Έρπης ζωστήρας: Τι ρόλο παίζει το στρες στην ανάπτυξή του
Τι αποκαλύπτει νέα, μεγάλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε χιλιάδες εθελοντές. Που οφείλεται ο έρπης ζωστήρας και πως αντιμετωπίζεται. Τι κίνδυνος υπάρχει, αν καθυστερήσει η διάγνωση και η θεραπεία.
Οι ενήλικες που βιώνουν υψηλά επίπεδα στρες και έχουν ιστορικό ανεμοβλογιάς στην παιδική ηλικία, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν έρπητα ζωστήρα, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Δανία.
Σε μελέτη που
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση British Journal of Dermatology, είναι καλά γνωστό ότι το ψυχολογικό στρες μπορεί να μειώσει την κυτταρική ανοσία. Το αν όμως αυτό επαρκεί για να ενεργοποιηθεί εκ νέου ο ιός που προκαλεί ανεμοβλογιά (ή ανεμευλογιά) αλλά και έρπη ζωστήρα, παρέμενε έως τώρα ασαφές.
Ο έρπητας ζωστήρας είναι μία συχνή, ιογενής λοίμωξης. Προκαλεί μεγάλο, επώδυνο δερματικό εξάνθημα με φλύκταινες. Το εξάνθημα συνήθως αναπτύσσεται στην μία πλευρά του σώματος, συχνά στον κορμό ή στο πρόσωπο, κοντά στο μάτι.
Η αιτία του είναι ο ιός που προκαλεί ανεμοβλογιά στα παιδιά. Μετά την εκδήλωσή της, ο ιός παραμένει σε λανθάνουσα (ανενεργή) κατάσταση στο σώμα και μπορεί να ενεργοποιηθεί εκ νέου πολλές δεκαετίες αργότερα.
Οι επιστήμονες πίστευαν έως σήμερα ότι αυτό είναι πιθανότερο να συμβεί σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως:
Στους ηλικιωμένουςΤους ασθενείς με καρκίνοΌσους λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακαΤους ασθενείς με HIV/AIDS λοίμωξηΗ νέα μελέτη, όμως, υποδηλώνει ότι μπορεί να ενεργοποιηθεί και σε νέους και υγιείς, λόγω του έντονου στρες.
Τα συμπτώματαΌπως εξηγεί ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου, ο ιός της ανεμοβλογιάς εισέρχεται στο σώμα από το αναπνευστικό σύστημα. Έπειτα από 11-13 ημέρες προκαλεί δερματικά εξανθήματα, καθώς και συστηματικές εκδηλώσεις.
Όταν υποχωρήσει αυτή η πρώτη λοίμωξη, ο ιός μετακινείται στους νευρικούς ιστούς κοντά στο νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο, όπου παραμένει αδρανής. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις που ο ιός ενεργοποιείται ξανά. Όταν συμβεί αυτό, κινείται κατά μήκος των νευρικών ιστών και φθάνει στο δέρμα, όπου προκαλεί έρπητα ζωστήρα. Αυτό συνήθως συμβαίνει μόνο μία φορά στη ζωή, αν και δεν αποκλείεται να συμβεί περισσότερες.
Ο έρπης ζωστήρ εκδηλώνεται συνήθως με φυσαλίδες που περιέχουν υγρό. Οι φυσαλίδες δημιουργούν μία ζώνη ή λωρίδα σε μικρή περιοχή της μίας πλευράς του προσώπου ή του σώματος, κατά μήκος ενός νευροτομίου (αισθητικού νεύρου). Συνυπάρχει επίσης ερυθρότητα.
Αργότερα οι φυσαλίδες σπάνε και δημιουργείται κρούστα. Η επούλωση διαρκεί λίγες εβδομάδες.
Το δερματικό εξάνθημα προκαλεί έντονο κνησμό και πόνο στον ασθενή. Επιπλέον, ο έρπης ζωστήρ προκαλεί στα αρχικά στάδιά του:
ΠυρετόΡίγηΠονοκέφαλοΟ ασθενής νιώθει ακόμα κόπωση, έχει πρησμένους λεμφαδένες και στομαχικά ενοχλήματα. Η ένταση αυτών των συμπτωμάτων κυμαίνεται από ήπια έως πολύ σοβαρή.
Η νέα μελέτηΣτη νέα μελέτη εντάχθηκαν 77.310 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 40 ετών και άνω. Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν επί τέσσερα χρόνια, κατά μέσον όρο. Στο μεσοδιάστημα, καταγράφηκαν 1.686 περιπτώσεις έρπητα ζωστήρα.
Όσοι από τους εθελοντές είχαν το εντονότερο στρες, διέτρεχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν έρπη ζωστήρα.
Το στρες των εθελοντών αξιολογήθηκε βάσει βαθμολογίας που τους δόθηκε σε ειδική κλίμακα (Cohen’s Perceived Stress Scale – PSS). Στην κλίμακα αυτή το στρες βαθμολογείται από 0 έως 40, αναλόγως με το πώς εκλαμβάνει κάθε άτομο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του.
Η κλίμακα PSS oυσιαστικά καταγράφει το χρόνιο στρες, το οποίο εκδηλώνεται όταν οι απαιτήσεις της ζωής υπερβαίνουν την ικανότητά του ατόμου να ανταπεξέρχονται σε αυτές.
Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι ψυχολογικό στρες αποτελεί έναν δυνητικά τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για έρπη ζωστήρα, στις ηλικίες άνω των 40 ετών.
Κίνδυνος επιπλοκώνΗ έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του έρπητα ζωστήρα έχει μεγάλη σημασία, διότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται πόνος που επιμένει μετά την υποχώρηση του εξανθήματος. Ο πόνος αυτός είναι χρόνιος, λέγεται μεθερπητική νευραλγία και προσβάλλει έναν στους πέντε πάσχοντες από έρπητα ζωστήρα.
Η θεραπεία είναι φαρμακευτική. Χορηγούνται αντιικά σκευάσματα, τα οποία είναι αποτελεσματικότερα αν ληφθούν 24-72 ώρες μετά την ανάπτυξη του εξανθήματος. Στον ασθενή χορηγούνται επίσης αναλγητικά για την αντιμετώπιση του πόνου, ο οποίος μερικές φορές είναι ανυπόφορος.
Μερικοί ασθενείς δεν ανταποκρίνονται στις συνηθισμένες θεραπείες πόνου και μπορεί να χρειαστεί να παραπεμφθούν σε ειδικό ιατρό διαχείρισης πόνου.
Iatropedia.gr
The post Έρπης ζωστήρας: Τι ρόλο παίζει το στρες στην ανάπτυξή του appeared first on Newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κακά μαντάτα για όσους εμβολιάστηκαν με AstraZeneca και Johnson & Johnson
- Τουρκία: Ιστορική ανάκαμψη της λίρας - Ο Ερντογάν «γυρίζει το παιχνίδι»... για την ώρα
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Νύχτα ξεκινούν οι πληρωμές - Το χρονοδιάγραμμα έως την Πρωτοχρονιά
- GNTM: Αυτή είναι η μεγάλη νικήτρια που κέρδισε 50 χιλιάδες ευρώ
- Συνταξιοδοτικός οδηγός: Ποιοι γλιτώνουν τα 40 έτη για σύνταξη το 2022 με εξαγορές πλασματικών ετών
- Κορωνοϊός: Η χρόνια πάθηση που τριπλασιάζει τον κίνδυνο λοίμωξης COVID-19
- Τουρκία – Οι δύο ουρές – Στη μια οι Τούρκοι και στην άλλη οι… Βούλγαροι
- Διακοπή ρεύματος – Για ποιες περιοχές έχει προγραμματιστεί σήμερα Τρίτη στην Αττική
- Ποιοι θα δουν αυξήσεις από 40 έως 80 ευρώ στις συντάξεις
- «Η Φάρμα» spoiler: Αυτοί είναι η επόμενοι διάσημοι που φεύγουν – Με ποιους σκοπεύει η παραγωγή να τους αντικαταστήσει;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Έρπης ζωστήρας: Τι ρόλο παίζει το στρες στην ανάπτυξή του
- Κακά μαντάτα για όσους εμβολιάστηκαν με AstraZeneca και Johnson & Johnson
- Η δικαιολογία τους δεν έπεισε κανέναν: Ποινή φυλάκισης σε γονείς που χτύπησαν την έφηβη κόρη τους
- 5 ερωτήσεις που αποφεύγουμε να κάνουμε στο Xριστουγεννιάτικο τραπέζι σύμφωνα με τους ψυχολόγους
- Οριστικό: Το υποχρεωτικό μέτρο για τους εμβολιασμένους για τις γιορτές – ΒΙΝΤΕΟ
- Νικόλαος Πλαστήρας: Ο Πρωθυπουργός που πέθανε στην ψάθα επειδή έδινε τον μισθό του σε άπορους Έλληνες – ΦΩΤΟ
- Καρκίνος του πνεύμονα: Μην βασίζεστε στα συμπτώματα για έγκαιρη διάγνωση – Τι να κάνετε
- Τι συμβαίνει συχνά στο σαγόνι όσων έχουν πρώιμα συμπτώματα Πάρκινσον: Τι είναι το σύνδρομο Meige
- Έναν άνθρωπο να του λες «μου λείπεις» και να σου λέει.. «έρχομαι»
- Το λαχανικό «φυσικό φάρμακο» για δυνατή άμυνα και όραση – Ανακαλύψτε όλα τα οφέλη του
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή ηλεκτροδότησης στο Μαρούσι την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου
- Έκτακτη σύσκεψη στη Γερμανία υπό τον Όλαφ Σολτς για τη μετάλλαξη «Όμικρον»
- Χαλκιδική: Μαθητές τραυμάτισαν με πέτρες οδηγό εν κινήσει λεωφορείου – Το επεισόδιο που προηγήθηκε
- Δημοσκόπηση Alco: Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό με την εκλογή Ανδρουλάκη -Συνεχής άνοδος για ΚΙΝΑΛ
- Μαθητές πέταξαν πέτρες σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ Χαλκιδικής- Τραυματίστηκε ο οδηγός
- Ζβέρεφ: Κορυφαίος Γερμανός αθλητής για το 2021
- Μαθητές πέταξαν πέτρες σε όχημα των ΚΤΕΛ Χαλκιδικής - Τραυματίστηκε ο οδηγός
- Θύματα άγριου ξυλοδαρμού ντελιβεράδες στις Σέρρες!
- Μαξιμιλιανός: Το πιστοποιητικό στο επτάμηνο, οι περιοδείες υπουργών και η σφαγή ΣΚΑΪ - Θέματος
- Χιλή – Γιατί είναι ιστορική η νίκη του αριστερού Μπόριτς