Επιδημιολόγος του Γέηλ: 6 μήνες το ελάχιστο σε καραντίνα-Προβλέπει και αναλύει-ΒΙΝΤΕΟ

Ο καθηγητής Ρόμπερτ Χάιμερ, προβλέπει πόσο θα κρατήσει η «κοινωνική απόσταση» και αναλύει πώς πιάστηκε ο πλανήτης στον ύπνο.

Για τη νέα πραγματικότητα που έφερε ξαφνικά, ένα πρωί, στη ζωή μας, ο νέος κορονοϊός μιλά στο ethnos.gr ο Ρόμπερτ Χάιμερ, καθηγητής Επιδημιολογίας της Σχολή Υγείας του Πανεπιστημίου του Γέηλ (Yale School of Public Health). Στη συνέντευξη που παραχώρησε καυτηρίασε την καθυστέρηση των

ΗΠΑ να λάβουν μέτρα – έχουν φτάσει τα 24.000 κρούσματα και πάνω από 300 θανάτους – έκανε λόγο για διστακτικότητα στη λήψη δραστικών μέτρων στην Ευρώπη, ενώ αναφέρθηκε και στο χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να βγούμε από την κοινωνική απόσταση.

Σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη αντιμετωπίζουν τον κορονοϊό, τόνισε ότι «έχουμε μπροστά μας παγκοσμίως μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Υπάρχουν μόνο δύο ή τρία σημεία σε όλο τον κόσμο όπου κατάφεραν να κρατήσουν χαμηλά τα νούμερα και να μην επεκταθούν τα κρούσματα.

Χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τρόπους κάποιες από αυτές τις μεθόδους ήταν επιτυχημένες, όπως η Κίνα η οποία το κατάφερε με έναν απολυταρχικό τρόπο, κάποιες από αυτές όπως η Σιγκαπούρη και η Νότια Κορέα που το κατάφεραν καθώς οι πολίτες ακολούθησαν κατά γράμμα τις κυβερνητικές επιταγές. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ο κόσμος να ακολουθήσει συγκεκριμένες οδηγίες, οι οποίες θα  προστατεύσουν τους πολίτες από το να μεταδώσουν τον ιό ο ένας τον άλλον.  Είναι αυτό που ονομάζουμε “κοινωνική απόσταση”, η οποία στην ουσία είναι φυσική απόσταση».

Ο κ. Χάιμερ υποστηρίζει ότι «όλοι ήταν λίγο ή πολύ ανέτοιμοι για να τον αντιμετωπίσουν.  Η Ευρώπη μπορεί τελικά να μην χτυπηθεί τόσο άσχημα από τον κορονοϊό, όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.  Έχουμε ήδη καθυστερήσει πολύ να λάβουμε μέτρα. Δεν καταλάβαμε πόσο άσχημα μπορούσαν να γίνουν τα πράγματα, τώρα είναι ήδη τρομακτικά.  Στις ΗΠΑ, είχαμε τα πρώτα κρούσματα περίπου ένα μήνα πριν και μόλις τώρα ξεκινάμε να κάνουμε τεστ για τον κορονοϊό.

Στην ουσία μόλις τώρα αρχίζουμε, προσπαθούμε να χαρτογραφήσουμε ποια μπορεί να είναι η διάδοση του στην αμερικανική κοινωνία. Για παράδειγμα η γρίπη μπορεί να αρχίσει να μεταδίδεται περίπου μία ημέρα, 36 ώρες προτού αρχίσουν να εμφανίζονται τα συμπτώματα. Aυτός ο ιός έχει διπλάσια χρονική περίοδο, χωρίς όπως είπα και πριν να υπάρχουν συμπτώματα,  να μη γίνεται αντιληπτή υποχρέωση να μπει κάποιος  σε καραντίνα.Όόπως παρατηρήθηκε στα πρώιμα στάδια  της πανδημίας, ο κάθε ασθενής  μετέδωσε τον ιό σε 2-3 άτομα.

Υπήρξαν και αρκετές περιπτώσεις όπου ασθενείς μετέδιδαν τον ιό χωρίς να έχουν καθόλου συμπτώματα. θεωρώ ότι δεν μπορέσαμε να προβλέψουμε το εύρος της διάδοσης του.

Ακόμα και τώρα που έχουμε αναλύσει τα επιδημιολογικά μοντέλα για ένα τέτοιου τύπου ιό, με τόσο υψηλή ικανότητα μετάδοσης, τόσο επικίνδυνο –  όχι όμως όσο άλλοι κορονοϊοί – και είναι δεδομένη η πρόβλεψη της διάδοσης του,  νομίζω ότι κάποιοι άνθρωποι δεν ήθελα πραγματικά να δράσουν αποφασιστικά και με ταχύτητα τη στιγμή που έπρεπε.

Ακόμη και τώρα κυβερνήσει ήταν πολύ διστακτικές να θέσουν σε εφαρμογή τα απαραίτητα μέτρα, μέχρι να φτάσουν το σημείο να υπάρξει κατάσταση συναγερμού».

ethnos.gr

The post Επιδημιολόγος του Γέηλ: 6 μήνες το ελάχιστο σε καραντίνα-Προβλέπει και αναλύει-ΒΙΝΤΕΟ appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα