Ενδοπορικό καρκίνωμα: Τι είναι και πόσο αυξάνει τον κίνδυνο διηθητικού καρκίνου του μαστού (έρευνα)

Οι γυναίκες με καρκινικά κύτταρα στους γαλακτικούς πόρους, μια κατάσταση γνωστή ως Ενδοπορικό Καρκίνωµα In Situ (DCIS – Ductal Carcinoma In Situ), διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης θανατηφόρου καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές.

Το Ενδοπορικό Καρκίνωµα In Situ είναι μια πρώιμη μορφή καρκίνου του μαστού, η οποία είναι πλέον πολύ κοινή λόγω της αύξησης των εξετάσεων για καρκίνο του μαστού.

Αν και δεν απειλεί άμεσα τη ζωή, το DCIS υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο μιας γυναίκας να αναπτύξει διηθητικό καρκίνο του μαστού και να πεθάνει από

αυτόν, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη δεκάδων χιλιάδων γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί να παραμείνει για 20 χρόνια ή και περισσότερο, διάστημα πολύ μεγαλύτερο από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες κατά το παρελθόν.

Το DCIS αποτελείται από καρκινικά κύτταρα που αναπτύσσονται μέσα σε ένα γαλακτοφόρο πόρο, τα οποία, σε αντίθεση με τον διηθητικό καρκίνο, δεν διασπούν την βασική του μεμβράνη, δεν επεκτείνονται πέρα από αυτόν και δεν μπορούν να δώσουν μεταστάσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί τα κύτταρα αυτά δεν διαθέτουν τις απαραίτητες βιολογικές ικανότητες για μετακίνηση και επιβίωση μακριά από την αρχική τους θέση. Έτσι, ουσιαστικά το in situ πορογενές καρκίνωμα αποτελεί μια προκαρκινική βλάβη. Χωρίς δυνατότητα για μεταστάσεις, το DCIS, δεν αποτελεί απειλή για την ζωή.

Η παρακολούθηση όμως των γυναικών μετά τη διάγνωση DCIS τυπικά επικεντρώνεται στα πρώτα χρόνια, σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα Gurdeep Mannu, λέκτορα γενικής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, οι περισσότερες γυναίκες κάνουν μαστογραφία κάθε χρόνο επί πέντε χρόνια και στη συνέχεια κάθε τρία χρόνια μέχρι την ηλικία των 70 ετών.

Αν και η πρόγνωση των γυναικών με DCIS είναι γενικά πολύ καλή, ο Mannu επισημαίνει ότι η μακροχρόνια παρακολούθηση είναι σημαντική.

Ο Mannu και οι συνεργάτες του συνέλεξαν στοιχεία για πάνω από 35.000 Βρετανίδες που είχαν διαγνωστεί με DCIS μεταξύ 1988 και 2014.

Οι ερευνητές σύγκριναν τα ποσοστά διηθητικού καρκίνου του μαστού και θανάτων από καρκίνο του μαστού με αναφορές για γυναίκες της ίδιας ηλικίας στο ίδιο ημερολογιακό έτος σε εθνικό επίπεδο.

Μέχρι το τέλος της μελέτης πάνω από 2.000 γυναίκες με DCIS είχαν αναπτύξει διηθητικό καρκίνο του μαστού, ποσοστό διπλάσιο από αυτό που ανέμεναν οι ερευνητές για γυναίκες χωρίς DCIS. Από αυτές που εμφάνισαν διηθητικό καρκίνο του μαστού, πάνω από 300 πέθαναν, σύμφωνα με τη μελέτη.

Αυτό μεταφράζεται σε ποσοστό 70% πάνω από το αναμενόμενο, ανέφεραν οι ερευνητές.

Οι αυξήσεις για διηθητικό καρκίνο του μαστού και θάνατο από καρκίνο του μαστού, συνεχίστηκαν για τουλάχιστον 20 χρόνια, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι γυναίκες που είχαν DCIS και υποβλήθηκαν σε μαστεκτομή είχαν χαμηλότερο μακροπρόθεσμο κίνδυνο διηθητικού καρκίνου του μαστού από τις γυναίκες που έκαναν επέμβαση και ακτινοβολία για τη διατήρηση του μαστού, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στις 27 Μαΐου στο επιστημονικό περιοδικό BMJ.

Με πληροφορίες από healthday.com

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

The post Ενδοπορικό καρκίνωμα: Τι είναι και πόσο αυξάνει τον κίνδυνο διηθητικού καρκίνου του μαστού (έρευνα) appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα