Μπορεί ένας ανάπηρος ή μια ανάπηρη να ερωτευτεί; Είναι η αγάπη πραγματικά για όλους;

Μπορούν τα άτομα με αναπηρία να ερωτευτούν; Μπορεί ένας τυφλός να ερωτευτεί και ένα άτομο με σύνδρομο Down να αγαπήσει; Μπορεί μια γυναικά με ημιπληγία να παντρευτεί; Για να μη σας κουράσω με τα πιθανά παραδείγματα, όλοι μπορούν να ερωτευτούν, να αγαπήσουν και αν το θέλουν να παντρευτούν κιόλας στο τέλος. Το γεγονός ότι πρέπει να συζητήσουμε το αυτονόητο θα έλεγα πως είναι το ιδιαίτερο της περίπτωσης και όχι το αντίθετο. Από τη μια λέμε ότι ο έρωτας είναι τυφλός και από την άλλη τόσοι άνθρωποι θεωρούν πως η αναπηρία αποτελεί εμπόδιο για την ερωτική ζωή κάποιων.

Οι
μεγάλες αγάπες, στη φουρτούνα και στην αναπηρία φαίνονται.

Αρκετές φορές μέσα από τις ιστορίες που μεταφράζω για τα άρθρα μου προσπαθώ να παρουσιάσω τη φυσιολογική μορφή της αναπηρίας. Το ίδιο και μέσα από τις συνεντεύξεις μου. Πως μια κατάσταση αναπηρίας δεν σημαίνει απαραίτητα πως το άτομο που έχουμε απέναντι μας υστερεί σε ικανότητες ή συναισθήματα. Μα είναι δυνατόν κάποιοι όχι μόνο να σκέφτονται αλλά να πιστεύουν πως ένας συνάνθρωπος μας δεν μπορεί να συνυπάρξει σε ρομαντική σχέση λόγω της αναπηρίας του; Να υπάρχει κόσμος που ακόμα πιστεύει πως οι μεγάλες αγάπες είναι μόνο για τους αρτιμελείς;

Αν ήταν έτσι, τότε θα έπρεπε ήδη να είχαν χωρίσει αρκετές χιλιάδες κόσμος. Ζευγάρια που ο ένας από τους δυο, λόγω κάποιου ατυχήματος, βρέθηκε σε κατάσταση επίκτητης αναπηρίας. Ίσως μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, μετά από ένα ιατρικό λάθος ή την εμφάνιση κάποιας ανίατης αρρώστιας. Κάποιοι θα προλάβουν να απαντήσουν, πως τα συγκεκριμένα ζευγάρια ήταν ήδη μαζί. Και ότι κάποια χώρισαν μετά το συμβάν. Το οποίο σαφώς και ισχύει. Μήπως αυτό σημαίνει πως η αγάπη τους δεν ήταν αρκετά δυνατή; Ή ότι τους είχε περάσει ή ότι ο ένας δεν άντεξε στο τέλος; Δεν είναι όμως το ίδιο που μπορεί να συμβεί ακριβώς σε όλες τις σχέσεις;

Αν δηλαδή ένα μέλος της οικογένειας σας, συγγενικό ή κοντινό φιλικό πρόσωπο, επέλθει σε κατάσταση αναπηρίας τι θα κάνετε; Θα τελειώσετε τη σχέση, τη φιλία, θα κλείσετε τους οικογενειακούς σας δεσμούς; Δυστυχώς το έχουμε δει και αυτό να συμβαίνει, φιλίες να διακόπτονται σαν να μην υπήρξαν ποτέ. Συγγενείς να μην ξαναβρίσκονται γιατί δεν «άντεχαν τη θέα της αναπηρίας». Κάπως έτσι καταλαβαίνεις πως, ότι σχέση και αν είχατε δεν ήταν η καλύτερη ή η πιο ωφέλιμη για τη ψυχική σας υγεία.

Ο έρωτας είναι για όλους.

Η αγάπη μπορεί να γεννηθεί στα πιο απίστευτα μέρη, αναμεσά στους πιο (φαινομενικά) αντίθετους ανθρώπους. Με διαφορά ηλικίας, με διαφορετική καταγωγή, μεγαλωμένοι με εντελώς αντίθετες διαδρομές. Το πόσο θα αντέξει η σχέση, αυτό είναι σχετικό. Τα είδαμε και τα τελειά ζευγάρια. Αυτά που όλα έδειχναν ιδανικά φτιαγμένα μεταξύ τους, που ξεκίνησαν με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Εντέλει κατέληξαν οι μεγαλύτεροι εχθροί. Άλλα ζευγάρια που κανείς δεν περίμενε να μείνουν μαζί ούτε για 12 μήνες, κράτησαν μια ζωή. Γιατί ο έρωτας εκτός από τυφλός είναι και σχετικός.

Σχετικό το ποιος θα αγαπήσει ποιον ή ποια, τι φύλο θα έχει και ποιες θα είναι οι ερωτικές προτιμήσεις. Σχετικό το αν ο ένας θα έχει μια αναπηρία και ο άλλος καμία ή περισσότερες. Σχετικό αν, για τον κόσμο, η μια είναι πεντάμορφη και ο άλλος τέρας. Στη σχέση, στο ζευγάρι, ανάμεσα στους δυο κανείς τους δεν βλέπει κανένα τέρας. Βλέπει μόνο τον άνθρωπο που αγαπάει. Για αυτό και βλέπουμε όλο και περισσότερα, ευτυχώς, αντιφατικά ζευγάρια. Ο ψηλός με την κοντή, η χοντρή με τον αδύνατο, ο παραπληγικός με τη τυφλή. Γιατί μεταξύ τους δεν υπάρχουν ούτε εκατοστά, ούτε κιλά, ούτε αναπηρίες, ούτε απαγορευμένες λέξεις.

Με τις λέξεις, τους κακούς χαρακτηρισμούς, θα ασχοληθεί μόνο αυτός που θέλει να ξεκινήσει καυγά. Για αυτό και όσους έχουν μια αναπηρία δε τους νοιάζει αν θα τους αποκαλέσεις με την αναπηρία τους. Το ίδιο που νιώθω εγώ αν με αποκαλέσει κάποιος χοντρό. Λες και περίμενα αυτόν/η να έρθει να μου το πει. Λες και η κοντή δεν ξέρει ότι της λείπουν μερικοί πόντοι. Μεγάλωσε μια ζωή με το ύψος που έχει, εσένα νομίζεις περιμένει να της το πεις; Το μόνο που θα καταφέρει ο κακεντρεχής είναι να ξύσει καμιά παλιά πληγή, και αν αυτή υπάρχει ακόμα. Αποδέξου το, η διαφορετικότητα έχει κερδίσει το φυσιολογικό. Γιατί στην τελική, τι είναι φυσιολογικό;

Είναι φυσιολογικός ο έρωτας;

Αν διαβάζουν το άρθρο νεαροί έφηβοι, σας προτρέπω να κλείσετε το άρθρο τώρα. Ειδάλλως μπορεί να σας μπερδέψω με το τι είναι έρωτας, μέχρι να τον βιώσετε για πρώτη φορά. Ο έρωτας χτυπάει με δύναμη, είναι μια τρέλα, ένα κύμα ασταμάτητο. Ο έρωτας που σε κάνει να χάνεις τα λογικά σου. Αυτός που σε πεθαίνει και σε ανασταίνει πιο γρήγορα και από την αναπνοή. Την ίδια αναπνοή που σου την κόβει τόσο ευχάριστα και την επόμενη στιγμή σου την κλέβει και μένεις κενός. Ο έρωτας που είναι ζωή και αρρώστια μαζί, κινητήριο συναίσθημα για πόλεμο και ειρήνη. Που χάνεις την όρεξη σου ή τρως ότι βρεθεί μπροστά σου, ενώ παράλληλα πεταλούδες πετούν μέσα σου.

Όσοι έχουν ερωτευτεί έστω και μια φορά στη ζωή τους, ξέρουν πολύ καλά τι εννοώ. Και λίγα έγραψα. Κάποιοι λοιπόν, θεωρούν πως η αναπηρία δεν έχει θέση στον έρωτα; Ο έρωτας δεν έχει θέση στην αναπηρία; Που αλλού θα βρείτε πιο κοινά και αντισυμβατικά συναισθήματα εκτός από τον έρωτα και την αναπηρία; Δεν ζεις χωρίς αυτόν, δεν ζεις χωρίς αυτήν. Αγαπάς να μισείς και μισείς που αγαπάς. Η μια κατάσταση απόλυτα συνδεδεμένη με την άλλη. Τη μια μένεις ανήμπορος και την άλλη κάνεις ότι περνάει από το χέρι σου για να τα καταφέρεις. Να σταθείς δυνατή, να σηκωθείς δυνατός, να κοιτάξεις κατάματα απέναντι σου αυτό που έχεις.

Αν ο έρωτας είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα, τότε το ίδιο ισχύει και για την αναπηρία αγαπητοί μου αναγνώστες.

Σας διαβεβαιώ πως και οι δυο καταστάσεις είναι απόλυτα φυσιολογικές και τυπικές. Όσο και αν πονάς, όσο και αν παλεύεις με μια αρρώστια, αυτό δε σημαίνει πως αν εμφανιστεί ο έρωτας δε θα σε χτυπήσει με το βέλος του. Είτε είσαι με δυο ή ένα πόδι, είτε είσαι με δυο ή τέσσερις ρόδες, ο έρωτας θα σε βρει. Αν είσαι στο κρεβάτι του πόνου, της απόγνωσης, της κατάθλιψης, της θεραπείας, η αγάπη μπορεί να είναι το καλύτερο γιατρικό. Γιατί είμαστε άνθρωποι, γιατί η ψυχή μας φτερουγίζει με κάθε έντονο σκίρτημα. Γιατί είμαστε φτιαγμένοι από θαύματα, γιατί το DNA κάπου ανάμεσα στα υπόλοιπα, έχει καταγεγραμμένη και την αγάπη. Αυτήν δε μπορεί τίποτα και καμία αναπηρία να τη σταματήσει.

Σύνταξη και επιμέλεια κειμένου: Βογιατζής Ηλίας

Email επικοινωνίας: iliasvogiatzis@gmail.com

The post Μπορεί ένας ανάπηρος ή μια ανάπηρη να ερωτευτεί; Είναι η αγάπη πραγματικά για όλους; appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα