Έφηβοι και παχυσαρκία: Οι κακές συνήθειες μπορεί να εξελιχθούν σε θανατηφόρες ασθένειες
Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία μπορούν να συμβάλουν σε προβλήματα υγείας κατά την εφηβεία, μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας στην ενηλικίωση και κίνδυνο ζωής για ασθένειες, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη.
Η παχυσαρκία μεταξύ των εφήβων είναι ένα σοβαρό και διαδεδομένο πρόβλημα. Νέα έρευνα δείχνει ότι η καλύτερη στρατηγική για να βοηθήσει τους εφήβους να χάσουν βάρος είναι η προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και υγιών δραστηριοτήτων.
«η ανησυχία και το άγχος για το βάρος και το μέγεθος σώματος
Οι προσπάθειες για απώλεια βάρους συχνά καταλήγουν να συσχετιστούν με αλλαγές συμπεριφοράς, όπως μεταβολές στις διατροφικές συνήθειες και στη συχνότητα άσκησης. Η “δίαιτα” είναι μια διαδικασία που προτείνει μια σκόπιμη, συχνά προσωρινή, αλλαγή στο φαγητό για την επίτευξη απώλειας βάρους μέσω του περιορισμού της θερμιδικής πρόσληψης και της επίτευξης ενός αρνητικού θερμιδικού ισοζυγίου.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή και οι διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές σε εφήβους αυξάνουν σε συχνότητα με την ηλικία και είναι πιο διαδεδομένες μεταξύ των κοριτσιών. Έτσι, τα κορίτσια που θεωρούν ότι είναι υπέρβαρα και δεν είναι ικανοποιημένα με το σώμα τους είναι πιο πιθανό να κάνουν δίαιτα και είναι επίσης πιο πιθανό να ακολουθήσουν ανθυγιεινές συμπεριφορές απώλειας βάρους, μέσω της αφαγίας, της παρατεταμένης νηστείας και των ακραίων διατροφικών επιλογών ή και συμπληρωμάτων».
«Οι πιο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για ανθυγιεινές συμπεριφορές ελέγχου βάρους είναι η δυσαρέσκεια με το βάρος, η παχυσαρκία αλλά και η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η πίεση και τα σχόλια του κοινωνικού περιβάλλοντος. Οι έφηβοι που θα επιλέξουν να ακολουθήσουν ένα ανορθόδοξο και όχι επιστημονικά τεκμηριωμένο πρόγραμμα διατροφής διατρέχουν κίνδυνο για την υγεία τους (επιπτώσεις σε πίεση, λιπίδια, αιματολογικούς δείκτες) και για συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία, όπως η χρήση ουσιών και επικίνδυνων σκευασμάτων και συμπληρωμάτων ή ψυχολογικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών διαταραχών, της αντιδραστικής υπερφαγίας και της χαμηλής αυτοεκτίμησης. Έχει φανεί ότι οι έφηβοι που κάνουν δίαιτα διατρέχουν κίνδυνο υπερβολικής αύξησης βάρους με την πάροδο του χρόνου”.
Εφηβική παχυσαρκία: Σύμμαχος στην απώλεια βάρους ο ειδικός επιστήμοναςΟι κλινικοί γιατροί και διαιτολόγοι γνωρίζουν ότι πολλές απόπειρες απώλειας βάρους σε εφήβους μπορεί να αντικατοπτρίζουν άλλα ζητήματα στη ζωή του εφήβου, όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, πειράγματα για το βάρος, οικογενειακή πίεση για να επιτευχθεί ένας συγκεκριμένος στόχος π.χ. συγκεκριμένες σπουδές ή ακόμα και μια διατροφική διαταραχή. Για πολλούς εφήβους που αποφασίζουν να κάνουν δίαιτα, η αλλαγή της συμπεριφοράς τους δεν αφορά το βάρος τους. Για αυτό, στους εφήβους που ασχολούνται με πιο σοβαρές πρακτικές απώλειας βάρους, ο έλεγχος για διατροφικές διαταραχές θα πρέπει να γίνεται αμέσως καθώς και η έγκαιρη παραπομπή για αξιολόγηση από ειδικό.
“Η αξιολόγηση και η παρέμβαση πρέπει να πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές, βάσει τεκμηρίων και βέλτιστων πρακτικών, και πάντα υπό επαγγελματική καθοδήγηση. Οι έφηβοι πρέπει να ενθαρρύνονται να αποδεχτούν ένα ρεαλιστικό βάρος για τον εαυτό τους. Ο υπολογισμός του ΔΜΣ και η σύγκριση του με τις καμπύλες εκατοστημορίου ΔΜΣ είναι ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να εκτιμηθεί εάν ένας έφηβος βρίσκεται σε ένα υγιές εύρος βάρους και ποιο είναι το «ιδανικό» βάρος για αυτόν”, αναφέρει ο ειδικός.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η λανθασμένη διαιτολογική συμπεριφορά -μέσω ενός πολύ αυστηρού περιορισμού των θερμίδων για απώλεια βάρους- αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας και διατροφικών διαταραχών, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να υπάρξει σύσταση και υποστήριξη από ειδικό.
Εφηβική παχυσαρκία: Οι καλύτερες στρατηγικές απώλειας βάρουςΟι καλύτερες στρατηγικές για την απώλεια και τη διαχείριση του βάρους πρέπει να περιλαμβάνουν:
-Το μέτριο θερμιδικό περιορισμό: Αρκούν και 500 kcal λιγότερες την ημέρα για να πετύχουμε αργά και σωστά μία επιθυμητή απώλεια. Απαγορεύεται η γρήγορη και μεγάλη απώλεια σε σύντομο διάστημα, αφού αυτή θα επιτευχθεί μόνο μέσω ενός περιοριστικού και ίσως όχι πλήρους θρεπτικά διαιτολογίου. Στην εφηβεία δεν απαιτείται ένας δραστικός θερμιδικός περιορισμός αλλά ένας συνδυασμός μίας μέτριας υποθερμιδικής διατροφής με μία καθημερινά αυξημένη δραστηριότητα και καύση θερμίδων.
-Αποφυγή ακραίων διαιτολογίων: Είναι σημαντικό να αποφεύγονται ακραία ως προς τη σύστασή τους διαιτολόγια στα οποία αποκλείονται ολόκληρες ομάδες τροφίμων όπως π.χ. τα φρούτα ή τα γαλακτοκομικά.
-Το πρωινό: Οι έφηβοι που τρώνε πρωινό -σε σύγκριση με εκείνους που το παραλείπουν- λαμβάνουν πιο απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και έχουν καλύτερες γενικές διατροφικές συνήθειες. Οι τροφές ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είναι καλές επιλογές πρωινού και κατά την απώλεια βάρους.
-Τα οικογενειακά γεύματα: Τα πιο συχνά οικογενειακά γεύματα στο σπίτι σχετίζονται με μια καλύτερη διατροφή με φρούτα και λαχανικά, πλούσια σε ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Τα οικογενειακά γεύματα συνδέονται επίσης με λιγότερες κακές διατροφικές συνήθειες, όπως παράλειψη γευμάτων ή υπερβολική κατανάλωση.
-Ο περιορισμός του χρόνου μπροστά από την οθόνη: Τα γεύματα και τα σνακ μπροστά από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή και ο παρατεταμένος χρόνος μπροστά από την οθόνη σχετίζονται με υπερκατανάλωση θερμίδων και με κακές επιλογές ροφημάτων και σνακ.
-Η προώθηση της δραστηριότητας: Οι έφηβοι χρειάζονται περίπου 60 λεπτά σωματικής άσκησης την ημέρα χωρίς όμως η δραστηριότητα του εφήβου να είναι αποκλειστικά ένα δομημένο πρόγραμμα άσκησης. Το περπάτημα, το ποδήλατο ή ο χορός μπορεί να είναι ιδανικές λύσεις για την καύση θερμίδων και τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης.
Χάρης Δημοσθενόπουλος: Διαιοτολόγος
Iatropedia.gr
The post Έφηβοι και παχυσαρκία: Οι κακές συνήθειες μπορεί να εξελιχθούν σε θανατηφόρες ασθένειες appeared first on Newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συναγερμός στην κυβέρνηση: Σε καραντίνα μπήκε ο Άδωνις
- Ο ξηρός καρπός για δυνατή μνήμη, γερή άμυνα και ρυθμισμένο σάκχαρο
- Big Brother: Καταρρέουν ένας ένας οι τηλεθεατές που παρακολουθούν το live streaming από τα μαργαριτάρια των παιχτών
- Εκκλησία και Υπ. Παιδείας βρήκαν λύση για τον αγιασμό στα σχολεία (video)
- Κορονοϊός: Το ψέμα και η αλήθεια για τον πραγματικό αριθμό των νεκρών από την Covid-19
- ΕΛΣΤΑΤ: Υφεση-ρεκόρ 15,2% το δεύτερο τρίμηνο της καραντίνας
- Σαρλ Ντε Γκωλ: Χιλιάδες τόνοι διπλωματίας σε Μεσόγειο- Οι δυνατότητες του γαλλικού υπερόπλου (vid)
- Προκήρυξη 1ΓΤ/2020: Δείτε τα προσωρινά αποτελέσματα του ΑΣΕΠ
- Κορωνοϊός: Τρεις υπουργοί σε καραντίνα
- Παραλήρημα στο Twitter μετά το χθεσινό επεισόδιο του Big Brother
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Έφηβοι και παχυσαρκία: Οι κακές συνήθειες μπορεί να εξελιχθούν σε θανατηφόρες ασθένειες
- 9 μυστικά των γιαγιάδων για το καθάρισμα του σπιτιού που κάθε νέα νοικοκυρά πρέπει να γνωρίζει
- Οξύθυμοι γονείς, ανασφαλή παιδιά: πώς πειθαρχούμε το παιδί χωρίς να το πληγώσουμε
- Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ: Ποιες τροφές ευνοούν την φλεγμονή και ποιες την καταπολεμούν
- Ανδρέας Κονάνος: Ο τέως ιερέας με τους 265.000 ακόλουθους σπάει τη σιωπή του – Όλα είναι ψέματα-ΒΙΝΤΕΟ
- Μάσκες στα σχολεία: Ποιοι εξαιρούνται – Τι θα ισχύει για μαθητές με γυαλιά ή αν ένα παιδί νιώσει δυσφορία
- Κορονοϊός – Βόμβα από τον καθηγητή Τσακρή: Πιθανόν να περάσουμε και τον επόμενο χειμώνα με μέτρα
- Οι προκαταλήψεις υπάρχουν ασυνείδητα στις σκέψεις μας- Το κλειδί βρίσκεται στην αλλαγή τους
- Να χαμογελάς στη ζωή ακόμα κι όταν εκείνη μοιάζει να σου κρατάει μούτρα…
- Κορονοϊός: Συναγερμός! Νέα εστία υπερμετάδοσης σε γηροκομείο στο Μαρούσι – 18 θετικοί ηλικιωμένοι μεταφέρονται σε νοσοκομεία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κικίλιας: Το μήνυμά του για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας και τη δωρεά μυελού των οστών
- Ξεκίνησαν οι αιτήσεις στο πρόγραμμα αμειβόμενης απασχόλησης ReGeneration
- ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: Ποιοι εξαιρούνται από την προστασία απόλυσης
- Τροπολογία - εμπόδιο για καινοτομία και νέα φάρμακα στη Βουλή - τι θα γίνει με τα εμβόλια (έγγραφα)
- Προκήρυξη 1ΓΤ/2020: Δείτε τα προσωρινά αποτελέσματα του ΑΣΕΠ
- Στις 14 Σεπτεμβρίου μετά τις 11 το πρωί θα γίνει φέτος ο αγιασμός στα σχολεία
- Αυστραλία: Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού πιθανόν να παραμείνουν
- 6 ασυνήθιστες ορεινές αποδράσεις κοντά στην Αττική -Δροσιά και ηρεμία σε πανέμορφα μέρη [εικόνες]