕΧ).

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΕΑΕΧ κ. Κωνσταντίνος Δερβίσης, διευθυντής της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του Κωνσταντοπούλειου Γενικού Νοσοκομείου Νέας Ιωνίας, τρία είναι τα βασικά νοσήματα που αφορούν την αορτή:

Η στένωση ή απόφραξη της αορτής. Οφείλεται κυρίως στην αρτηριοσκλήρυνση. Στις περισσότερες περιπτώσεις εκδηλώνεται με πόνο στο βάδισμα που υποχρεώνει τον ασθενή να σταματήσει το περπάτημα.Ο διαχωρισμός της αορτής. Κατ’ αυτόν, εμφανίζεται αιφνιδίως ένα «σκίσιμο» στο τοίχωμα της αορτής. Το «σκίσιμο» αυτό μπορεί να προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα και, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.Το ανεύρυσμα αορτής. Είναι μία εντοπισμένη διόγκωση της αορτής, η οποία μπορεί τελικά να οδηγήσει σε ρήξη (σπάσιμο) του αγγείου. Η ρήξη προκαλεί μεγάλη αιμορραγία και συχνά οδηγεί σε απώλεια της ζωής.

Τα νοσήματα αυτά αντιμετωπίζει ο αγγειοχειρουργός, χρησιμοποιώντας τόσο κλαστικές αγγειοχειρουργικές μεθόδους όσο και εναγγειακές τεχνικές. Η μέθοδος που θα επιλεγεί εξαρτάται από κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Παγκόσμια Ημέρα για τις Παθήσεις Αορτής

Τις προαναφερθείσες επισημάνσεις έκανε ο κ. Δερβίσης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τις Παθήσεις Αορτής (19 Σεπτεμβρίου). Η Ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 2016 από το Ινστιτούτο Marfan. Εφέτος εορτάζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας από την ΕΕΑΕΧ, με την ευγενική χορηγία της εταιρείας A&L MEDICAL SUPPLIES (COOK MEDICAL).

Σκοπός της Ημέρας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση  ιατρών, ασθενών και του κοινού για τις παθήσεις της αορτής και την ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Σύμφωνα με την ΕΕΑΕΧ, παρότι σήμερα αντιμετωπίζονται καλύτερα παρά ποτέ το ανεύρυσμα αορτής και τα άλλα νοσήματα, υπάρχουν ακόμη πολλά ζητήματα που επιδέχονται βελτίωσης, όπως:

Η απουσία ενός επίσημου, οργανωμένου προγράμματος πρώιμης και έγκαιρης διάγνωσης του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής.Η απουσία ενός οργανωμένου συστήματος διαχείρισης και αντιμετώπισης των διαχωρισμών της αορτής. Η επείγουσα αυτή κατάσταση, που συχνά είναι και θανατηφόρα, απαιτεί έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Η ΕΕΑΕΧ εκτιμά ότι τα βέλτιστα αποτελέσματα θα προκύψουν μόνο με τη δημιουργία ειδικών κέντρων, στα οποία θα γίνεται σφαιρική αντιμετώπιση της κατάστασης. Τα κέντρα αυτά θα στελεχώνονται από εξειδικευμένους ιατρούς (καρδιοχειρουργούς, αγγειοχειρουργούς, επεμβατικούς ακτινολόγους, καρδιολόγους, αναισθησιολόγους, εντατικολόγους.Μητρώα καταγραφής

Απαραίτητη είναι ακόμα η συστηματική καταγραφή των παθήσεων της αορτής, κατά τα πρότυπα των προηγμένων συστημάτων υγείας. Η συστηματική καταγραφή θα αποτυπώσει την πραγματική έκταση του προβλήματος και θα συμβάλλει στην καλύτερη οργάνωση των Μονάδων Υγείας.

Για τον σκοπό αυτό, η ΕΕΑΕΧ έχει δημιουργήσει το HEVAR (Hellenic Vascular Registry), το Ελληνικό Μητρώο Καταγραφής Αγγειακών Παθήσεων. Το HEVAR είναι ένα πρωτοποριακό ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των αγγειακών παθήσεων, το οποίο μπορεί να αποτελέσει τον οδηγό προς την επίλυση αυτού του ζητήματος.

ΠΗΓΗ: www.iatropedia.gr

ΠΗΓΗ: Ανεύρυσμα αορτής: Πότε είναι απαραίτητο το τσεκάπ Γράφτηκε απο το newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα