Διαγνώστηκες με διαβήτη; 6 δεδομένα για καταλάβεις καλύτερα τη νόσο

Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει εξελιχθεί σε επιδημία. Αν μόλις διαγνώστηκες με τη νόσο, δεν είσαι μόνη.

Καθώς η επιστημονική κοινότητα μιλάει κυριολεκτικά για «πανδημία διαβήτη», είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα νεότερα δεδομένα που τον αφορούν, αλλά και για την πρόληψη και καλύτερη διαχείρισή του.

6 δεδομένα για να καταλάβεις καλύτερα
το διαβήτη

Πρόκειται για μια χρόνια μη μεταδοτική ασθένεια, στην οποία ένα άτομο έχει υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, είτε επειδή το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη είτε επειδή το σώμα δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη που παράγεται με αποτελεσματικό τρόπο.

Οι μορφές του διαβήτη

Συχνά ακούμε για ΣΔ τύπου 1, τύπου 2 ή διαβήτη κύησης. Ο διαβήτης τύπου 1 διαφέρει από τον τύπου 2, καθώς το σώμα δεν μπορεί να παράγει καθόλου ινσουλίνη. Είναι διαφορετικές συνθήκες, αλλά και οι δύο σοβαρές. Ο διαβήτης κύησης εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συχνότερα μεταξύ 24ης έως 28ης εβδομάδας. Τέλος, υπάρχουν πολλοί άλλοι σπανιότεροι τύποι διαβήτη, όπως ο τύπος 3c και ο αυτοάνοσος διαβήτης Lada, σε ενήλικες επίσης.

Τα συμπτώματα του διαβήτη

Τα κοινά συμπτώματα του διαβήτη (και οι δύο τύπου 1 και 2) μπορεί να περιλαμβάνουν συχνή ούρηση, αίσθημα δίψας και πείνας, κόπωση, θολή όραση, αργή επούλωση πληγών, απώλεια βάρους (τύπος 1), αίσθημα μυρμηγκιάσματος στα χέρια και τα πόδια (τύπος 2), κολπίτιδες ή ουρηθρήτιδες.

Οι πιθανές επιπλοκές

Μακροπρόθεσμα, τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές. Ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία καρδιαγγειακών παθήσεων, νεφρικής ανεπάρκειας, τύφλωσης και ακρωτηριασμού. Εάν διαγνώστηκες με διαβήτη, μπορείς να αποφύγεις τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπλοκές. Για να γίνει αυτό, είναι σημαντικό να διατηρείς φυσιολογικό βάρος, να κρατάς χαμηλά την πίεση και τη χοληστερίνη σου, να μην κάνεις καθιστική ζωή, να μην καπνίζεις, να έχεις καλή επικοινωνία με το γιατρό σου και να κάνεις τις εξετάσεις που σου συνιστά (λεύκωμα ούρων 24ώρου, βυθοσκόπηση). Ιδιαίτερα σημαντική είναι η καλή ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης αλλά και η πρόληψη.

Πρόληψη και θεραπεία

Ο διαβήτης τύπου 1 δεν μπορεί να προληφθεί. Ωστόσο, η άσκηση (τουλάχιστον 30 λεπτά μέτρια άσκηση τη μέρα) και η σωστή διατροφή (δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες) μπορεί να συμβάλλουν στην πρόληψη και τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, αν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα δεν ελέγχονται καλά, θα πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα ή/και ινσουλίνη. Οι διαβητικοί τύπου 1 συχνά πρέπει να λαμβάνουν ινσουλίνη καθημερινά και να παρακολουθούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους. Πρέπει να θυμόμαστε ότι κάθε ασθενής είναι μοναδικός και χρειάζεται εξατομικευμένη θεραπεία. Θα πρέπει με βάση το ιστορικό σου, τον τύπο και τη διάρκεια του διαβήτη, το αν έχεις παρουσιάσει επιπλοκές, την ηλικία, τον τρόπο ζωής σου και άλλες φαρμακευτικές αγωγές που ίσως λαμβάνεις να αποφασιστεί ποια είναι η κατάλληλη αγωγή για εσένα.

Ελέγχεται σωστά η πάθηση, όταν:

Λαμβάνοντας αγωγή, θα πρέπει να επιτευχθεί ικανοποιητικός έλεγχος. Σημειώνεται ότι θα πρέπει να παρακολουθείσαι τρεις με τέσσερις φορές το χρόνο. Ο έλεγχος του σακχάρου θεωρείται γενικά ικανοποιητικός όταν μια εξέταση, η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, είναι κάτω από το 7% και έχεις τις παρακάτω μετρήσεις με το μετρητή σου:
– Πριν από τα γεύματα: 90-130 mg/dl
– 2-3 ώρες μετά το γεύμα

Keywords
Τυχαία Θέματα