Ενημερωθείτε για την πάθηση που αφορά σχεδόν κάθε άνδρα μετά τα 50
Για τη συμπτωματολογία, τη διάγνωση, τη σωστή παρακολούθηση καθώς και την ενδεδειγμένη αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.
Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη θα επηρεάσει έως και αναπόφευκτα σχεδόν όλους τους άνδρες σε κάποιο στάδιο της ζωής τους αρχής γενομένης από τα 50 έτη, με τη συχνότητα της νόσου να αυξάνεται προοδευτικά όσο κινούνται προς την έκτη και έβδομη δεκαετία. Πρόκειται για την πλέον συνήθη πάθηση του προστάτη, η οποία δεν πρέπει να παραμείνει δίχως αντιμετώπιση.
Είναι καίριας σημασίας η ακριβής διάγνωση, η κατάλληλη αντιμετώπιση με γνώμονα
Ο προστάτης είναι αδένας μικρού μεγέθους (περίπου σαν κάστανο) που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη. Προοδευτικά με την ηλικία αυξάνεται το μέγεθός του και αρχίζει και συμπιέζει το τοίχωμα της ουροδόχου κύστεως, με συνέπεια να προκαλούνται διαταραχές στην ούρηση.
Η διόγκωση αρχίζει από τα 40 έτη και μετά την πέμπτη δεκαετία περίπου τέσσερις στους δέκα άνδρες θα έχουν εμφανίσει καλοήθη υπερπλασία του προστάτη· μετά τα 60 έτη περίπου οι επτά στους δέκα και μετά τα 70 έτη οκτώ στους δέκα. Πρόκειται για κάτι πολύ συχνό, πολύ κοινό, που πρέπει όμως να ελέγχεται και να αντιμετωπίζεται θεραπευτικά.
Συμπτωματολογία – Διάγνωση
Στα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη συγκαταλέγονται η νυχτερινή ούρηση, συχνοουρία και επιτακτική ανάγκη για ούρηση. Μειώνεται η ροή, παρατηρείται δυσκολία στην έναρξη της ούρησης, και πολλές φορές είτε είναι διακοπτόμενη, είτε μπορεί να υπάρξει και απώλεια ούρων. Επίσης ενδέχεται να υπάρχει και ένα αίσθημα ατελούς κένωσης της ουροδόχου κύστης.
Βάσει αυτών των συμπτωμάτων αξιολογείται η ποιότητα της ούρησης του ασθενούς. Περαιτέρω εξετάσεις που απαιτούνται είναι η μέτρηση της ροής ούρων, το υπερηχογράφημα για να διαπιστωθεί το μέγεθος του αδένα και το υπόλειμμα ούρων στην ουροδόχο κύστη και βέβαια ο προσδιορισμός του Προστατικού Αντιγόνου (PSA), εξέταση που ελέγχει και την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, αλλά κυρίως αποτελεί καίριο δείκτη για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη.
Ο καρκίνος εκδηλώνεται συνήθως στην περιφερική ζώνη του προστάτη και δεν έχει καμία συσχέτιση με την υπερπλασία. Πολλές φορές, όμως, συγχέονται τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας με αυτά του καρκίνου του προστάτη, γεγονός που μπορεί να επιφέρει σύγχυση στους άνδρες ή και να μην ανιχνευτεί έγκαιρα ο καρκίνος του προστάτη.
Επ’ αυτού ο κ. Μαρτίνης σημειώνει πως για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο το ετήσιο τσεκ-απ που περιλαμβάνει τη μέτρηση του PSA, υπερηχογράφημα καθώς και κλινική εξέταση. «Εκεί ξεκαθαρίζει η παθολογία που έχει κανείς σε ένα όργανο όπου μπορεί να συνυπάρχουν τρία πράγματα: χρόνια προστατίτιδα, καλοήθης υπερπλασία, και καρκίνος» αποσαφηνίζει.
Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη είναι αρχικά φαρμακευτική. Υπάρχουν σκευάσματα τα οποία βοηθούν βελτιώνοντας την ποιότητα της ούρησης σε ποσοστό της τάξεως περίπου του 40%. Κατόπιν, υπάρχουν σχετικές, αλλά και απόλυτες, ενδείξεις για χειρουργική αντιμετώπιση.
Στις σχετικές ενδείξεις τον κεντρικό ρόλο κρατά η ποιότητα ζωής του ασθενούς, δηλαδή σε τι βαθμό ο ίδιος ταλαιπωρείται από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην ούρηση, αλλά και η ενδεχόμενη επιθυμία του ιδίου να απαλλαγεί ριζικά από το πρόβλημα.
Οι απόλυτες ενδείξεις για την ανάγκη άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης είναι εάν έχουν δημιουργηθεί πέτρες στην κύστη, εάν παρουσιάζονται αιματουρίες ή υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, εάν έχει μπει καθετήρας – μέχρι και νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να εκδηλωθεί από την υπερτροφία του προστάτη εάν δεν αντιμετωπιστεί θεραπευτικά, σημειώνει ο κ. Μαρτίνης.
Η κύρια, πιο σύγχρονη και πλέον ενδεδειγμένη, χειρουργική αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη είναι η διουρηθρική προστατεκτομή με τη μέθοδο TURis, με την οποία αντίθετα με παρελθοντικές μεθόδους μπορεί να ληφθεί και βιοψία, οπότε ελέγχεται και πολλαπλά το όργανο. Η ανοιχτή προστατεκτομή και το λέιζερ τείνουν πλέον να καταργηθούν.
Απαιτείται νοσηλεία μίας ημέρας και εν συνεχεία ο ασθενής θα πρέπει να είναι προσεκτικός για ένα διάστημα 15-20 ημερών. Ένας λόγος ανησυχίας πολλών ασθενών ως προς το ενδεχόμενο επέμβασης είναι εάν θα παρουσιάσουν στυτική δυσλειτουργία ή ακράτεια, παρενέργειες οι οποίες δεν υφίστανται πλέον με τη μέθοδο TURis. Εφόσον συντρέχουν λόγοι που την καθιστούν απαραίτητη, η επέμβαση θα πρέπει να γίνει χωρίς καθυστέρηση, επισημαίνει ο
Σπύρος Μαρτίνης:Χειρουργός ουρολόγος
ygeiamou.gr
The post Ενημερωθείτε για την πάθηση που αφορά σχεδόν κάθε άνδρα μετά τα 50 appeared first on Newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δεν ξανάγινε! Παντρεύτηκε η Βούλγαρη και δεν πήγε η κουμπάρα Κ. Καινούργιου
- "Κλείδωσε" η ημερομηνία για τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ – Πόσα θα πληρώσουμε - Οι "τυχεροί" με τον μειωμένο φόρο
- Κορωνοϊός: 51 τα νέα κρούσματα στην Αττική – Αναλυτικά ο επιδημιολογικός χάρτης
- Κρούσματα σήμερα 6/9: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
- Στους 285 οι νεκροί – Πέθανε 47χρονος χωρίς υποκείμενα νοσήματα
- Μισέλ σε Ερντογάν: Πλήρης αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο – Σταμάτα τις προκλήσεις
- Από την Bentley του Ανδρεάδη με σοφέρ βρέθηκα με Vespa
- Συγκέντρωση γονέων σε μεγάλες πόλεις - «Κανένα παιδί με μάσκα στο σχολείο»
- ΠΑΟΚ: Αυτός θα είναι μία… νέα μεταγραφή (photos)
- Ημερήσια έκθεση επιτήρησης COVID-19 (06/09/2020)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Αυτοάνοσα νοσήματα: Δέκα ανησυχητικά σημάδια
- Ενημερωθείτε για την πάθηση που αφορά σχεδόν κάθε άνδρα μετά τα 50
- Κοινωνικός τουρισμός 2020 – ΟΠΕΚΑ: Πώς να υποβάλλετε αίτηση για τα αδιάθετα δελτία – Δικαιούχοι
- Νίκος Σύψας: Θα έχουμε κρούσματα κορονοϊού στα σχολεία – Δεν υπάρχει εμβόλιο με αποτελεσματικότητα-ΒΙΝΤΕΟ
![Ενημερωθείτε,enimerotheite](https://images32.inewsgr.com/3859/38590092/enimerotheite-gia-tin-pathisi-pou-afora-schedon-kathe-andra-meta-ta-50-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Ενημερωθείτε για την πάθηση που αφορά σχεδόν κάθε άνδρα μετά τα 50
- Κοινωνικός τουρισμός 2020 – ΟΠΕΚΑ: Πώς να υποβάλλετε αίτηση για τα αδιάθετα δελτία – Δικαιούχοι
- Αυτοάνοσα νοσήματα: Δέκα ανησυχητικά σημάδια
- Νίκος Σύψας: Θα έχουμε κρούσματα κορονοϊού στα σχολεία – Δεν υπάρχει εμβόλιο με αποτελεσματικότητα-ΒΙΝΤΕΟ
- Πήρατε κιλά στις διακοπές του καλοκαιριού; Δείτε πώς θα τα χάσετε
- Λίμνη Βουλιαγμένης: Το μυστηριώδες σπήλαιο που “καταπίνει” δύτες, ο μύθος της νεράιδας και η παγκόσμια πρωτιά
- Κάνεις δίαιτα; Φάε αυτά τα 5 φθινοπωρινά φρούτα και λαχανικά
- Κορονοϊός: Η συγκινητική ιστορία δύο φίλων ορειβατών – Τους ένωσαν τα Ιμαλάια, τους χώρισε ο ιός-ΒΙΝΤΕΟ
- Πέθανε ο δημοσιογράφος Χρίστος Χαραλαμπόπουλος – Θλίψη στον δημοσιογραφικό κόσμο
- 7 ανόητα έξοδα που πληρώνουμε, χωρίς να τα χρειαζόμαστε και πρέπει να σταματήσουμε για να κάνουμε οικονομία-ΦΩΤΟ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» με σύνθημα «Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να ανασαίνουμε, για να νικήσει η ζωή!»
- ΣΥΡΙΖΑ: Νέος γραμματέας ο Δημήτρης Τζανακόπουλος -Με 110 θετικές ψήφους, 29 λευκά και 1 άκυρο
- Weird History -Οι πιο περίεργες ιστορικές πληροφορίες συγκεντρωμένες σε έναν viral λογαριασμό που τρελαίνει το Twitter
- Κύπρος: Δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας
- Βρετανία-Κορωνοϊός: 2.988 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες, ο υψηλότερος αριθμός από τον Μάιο
- Σοβαρό επεισόδιο στην Πάτρα: Άνδρες τα έβαλαν με αστυνομικούς
- Τηλεφωνική επικοινωνία Μισέλ-Ερντογάν: Η ΕΕ σε πλήρη αλληλεγγύη με Ελλάδα και Κύπρο
- «Αλληλεγγύη» της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και πολυμερή διάσκεψη θέλει ο Μισέλ – Για κυρώσεις προειδοποίησε την Τουρκία ο Γάλλος ΥΠΕΞ
- Κοροναϊός : Πέθανε 47χρονος χωρίς υποκείμενα νοσήματα