Εγκεφαλική αιμορραγία: Με πόσα λεπτά άσκησης θωρακίζετε τον οργανισμό σας

Η υπαραχνοειδής αιμορραγία είναι μία πολύ επικίνδυνη μορφή αιμορραγίας που εμφανίζεται συνήθως στη βάση του κρανίου, περίπου στο επίπεδο των ματιών.

Τα δύο βασικά χαρακτηριστικά της είναι ότι εκδηλώνεται με πολύ δυνατό και αιφνίδιο πονοκέφαλο, ο οποίος συνήθως εντοπίζεται στον αυχένα, και ότι οφείλεται πολύ συχνά σε ρήξη ενός ανευρύσματος ή άλλης αγγειακής δυσπλασίας.

Η κατάσταση είναι επικίνδυνη καθώς έχει υψηλό ποσοστό θνητότητας και νοσηρότητας. Αυτό σημαίνει

ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών με υπαραχνοειδή αιμορραγία είτε χάνει τη ζωή του είτε εμφανίζει κάποια αναπηρία. Οι στατιστικές δείχνουν ότι οι μισοί ασθενείς πεθαίνουν συνήθως εντός τριών μηνών από την εκδήλωση της κατάστασης.

Παράγοντες κινδύνου γι’ αυτό τον τύπο εγκεφαλικής αιμορραγίας θεωρούνται το κάπνισμα και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports, ένας τρόπος να αποφύγει κανείς τη θανατηφόρα κατάσταση, είναι η άσκηση.

Ανάλυση στοιχείων για την κατάσταση της υγείας 70.000 Φιλανδών, έδειξε ότι αρκούν 30 λεπτά σωματικής άσκησης την εβδομάδα για να μειώσει κάποιος τον κίνδυνο κατά σχεδόν 5%.

Περισσότερη άσκηση αυξάνει τις πιθανότητες να αποφύγει κανείς τον κίνδυνο, τονίζουν οι ερευνητές. Απλές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα ή η ποδηλασία, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά.

«Ακόμη και η ήπια σωματική άσκηση, όπως 30 λεπτά περπάτημα ή ποδήλατο τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, μειώνει τον κίνδυνο υπαραχνοειδούς αιμορραγίας κατά περίπου 20%, ανεξάρτητα από την ηλικία και το φύλο», δήλωσε ο Joni Lindbohm, κύριος συγγραφέας της μελέτης.

«Το εύρημα δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς είναι γνωστό ότι η άσκηση συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη πολλών άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων» πρόσθεσε.

Η άσκηση μειώνει επίσης τον κίνδυνο για τους καπνιστές και όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο.

Η διαταραχή του εγκεφάλου εκδηλώνεται συνήθως λόγω ρήξης ανευρύσματος στον εγκέφαλο, το οποίο προκαλεί εξαγγείωση αίματος από ένα μεγάλο αγγείο του εγκεφάλου (συνήθως από μια αρτηρία) προς τον υπαραχνοειδή χώρο, δηλαδή τον χώρο που παρεμβάλλεται μεταξύ των περιβλημάτων του εγκεφάλου και συγκεκριμένα της χοριοειδούς και της αραχνοειδούς μήνιγγας. Τα ανευρύσματα οδηγούν σε υψηλότερη ενδοκρανιακή πίεση και χαμηλότερη εγκεφαλική κυκλοφορία.

«Ακόμα και χωρίς ακριβή επιστημονικά στοιχεία για τον βιολογικό μηχανισμό δράσης της άσκησης ως προς την υπαραχνοειδή αιμορραγία, ο μειωμένος κίνδυνος συνδέεται πιθανότατα με τη μείωση της συστηματικής φλεγμονώδους κατάστασης, η οποία επηρεάζει επίσης τα τοιχώματα των εγκεφαλικών αρτηριών« ανέφεραν οι ερευνητές.

Για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου, οι ειδικοί συστήνουν τη διακοπή του καπνίσματος, τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την τακτική σωματική άσκηση.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr  ,  www.medicaldaily.com

ΠΗΓΗ: Εγκεφαλική αιμορραγία: Με πόσα λεπτά άσκησης θωρακίζετε τον οργανισμό σας Γράφτηκε απο το Newsitamea.

Keywords
Τυχαία Θέματα